Metal pek çok yerde yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Kullanım alanının genişliği ve önemi nedeniyle araştırılmaktadır. Metalin özellikleri dışında ametal ve yarı metalin araştırıldığı da bilinmektedir. Metalin hayatımızda pek çok alanda geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Metal ile ilgili bilgilere farklı kaynaklardan ulaşmak mümkün olmaktadır. Metalin yapısında kendine özgü pek çok farklılığı bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Metal Nedir?Metal, yüksek elektrik ve ısı iletkenliğine sahip bir elementtir. Doğada önemli bir yer kaplamaktadır. Bu yüzden metal nedir ve doğada hangi koşullarda var olur sorularını yanıtlamak gerekir. Sizler için metalleri ve onların bulunma koşullarını derledik.
#MetalKronik obstrüktif akciğer hastalığı yani halk arasında bilinen ismiyle KOAH; akciğer dokusunu oluşturan hava keseciklerinin yapısının bozularak hava yollarının daralmasına neden olan, zamanla ilerleyerek nefes alış-verişimizi zorlayan ve yaşam kalitemizi bozan bir hastalık. 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle uzmanlar bu hastalıkla ilgili bilmemiz gerekenleri anlattı.
#Melis YılmazMutfak teknolojileri sürekli gelişiyor ve yeni trendler ortaya çıkıyor. Son yıllarda popülerlik kazanan airfryer'lar, sağlıklı pişirme yöntemleriyle dikkat çekerken, şimdi de slow cooker'lar ön plana çıkmaya başladı. Airfryer'lar hızlı ve az yağlı pişirme teknikleriyle kalp dostu tarifler sunarken, slow cooker'lar ise düşük ısıda uzun süreli pişirme yöntemiyle yemeğin lezzetini artırıyor ve besin değerlerini koruyor. Sağlıklı yaşam trendleri doğrultusunda, her iki cihaz da mutfaklarda vazgeçilmezi haline geldi.
#AirfreyerMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriKırsalda oluşan işgücü açığının hayvancılıkta yol açtığı ‘Afganistan’dan ithal çoban’ dalgası, hizmet sektörüne de sıçradı. Pandemi döneminde yaşanan kapanmalar sonrası nitelikli personelini farklı sektörlere kaptıran restoranlar garson ithal etmeye başladı. TÜRES ve TURYİD başkanlarının anlattığına göre, gençler artık restoranların asgari ücret verdiği ve bahşişlerin de azaldığı garsonluk mesleğine yönelmeyince, oluşan personel açığının önemli bir kısmı Afganistan, Pakistan ya da Suriye uyruklu gençlerle kapatılmaya başlandı.
#Gamze BALHayatımızı kolaylaştırıyor ama yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Evet mutfaklarımızdaki teflon tavalarımız 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’ hastalığına neden oluyor. Ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ile ilgili tüm detayları uzmanına sorduk...
#TeflonHepimizin mutfağında bulunan yapışmaz tava ve tencereler hayatımızı kolaylaştırsa da yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Bunlardan biri de 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’...Teflon tava ve tencerelerin fazla ısıtılmasıyla ortaya çıkan dumanın solunmasından 4-8 saat sonra ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ve korunma yolları ile ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Teflon TavaBu hafta Ajda Pekkan, Bodrum Antik Tiyatro’da; Zuhal Olcay, BtcTurk Vadi Açıkhava’da; Gülşen, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. Zilberman’ın ‘Genç Yeni Farklı 2024’ sergisi kapılarını açacak. Son günlerin sevilen oyunu ‘Leyla ile Mecnun Değil’ Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro’da izleyiciyle buluşacak.
#KonserSevinç anlarında istemsizce zıplamamızın bir anlamı varmış, vücut biliyor demek ki kendisi için iyi olanı. Uzmanlar zıplamanın fiziksel ve zihinsel sağlığımız için çok faydalı bir hareket olduğunu, koşudan daha fazla kalori yaktırdığını söylüyor, eğlencesi de cabası. Fakat doktorlar kalp ya da göğüs hastalığı olanlara, gebelere ve epilepsi hastalarına bu aktiviteyi önermiyor.
