Nesli tükenmekte olan, 200 milyon yılı aşkın geçmişe sahip olduğu tahmin edilen ve yumurtalarının yaban mersininin meyvelerine benzemesinden dolayı ‘Mersin balığı' olarak adlandırılan balık türü görüntülendi. Balık türünün geçmişinin dinozorlar döneminden önce de olduğunu bildiklerini aktaran Su Altı Fotoğrafçısı Hakan Güney, 'Dünyada bilinen 5 türü var, bunlardan 2'sinin nesli tükenmiş, 3 tanesi var.' dedi.
#KaradenizNesli tükenmekte olan, 200 milyon yılı aşkın geçmişe sahip olduğu tahmin edilen ve yumurtalarının yaban mersininin meyvelerine benzemesinden dolayı ‘Mersin balığı' olarak adlandırılan balık türü görüntülendi. Balık türünün geçmişinin dinozorlar döneminden önce de olduğunu bildiklerini aktaran Su Altı Fotoğrafçısı Hakan Güney, 'Dünyada bilinen 5 türü var, bunlardan 2'sinin nesli tükenmiş, 3 tanesi var.' dedi.
#OrduDünyanın büyük bir kısmını kaplayan sular içlerinde milyonlarca canlının yaşadığı yerler olmaktadır. Su altında yaşayan canlıların çoğu insanlar için önemli bir besin kaynağı olarak ifade edilmektedir. Balıklarda bu canlılardan biri olmaktadır. Mersin balığı da bu balık türlerinden biri olarak ifade edilmektedir. Peki, mersin balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Mersin balığının faydaları nelerdir detayları ile derledik.
Keban Baraj Gölü’nde iki balıkçının ağına ülkemiz sularında yaşamamasına rağmen Sibirya Mersin balığı takıldı. Üstelik balığın eti 300, havyarının değeri 2 milyon lirayı buluyor. Peki bu tür göle nasıl geldi? Keban Baraj Gölü’ne zarar verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Su ÜrünleriSinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mersin Balıklarını Koruma Yaşatma Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Türkiye sularında geçmişten itibaren varlığı bilinen 5 mersin balığı türünden sadece 3 türün kaldığını, 2 türün ise muhtemelen neslinin tükendiğini söyledi.
#TürkiyeDaha çok üst gelirli vatandaşların tükettiği ürünlerden biri olarak kabul edilen havyarın fiyatı önümüzdeki dönemde düşebilir. Ankara Üniversitesinin (AÜ) Eskişehir'in Çifteler ilçesinde bulunan Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama İstasyonu'nda yetiştirilen Mersin balıklarından elde edilecek siyah havyar, gelecek yıldan itibaren piyasasına göre daha ucuz fiyatlarla Türk sofralarında yerini alacak. Mersin balıklarının siyah havyarının kilogramı 10 bin dolardan alıcı bulurken, bu fiyatın 3-5 bin lira arasına düşeceği öne sürüldü.
#HayvarGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, su ürünleri üretimini sürdürülebilir kılmak ve balık türlerinin neslini korumak için Trabzon'da su ürünleri gen bankası kuracak. Türkiye'de bir ilk olan banka, 7 bin metrekare kapalı alana sahip üç kattan oluşacak ve yaklaşık 14 milyon liraya mal olacak.
Giresun'un Erikliman Köyü'nde yaşayan Recep Yıldırım isimli balıkçı, evinin önünde yaptırdığı havuzda koruma altında bulunan ve havyarı ile dünyaca ünlü Mersin Balığı yetiştiriyor. Akdeniz ve Ege Denizi'nde bulunan Mersin Balığı'nın nadiren olsa da Karadeniz'de de görüldüğünü belirten Yıldırım, 15 yıl önce denizde ağına takılan Mersin Balığı'nı evinin önündeki havuzda yetiştirmeye başladığını söyledi. Yıldırım, görünüm itibariyle köpekbalıklarına benzeyen Mersin Balıkları'nın siyah havyarının çok kaliteli olduğunu ve yüksek fiyatlardan dünya piyasasında alıcı bulduğunu belirtti. Bir çok üniversitelinin tez ve inceleme için havuzunu ziyaret ettiğini de belirten Yıldırım “Soyu tükenmekte olan bir balık olduğundan bulmak zor oluyor. Bu nedenle bir çok üniversiteli tezlerini hazırlamak için havuzumuza geliyor. Rusya başta olmak üzere yurtdışından da balığı görmeye gelenler oldu” diye konuştu.AHMET BİLGE-İHA-KURGU: Levent SERT
#Mersin BalığıHazar Denizi gibi tuzluluk ve belli değerlerde sıcaklık isteyen sularda yaşayabilen mersin balığı, Sivas'ın Kangal ilçesi Teke Deresi'nde bulunan doğal yaşam alanına uygun bir kaynakta yetiştirilecek. Böylece Sivas, havyarlar içerisinde en kıymetlisi olduğu bildirilen siyah havyarın üretim merkezi olacak.
İstanbul Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi’ne bağlı Sapanca’daki istasyonda nesillerinin korunması için üretilip belirli boya eriştikten sonra markalanarak yeniden denize bırakılan Mersin balıklarından biri, geçen ay Karadeniz’de avlanan Bulgar balıkçıların ağlarına takıldı.
Yeryüzüne geç misafir olan insanoğlunun, modernleştikçe doğanın eski ev sahiplerini tüketmesinin yaratacağı sonuçları, bilim adamları bile kestiremiyor. Modern insanın yol açtığı tür katliamlarının, yakın jeolojik devirlerde gözlenen kayıplardan 400 kat daha hızlı olduğu ifade ediliyor.