Türkiye'de, en sık görülen kanser türü bakımından neredeyse ilk sırada olan mesane kanserinin kadınlara oranla, erkeklerde 3 kat daha fazla görülüyor. Bu kanserin çocukluk dahil her yaşta ortaya çıkabileceğini söyleyen Üroloji uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan önemli bilgiler verdi.
#Mesane KanseriSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#SağlıkUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıBeyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#SağlıkSingapur'da yaşayan Dr. Daria Sadovskaya, belirli bir pozisyonda dışkılamanın kabızlığı hafifletmenin garantili bir yolu olduğunu göstermek için TikTok'ta bir video yayınladı.Sadovskaya, klozette tavsiye ettiği şekilde oturmanın, anal çatlaklardan idrar sorunlarına ve hatta kolorektal kansere kadar pek çok sağlık sorununa yakalanma riskini azalttığını öne sürdü.
#SağlıkDışkılama şeklinizi değiştirmek, hemoroidden kolorektal kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilir. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir nefrolog çoğu insanın yanlış tuvalet alışkanlığı olduğuna ve klozette nasıl oturulması gerektiğine dair bir video paylaştı. Biz de hem bu videoda tavsiye edilen yöntemi hem de kabızlık ve kanser arasındaki ilişkiyi konunun uzmanıyla konuştuk.
#SağlıkSesiniz boğuk çıkıyor ve boğazınızı temizlemeden duramıyorsanız, asit reflüsünün sıklıkla gözden kaçan bir formu olan laringofaringeal reflü (LFR) yani boğaz reflüsüne sahip olabilirsiniz. Kulak burun boğaz uzmanlarına başvuran her 10 kişiden üç ya da dördünde görülen bu hastalık, sinsice ilerlediği için ‘sessiz reflü’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğaz reflüsü neden oluşuyor? Hangi gıdaları tüketmeli? Hangilerinden uzak durmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserSağlıklı bir yaşam için organik besleniyor, spor yapıyor olabilirsiniz. Artık buna evden çıkmamayı da eklemek gerekecek. Zira geçen hafta İstanbul’da bazı ilçelerde yüksek hava kirliliği alarmı verildi; uzmanlar ‘Sokağa çıkmayın’, ‘Pencere açmayın’ diye uyardı.
#Hava KirliliğiGenellikle erkeklerde ilişki sonrası peniste yanmanın nedeni sürtünmeden kaynaklıdır. Bu sürtünme normalden farklı yani şiddetli seviyede ise söz konusu yanma ve ağrılar meydana gelir. Ayrıca vajinal bölgedeki kuruluk da yanmaya neden olur. Bu tür açıklama özellikle cinsel ilişki sonrası için söz konusu olmaktadır ancak cinsel ilişki esnasında da yanma meydana gelebilir.
#Erkeklerde Cinsel İlişkiErkeklerde idrardan kan gelmesi; genel olarak başka bir rahatsızlığın bulgusu şeklinde tanımlanır. Erkeklerde idrardan kan gelmesinin sebepleri, yaşa bağlı şekilde değişmektedir. Genç olan hastalarda genelde idrar kesesinin enfeksiyonu, prostat ya da taş yüzünden görülürken, ilerleyen yaşlarda üriner sistemi kanserleri ve prostat büyümesi daha çok görülen nedenlerdir. İşte erkeklerde idrardan kan gelmesinin sebepleri.
#Erkeklerde İdrardan Kan GelmesiErkeklerde idrar kaçırma durumu kadınlara göre daha az görülen bir durum olarak bilinir. İdrar kaçırma nedenlerine ve belirtilerine bakıldığında ise bu konunun oldukça geniş çaplı olduğu görülür. Kişiden kişiye farklılık gösteren idrar kaçırma durumu bazı kişilerde fiziksel nedenlere bağlı iken bazı kişilerde ise psikolojik bir durum olarak görülmektedir. Erkeklerde 55 ila 60 yaş aralığında sık sık görülen prostat kanseri, erkeklerde idrar kaçırmanın en yaygın nedenlerinden biri olarak bilinir. Peki erkeklerde idrar kaçırmanın diğer nedenleri nelerdir? İdrar kaçırma neden olur ve tedavisi nasıldır merak edilenleri ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Erkeklerde İdrar Kaçırmaİdrardan kan gelmesi durumuna hematüri adı verilir. Bununla birlikte gözle görülebilecek kadar idrarda kan olması makroskopik hematüri şeklinde adlandırılır. Ancak gözle görülemeyen kan vakaları da vardır. Bu tür durumlar laboratuvar incelemesinde tespit edilebilir. Bu vakalara ise mikroskopik hematüridir. Bu tür kanamalara kadınlarda daha çok rastlanır. Kadınlarda idrardan kan ve kan pıhtısı gelmesi neden olur ve neyin belirtisi olabilir ayrıntıları ile derledik.