#ZıplamaTürkiye'ye olan güven uluslararası piyasalarda sağlam zeminlere otururken kredi derecelendirme kuruluşları pozitif gelişmeleri yüksek not vererek taçlandırıyor. Moody's'in bugün açıklayacağı not öncesinde uzmanlar piyasaları ve yatırımcıların tercihlerine yön verecek açıklamalarda bulundu. Dolar, euro, altın ve Borsa İstanbul'da rekor üstüne rekor bekleyen uzmanlar, Türkiye'nin notunun artacağına kesin gözle bakıyorlar.
#Borsa İstanbulYeni bir videodan herkese merhaba. Bugün çok özel bir konuğum var. Huawei’nin en yeni serisi Pura 70 Ultra. Bu telefon önceden P serisi olarak adlandırılıyordu. Ancak yakın zamanda akıllı telefon bölümünde köklü değişikliklere giden Huawei, önemli bir yeniliğe imza attı ve P harfine veda etti. Artık Pura ismini çok sık duyacağız. Pura İspanyolca’da saflık demek. Telefonun adı buradan geliyor… Gelin Huawei’in bu son harikasını birlikte yakından inceleyelim.
#Sponsorlu İçerikSoçi’deki Atomexpo 2024’ün ikinci gününde konuşan Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Anastasia Zoteeva önemli açıklamalarda bulundu. Zoteeva, yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Enerji Santralı projesi için Türk şirketlerle şimdiye kadar 5 milyar dolarlık sözleşme imzalandığını söyledi, potansiyelin ise 6.5 milyar dolar olduğunun altını çizdi.
#AkkuyuArtık hepimiz biliyoruz; sirke doğal bir sağlık deposu. Ancak sirkenin faydalı ve etkili olması için hangi meyveden yapılmış olursa olsun, doğal olması şart. Üzüm, elma, nar gibi daha yaygın sirkelerin yanı sıra alıç, ayva gibi meyvelerle de nefis sirkeler yapabilirsiniz. Biz bugün sizin için ayva sirkesi tarifini araştırdık. Mutlaka denemeniz gereken bu sağlık deposu sirkenin tarifi hemen aşağıda. Şifa olsun…
#Ayva Sirkesi Nasıl YapılırTürkiye’nin köklü sanayicilerinden Orhan Holding üretim, teknoloji ve ihracatta yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. Kendisini fotoğraf gönüllüsü olarak tanımlayan Orhan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Necla Orhan, “Her geçen yıl sanata olan odağımızı artırıyoruz. Uluslararası düzeydeki fotoğraf yarışmasının önümüzdeki sene 20. yılını kutlayacağız. Fotoğrafçılığın yanı sıra, heykel ve resim gibi alanlarda sanatseverleri bir araya getiren Ninecim Sanatevi'ni geçen yıl faaliyete geçirdik ve bu şekilde sanata olan bağlılığımızı daha da güçlendirdik” dedi.
#Sponsorlu İçerikTürkiye’nin köklü sanayicilerinden Orhan Holding üretim, teknoloji ve ihracatta yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. Kendisini fotoğraf gönüllüsü olarak tanımlayan Orhan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Necla Orhan, “Her geçen yıl sanata olan odağımızı artırıyoruz. Uluslararası düzeydeki fotoğraf yarışmasının önümüzdeki sene 20. yılını kutlayacağız. Fotoğrafçılığın yanı sıra, heykel ve resim gibi alanlarda sanatseverleri bir araya getiren Ninecim Sanatevi’ni geçen yıl faaliyete geçirdik ve bu şekilde sanata olan bağlılığımızı daha da güçlendirdik” dedi.
#Necla OrhanBİR gün farkla EYT yasasından yararlanamayan, çalışmaya devam eden SSK ve Bağ-Kur’lular kademeli emeklilik düzenlemesinin hayata geçirilmesini bekliyor. Anımsanacağı üzere 8 Eylül 1999 öncesi çalışmaya başlayanlar, yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için 3 Mart 2023’te yürürlüğe giren 7438 sayılı yasa ile emeklilikte yaş sınırı kaldırıldı.
#EYTSon yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#Sağlık