Mevsim geçişleri bebek ve çocukları nasıl etkiliyor?

Güncelleme Tarihi:

Mevsim geçişleri bebek ve çocukları nasıl etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2016 04:30

Hava değişimi onlarda da depresyona, iştahsızlığa, uykusuzluğa zemin hazırlayabilir.

Haberin Devamı


Ani ısı değişiklikleri, hastalıklara zemin hazırlar. Özellikler bağışıklıkları tam gelişmemiş bebek ve çocuklar daha savunmasızdır. Bu geçiş dönemlerinde bebek ve çocukların yakalanabileceği hastalıklar nelerdir ve çocukları nasıl korumak gerekir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı anlatıyor.


Mevsim geçişlerinde alerjik hastalıklar ve astım neden artar?

Mevsim geçişleri bebek ve çocukları nasıl etkiliyor

Sonbaharda rüzgarların artması, ilkbaharda ise polenlerin her yere savrulması, alerjik bünyeli bebeklerde ve çocuklarda; astım, saman nezlesi, cilt lezyonları gibi klinik semptomların oluşmasına sebep olur. Bu dönemlerde koruyucu ilaçların kullanılması, rüzgarlı ve yeşil alanlarda, tozlu zeminlerde bulunmamaya özen gösterilmesi gerekir.


Grip ve grip aşısı çare olur mu?

Mevsim geçişleri bebek ve çocukları nasıl etkiliyor

Mevsim geçişlerinde, vücut direncinin düşmesiyle birlikte ortaya çıkan grip en sık karşılaşılan, çocuklarımızı okullarından ayıran salgınlar yapıp, bazen ülke çapında alarm verdirebilen virüslerle oluşan bir hastalıktır. Önlemler arasında koruma oranı en yüksek olan grip aşısı, 6 aylıktan büyük tüm çocuklara önerilmektedir. Bununla birlikte 6 aydan küçük bebek bakan kişilere, astım hastalarına ve kronik hastalığı olan çocuklara mutlaka yapılmalıdır.


Grip, bebekler için tehlike oluşturur mu?

Mevsim geçişleri bebek ve çocukları nasıl etkiliyor

Unutulmaması gereken nokta, erişkin ve çocuklarda sadece burun akıntısı ile kendiliğinden geçebilen grip nezle gibi virütik hastalıkların, bebeklerde bronşiolit ve zatürre yapıp solunum, kalp yetmezliğine kadar gidebilen tablolara neden olabilmesidir. Bebeklerimizi önce anne sütü ile destekleyip, okula giden kardeşlerden, kalabalık ortamlardan uzak tutmalı ve bebeğe dokunan herkese el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıyız.


Kulak enfesiyonu (otit) bu dönemde neden daha sık görülür?

Mevsim geçişleri bebek ve çocukları nasıl etkiliyor

Mevsim geçişleri ile birlikte sık görülen hastalıklardan biri de kulak enfeksiyonudur. Çocuklarda kulak ile boğaz arası östaki borusu daha kısa olduğundan, boğaz enfeksiyonu bile, rahatça kulağa atlayabilir. Kulak beyin ile yakın komşuluğu ve tedavi edilmediği taktirde işitme kaybı riski nedeniyle, dikkate değer önlemler gerekir. Odanın nemlendirilmesi, burnun gerektiğinde serum fizyolojiklerle açık tutulması ve boğaz enfeksiyonu durumunda kulakların incelenmesi, ihmal edilmemesi gereken, olası komplikasyonları azaltır.


Depresyona meyil neden artar?

Mevsim geçişleri bebek ve çocukları nasıl etkiliyor

Çok soğuk ve çok sıcak havalarda açık havaya çıkmalarının kısıtlanması, çocukların cıvıl cıvıl ve hareketli yapılarına terstir. Sürekli bulutlu, yağmurlu havalar ise erişkinde olduğu gibi, çocukların da hayata karamsar bakmalarına, iştahsızlığa, uyku problemlerine neden olabilir. Böyle zamanlarda eğlence, bazı oyun alternatifleri tasarlanması ve psikolojik açıdan destek olunması yararlı olacaktır.


Kilo alınması ve obezite neden artar?

Mevsim geçişleri bebek ve çocukları nasıl etkiliyor

Gecelerin uzadığı günler ve hareketlerinin kısıtlandığı kış aylarında, hem hareketsizlik hem de sıkıntı ile yemek yemeye başlayan çocuklarda aşırı kilo alımı, obeziteye zemin hazırlar. Haftada en az 2 gün spor kursları ile bu sorunu çözebilirsiniz.


Diyabetik çocuklarda durum nedir?

Mevsim geçişleri bebek ve çocukları nasıl etkiliyor

Hava koşullarının değişmesi nedeniyle oluşan enfeksiyonlar ve bu havalarda egzersizlerin düzenli yapılmaması, diyabetik çocuklarda kan şekeri regülasyonunu zorlaştırır. Her şartta, egzersiz ve enfeksiyona göre insülin dozlarının yeniden ayarlanması gerekebilir.

BAKMADAN GEÇME!