51 yaşında hayatını kaybeden Şinasi Yurtsever, bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. Yurtsever için ilk tören Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Anmanın ardından cenaze Barbaros Hayrettin Paşa Camii'ne götürüldü. Şinasi Yurtsever, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.
#Şinasi Yurtseverİzmir Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Haluk Özer, “Bazen hiçbir bulgu vermeyen tümörler olmakla birlikte geçmeyen baş ağrısı, devam eden bulantı, sık ve sebepsiz kusma tümör olasılığını akla getirmelidir. En ufak şüphede beyin MR’ı çekimi gerekir” dedi. Özer, “Herhangi bir şekilde beyin tümörü şüphesi duyduysanız, öncelikle mutlaka beyin sinir cerrahı veya nöroloji hekimine müracaat etmeniz gerekir. Her hastalıkta olduğu gibi beyin tümörlerinde de erken teşhis hayat kurtarır” diye konuştu.
#1İzmir'in Karşıyaka ilçesinde hastası Olgun Demirtaş (32) ölmeden önce, tedavisi için Küba'dan ilaç getirileceğini söyleyerek ailesinden para aldığı iddia edilen Dr. E.Y. (60), ilk duruşmada, "Küba'dan ilaç getirmedim, getireceğimi söyleyerek 480 bin TL almadım. Hiçbir şekilde para almadım. Suçlamayı kabul etmiyorum" dedi. Olgun Demirtaş'ın babası Rasim Demirtaş ise "Odasına 480 bin TL götürdük. Para siyah bir poşetin içerisindeydi. Parayı kendisine verdik. Saymadan çekmeceye koydu. Parayı aldığına dair makbuz ya da bir belge istedim. 'İlaç geldiği zaman ilacın faturasını vereyim' dedi" diye konuştu.
#İzmirYaklaşık 1 yıldır ince bağırsak kanseriyle mücadele eden ’Kahtalı Mıçe’ olarak ünlenen Türk Halk Müziği sanatçısı Mustafa Kahtalı (74), Antalya’da vefat etti. Henüz 17 yaşındayken türkü söylemeye başlayan, 1986 yılında ’Gurbet Kuşu’ albümüyle şöhreti yakalayan, 57 yıllık sanat yaşamına 19 albüm sığdıran Kahtalı’nın cenazesi, memleketi Adıyaman’ın Kahta ilçesinde düzenlenecek törenin ardından defnedilecek.
#Kahtalı MıçeYaklaşık 1 yıldır ince bağırsak kanseriyle mücadele eden ’Kahtalı Mıçe’ olarak ünlenen Türk Halk Müziği sanatçısı Mustafa Kahtalı (74), Antalya’da vefat etti. Henüz 17 yaşındayken türkü söylemeye başlayan, 1986 yılında ’Gurbet Kuşu’ albümüyle şöhreti yakalayan, 57 yıllık sanat yaşamına 19 albüm sığdıran Kahtalı’nın cenazesi, memleketi Adıyaman’ın Kahta ilçesinde düzenlenecek törenin ardından defnedilecek. Kahtalı Mıçe, son paylaşımını 6 Şubat'ta hastane odasından yapmıştı. Depremde hayatlarını kaybedenleri anan Kahtalı Mıçe, "Hastanede tedavideyim dualarınızı eksik etmeyiniz var olunuz" demişti...
#Kahtalı MıçeKanser annesini, anneannesini, babaannesini ve dedesini aldı, sonra onu da buldu. Kanser yüzünden bacağını kaybetti, henüz 13 yaşındayken doktorlar yaşama şansının yüzde 50 olduğunu söyledi. Ancak o pes etmedi, iyileşmek için her şeyi yaptı. Şimdi 32 yaşında ve beşinci Paralimpik Olimpiyatlarına hazırlanıyor.
#Amy ConroyBağışıklık sistemini harekete geçiren mRNA aşıları, genetik alanında yaşanan gelişmeler, yapay zekânın devreye girmesi ve akıllı moleküllerle birlikte kanserle mücadelede bugün umut veren yenilikler yaşanıyor. Genç erkeklerde ve genç kadınlarda kalın bağırsak, pankreas gibi bazı kanser türlerinin görülme oranı yükselse de uzmanlara göre tedavi şansı da her geçen gün artıyor.
