Sevgili Hürriyet okurları... Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden. Bugünkü konuğum ise üroloji alanında yarım asırlık tecrübeye sahip olan Prof. Dr. Remzi Sağlam. Sağlam ile prostat kanserine ameliyatsız tedavi imkânı sağlayan HIFU uygulamasını konuştuk... İşte verdiği bilgiler.
#Prostat Kanseri52 yaşındaki Martyn Edwards'a 2016 yılında karaciğerine yayılan 4. evre bağırsak kanseri teşhisi kondu. Ameliyat dahi edilemeyeceği söylenen Martyn, doktorların bile mucize gözüyle baktığı bir şeyi başardı ve kanseri yendi. Sekiz yıldız kansersiz olan Martyn, hastalığı nasıl yendiğini anlattı.
#Kolon KanseriKanserle mücadele kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla Muş’ta 11. Uluslararası Onkoloji Günleri düzenlendi. Dünyanın birçok yerinden hastaların, iyileşen kişilerin, gönüllülerin ve sağlık profesyonellerinin katıldığı konferansı izledik. Meme kanserine yakalanan hastalarla hikâyelerini konuştuk.
#Meme Kanseriİlk kez 2003 yılında yumurtalık tümörü nedeniyle ameliyat geçiren 58 yaşındaki Hülya Öztürk, şikayetleri yeniden başladığı halde, doktor fobisi nedeniyle yıllarca muayeneye gitmedi. 170 kiloya çıkan ve artık yatağa bağımlı hale gelen Öztürk, ağrıları dayanılmaz bir hal alınca, Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. İlyas Şahin’e başvurdu. Dr. Taylan Şenol’un da girdiği operasyonla, 3 cerrah, 23 kiloluk tümörü başarıyla çıkardı. Dr. İlyas Şahin, '30 yıllık genel cerrahım, böyle dev bir kitle görmedim. Hekim olarak hayretler içinde kaldım.' dedi.
#İSTANBULAntalya'da babasından nakledilen yüzde 98,5 uyumlu ilikle yaşama tutunan lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı (9), 5 yıllık kritik süreci atlattı. Kızı Öykü Arin'in sağlık durumuna ilişkin bilgi veren Eylem Şen Yazıcı, “5 yılda hastalık tekrar etmedi ya da metastaz olmadı. Sokaktaki herhangi birinden bir tık daha fazla riski var. Büyük oranda en riskli süreci atlatmış durumda. Testlerin sonucu olumlu değerlendirilirse aşı süreci başlayacak" dedi.
#Öykü ArinAile üyeleri çok genç yaşta birbiri ardına kansere yakalanıp hayatını kaybediyordu. Olağan sebepler durumu açıklamaya yetmiyor, doktorlar bile "şanssızlık" demekten başka bir çare bulamıyordu. Ta ki bir onkolog bir testten bahsedene kadar...
#KanserDünyanın en yaygın cilt kanseri türlerinden biri olan bazal hücreli karsinom hastalığının sıklığı son zamanlarda artmaya başladı. Türkiye'de de güneşe maruz kalma ve açık ten faktörleri göz önünde bulundurulduğunda oldukça yaygın görülen bazal hücreli karsinom, basit bir sivilce olarak ortaya çıkıyor. Peki hastalık neden gücünü artırdı? Belirtileri neler? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak KanseriDünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre yaklaşık her 5 kişiden 1’i kansere yakalanıyor. Her 9 erkekten 1’i ve her 12 kadından 1’i bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık süreci sadece hastanın kendisi için değil, sevdikleri için de zorlu geçiyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nı geride bırakırken kanser hastalarının yakınlarıyla konuştuk.
#Dünya Sağlık ÖrgütüKanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkKulakta uğultu, baş ağısı, denge kaybı ya da görme bozuklukları… Tüm bunlar basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bazılarımız bu belirtilerden birini yaşadığında, ‘Basit bir şeydir geçer nasıl olsa’ diye önemsemez, bazıları da rahatsızlığını hemen en kötü hastalığa yorar, ‘Beynimde tümör mü var acaba?’ diye soluğu hastanede alır. Tıpkı 60 yaşındaki Karen Griffiths gibi…
#Beyin TümörüBeyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#SağlıkYeşilçam'ın efsane isimlerinden Ayşen ve Yılmaz Gruda çiftinin kızı Elvan Gruda, 55 yaşında yaşamını yitirdi. Elvan Gruda'nın vefatının ardından acı gerçeği yakın arkadaşı oyuncu Tuna Arman açıkladı: 'Kendi seçimiydi, kanseri umursamadı'
#Elvan GrudaBursa'da 2012'de Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli olan Tülay Atasoy'un (51) maaşı, 36 ay aldıktan sonra 'belirtilen iş yerinde çalışmadığı' gerekçesiyle kesilip, geri ödeme için dava açıldı. İcralık olan ve bu süreçte kansere yakalanıp, 2022'de hayatını kaybeden Atasoy'un davası, ölümünden 1 yıl sonra sonuçlandı. Bir temizlik şirketinde sekreter olarak çalıştığı tanık beyanları ve bilirkişi raporu ile kanıtlanan Atasoy'a, açılan 'haksız emeklilik' davasının reddine karar verildi.
#SGKDünyaca ünlü İngiliz müzik grubu Massive Attack'ın gitaristi Angelo Bruschini akciğer kanserine yenik düştü. Son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artıran hastalık, Bruschini'nin vefatının ardından yeniden gündeme geldi. Peki akciğer kanseri neden bu kadar yaygınlaştı? Türkiye’de her yıl kaç kişiye akciğer kanseri tanısı konuyor? Hastalığa dair hangi belirtilerden şüphelenmemiz gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlıkİngiliz Telegraph gazetesi İsrail'in orantısız güç kullandığı saldırıların Hamas'ı yok etmek yerine çok daha güçlü bir Hamas yaratabileceğini iddia ederken, Avrupa'da ikinci bir enerji krizi endişeleri büyüyor...Dünya Bankası'nın baş ekonomisti Indermit Gill, Gazze'de çatışmanın tırmanması durumunda küresel ekonominin on yıllardır ilk kez 'ikili bir enerji şokuyla' karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulundu.
#İsrailKARACİĞER, pankreas ve safra kanalı tümörlerine ilişkin bilgi veren İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Zeytünlü, anahtarın “erken tespit” olduğunu söyledi. Zeytünlü, bu hastalıklardan tamamen korunmanın genetik ve çevresel faktörler sebebiyle garantisi olmamakla birlikte, risk faktörlerini azaltmak için alınabilecek önlemler bulunduğunu da kaydetti.
#1Sevgili Hürriyet okurları... Kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık problemlerinden birisi. Sigara, dengesiz beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam gibi faktörler maalesef kanser sıklığını arttırmakta. Kanser vaka sayılarının artması ile birlikte tedaviye yönelik çalışmalar da tüm hızıyla devam etmekte. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ile kanser tedavisindeki yenilikleri konuştuk. İşte verdiği bilgiler...
#Şenol Kalyoncu