#HematüriKadınlarda idrar yapamama üriüner sistem taşı ya da üriner sistem tümörü sebebiyle olabilir. Eğer kadınlar idrar yaparken zorlanıyor ya da yanma hissediyorsa bu hormon eksikliğinden ya da idrar yolu enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir. Kadınlarda idrar yapamama ya da yanma hissinin nasıl geçeceği hakkında ayrıntıları derledik.
#İdrar Yaparken Yanma Neden Olur?Kıyılmış bir tütünün kağıda sarılmasıyla tüketilen, dumanı çekilerek içilen ürüne sigara denmektedir. Tüm dünyada sigara içen pek çok insan bulunmaktadır. Sigara tüketen bireyler aslında genel olarak sigaranın sağlığa zararlarını bilmektedir. Biz sizler için bu yazıda paketli halde satılan tütünün yani sigaranın zararlarının ne olduğunu ve bu zararların fiziksel ve psikolojik anlamdaki etkilerini derledik.
#SigaraGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kudret Ekiz, "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) sıklıkla uzun yıllar sigara kullanan ve 50-60 yaşlarındaki erkeklerde görülmekle birlikte, sigara içen kadınlarda da görüldüğünü belirterek, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüm dünyada KOAH'ın 4'üncü sırada ölüm nedeni olduğunu bildirmiştir. Türkiye'de ise, 3'üncü sıradadır. KOAH hastalığına sebep olan etkenler arasında başta mesleki zararlı gazların solunması, etkin biçimde sigara kullanımı ve hava kirliliği gelmektedir" dedi.
#KOAHBazı maddeler doğada etken madde olarak yer almaz. Ama farklı türlerde bulunan maddelerin birleşimi ile oluşup yine başka bir madde ya da ürünün üretiminde kullanılırlar. Kloroform ise, bu tanıma en uygun olan terimler arasında yer alır. Kloroform nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kanser hücreleri, büyümek için yeterli enerjiye sahip olmak için çok miktarda şeker veya glikoza ihtiyaç duyar. PET taraması, florodeoksiglukoz (FDG) adı verilen glikoza benzer bir radyoaktif molekül kullanır. Peki, PET taraması nedir ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Pet Nedir Ne İşe Yarar?Karnın arkasında, göğüs kafesinin altında, omurganın her iki tarafında, sırt bölgesine yakın şekilde bulunan böbrekler, zaman zaman üşütmeden kaynaklı, gece uyurken hatta bazen sadece uyurken çeşitli nedenler ağrı yapabilir. Peki, bacağa kadar vuran gece uyutmayan böbrek ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Böbrek ağrısına ne iyi gelir? İşte böbrek ağrısının belirtileri ve evde bitkisel çözümler...
#Böbrek Ağrısı Neden OlurDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde her yıl ortalama 18 milyon kişiye kanser tanısı konuyor, 9 milyonu aşkın kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Bununla birlikte kanser tedavilerinde son 10 yıldaki gelişmelerle hastaların yaşam süresi önemli ölçüde artıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle uzman hekimlere kanser tedavisinde umut vaat eden son gelişmeleri sorduk. Kanser hastaları ve yakınlarıysa pandemi döneminde yaşadıklarını anlattı...
#GazetehaberleriPet şişe ve damacanaların hammaddesinin 'bisfenol' adlı bir kimyasal olduğunu ve bunun kansere zemin hazırladığını belirten uzmanlar uyardı. Dr. Öğr. Üyesi Şeref Öncü , uzun süre güneşe maruz kalan bu ürünlerin kesinlikle kullanılmamasını söylerken, Prof. Dr. Şahin Kabay ise pet şişelerin altında bulunan numaraların hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
#Pet Şişenin ZararlarıKadın sağlığını korumak, rutin jinekolojik muayeneyle mümkündür ve sorunların önlenmesi, tespiti, teşhis ve tedavisi anlamında bize büyük zaman ve avantaj kazandırır. Herhangi bir sorun görülmese ve hissedilmese dahi her kadın doktoru başka bir öneride bulunmadıysa yılda bir kez jinekolojik muayene ile beden sağlığına dair izleyeceği doğru yolu tespit edebilir.
#Kadın Sağlığı