#KanserSevgili Hürriyet okurları... Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden. Bugünkü konuğum ise üroloji alanında yarım asırlık tecrübeye sahip olan Prof. Dr. Remzi Sağlam. Sağlam ile prostat kanserine ameliyatsız tedavi imkânı sağlayan HIFU uygulamasını konuştuk... İşte verdiği bilgiler.
#Prostat Kanseri52 yaşındaki Martyn Edwards'a 2016 yılında karaciğerine yayılan 4. evre bağırsak kanseri teşhisi kondu. Ameliyat dahi edilemeyeceği söylenen Martyn, doktorların bile mucize gözüyle baktığı bir şeyi başardı ve kanseri yendi. Sekiz yıldız kansersiz olan Martyn, hastalığı nasıl yendiğini anlattı.
#Kolon KanseriKanserle mücadele kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla Muş’ta 11. Uluslararası Onkoloji Günleri düzenlendi. Dünyanın birçok yerinden hastaların, iyileşen kişilerin, gönüllülerin ve sağlık profesyonellerinin katıldığı konferansı izledik. Meme kanserine yakalanan hastalarla hikâyelerini konuştuk.
#Meme Kanseriİlk kez 2003 yılında yumurtalık tümörü nedeniyle ameliyat geçiren 58 yaşındaki Hülya Öztürk, şikayetleri yeniden başladığı halde, doktor fobisi nedeniyle yıllarca muayeneye gitmedi. 170 kiloya çıkan ve artık yatağa bağımlı hale gelen Öztürk, ağrıları dayanılmaz bir hal alınca, Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. İlyas Şahin’e başvurdu. Dr. Taylan Şenol’un da girdiği operasyonla, 3 cerrah, 23 kiloluk tümörü başarıyla çıkardı. Dr. İlyas Şahin, '30 yıllık genel cerrahım, böyle dev bir kitle görmedim. Hekim olarak hayretler içinde kaldım.' dedi.
#İSTANBULAntalya'da babasından nakledilen yüzde 98,5 uyumlu ilikle yaşama tutunan lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı (9), 5 yıllık kritik süreci atlattı. Kızı Öykü Arin'in sağlık durumuna ilişkin bilgi veren Eylem Şen Yazıcı, “5 yılda hastalık tekrar etmedi ya da metastaz olmadı. Sokaktaki herhangi birinden bir tık daha fazla riski var. Büyük oranda en riskli süreci atlatmış durumda. Testlerin sonucu olumlu değerlendirilirse aşı süreci başlayacak" dedi.
#Öykü ArinAile üyeleri çok genç yaşta birbiri ardına kansere yakalanıp hayatını kaybediyordu. Olağan sebepler durumu açıklamaya yetmiyor, doktorlar bile "şanssızlık" demekten başka bir çare bulamıyordu. Ta ki bir onkolog bir testten bahsedene kadar...
#KanserDünyanın en yaygın cilt kanseri türlerinden biri olan bazal hücreli karsinom hastalığının sıklığı son zamanlarda artmaya başladı. Türkiye'de de güneşe maruz kalma ve açık ten faktörleri göz önünde bulundurulduğunda oldukça yaygın görülen bazal hücreli karsinom, basit bir sivilce olarak ortaya çıkıyor. Peki hastalık neden gücünü artırdı? Belirtileri neler? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak KanseriDünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre yaklaşık her 5 kişiden 1’i kansere yakalanıyor. Her 9 erkekten 1’i ve her 12 kadından 1’i bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık süreci sadece hastanın kendisi için değil, sevdikleri için de zorlu geçiyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nı geride bırakırken kanser hastalarının yakınlarıyla konuştuk.
#Dünya Sağlık ÖrgütüKanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkKulakta uğultu, baş ağısı, denge kaybı ya da görme bozuklukları… Tüm bunlar basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bazılarımız bu belirtilerden birini yaşadığında, ‘Basit bir şeydir geçer nasıl olsa’ diye önemsemez, bazıları da rahatsızlığını hemen en kötü hastalığa yorar, ‘Beynimde tümör mü var acaba?’ diye soluğu hastanede alır. Tıpkı 60 yaşındaki Karen Griffiths gibi…
#Beyin Tümörü