Mersin Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Mersin Balığı Faydaları Ve Özellikleri
Dünyanın büyük bir kısmını kaplayan sular içlerinde milyonlarca canlının yaşadığı yerler olmaktadır. Su altında yaşayan canlıların çoğu insanlar için önemli bir besin kaynağı olarak ifade edilmektedir. Balıklarda bu canlılardan biri olmaktadır. Mersin balığı da bu balık türlerinden biri olarak ifade edilmektedir. Peki, mersin balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Mersin balığının faydaları nelerdir detayları ile derledik.
Balıklar içerdikleri omega 3 besini bakımından insan sağlığına oldukça fazla faydası olan bir gıda çeşidi olmaktadır. Mersin balığı, pek çok çeşidi olan ekonomik değeri yüksek olan bir balık olarak ifade edilmektedir.
Mersin Balığı Nedir?
Mersin balığı iri yapıları ve etlerinin lezzetleri ile bilinen ünlü bir balık olarak belirtilmektedir. Bu balıklardan elde edilen havyarın da ekonomik değeri oldukça fazla olmaktadır. Bu nedenle mersin balığı balıkçılar tarafından avlanması tercih edilen kıymetli bir balık türü olmaktadır.
Mersin balıkları özellikle Kuzey yarım kürede yer alan suların fazla derin olmayan denizlerinde ve bu denizlerle bağlantısı olan akarsularda yaşamaktadırlar. Mersin balıklarının farklı coğrafyalarda yaşayan birden fazla türü olduğu ifade edilmektedir. Türkiye'de mersin balıkları Karadeniz'de Kızılırmak, Yeşilırmak batıda ise Sakarya akarsuyunda yaşamaktadırlar.
Mersin Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mı?
Mersin balığının halk arasında söylenen yaygın bir ismi bulunmamaktadır. En büyük mersin balığı olarak belirtilen mersin morinası balıkçılık yapanlar arasında kullanılan bir ismi olmaktadır. Mersin balığının bilimsel ismi Huso huso olarak bilinmekte ve bu balıklar az tuzlu sularda yaşamayı tercih etmektedirler.
Mersin Balığının Özellikleri Nelerdir?
Mersin balıklarının vücut yapıları bir köpek balığını andırmaktadır. Bu balıklar yaşamlarının çoğunu denizde geçirmektedirler. Bahar mevsiminde nehirlere doğru giderek yumurtlayan mersin balıkları en geç yaz başlarına kadar yumurtlama işlemini devam ettirmektedirler. Bu balıklar yumurtlamak için seçtikleri yerlerin akıntısı hızlı olan ve çakıllı taşlı olan yerler olmasına dikkat etmektedirler. Yapışkan özellikte olan yumurtalar çakıllara ve taşlara tutunarak olgunlaşmaktadırlar.
Suyun sıcak olma durumuna göre keselerinden çıkan yavrular zooplanktonlarla beslenmektedirler. Mersin balığı yavrularının daha sonra kurtlar, yumuşak deniz canlıları ve sinek larvaları ile beslendiği belirtilmektedir. Uzun ömürlü bir balık olan mersin balıkları ortalama olarak 30 yada 40 yıl yaşayabilmektedir. Pek çok türü bulunan bu balıkların bazı türleri her sene yumurtlama yapmamaktadır. Büyük mersin balıkları hamsi ve ringa balıkları başta olmak üzere çeşitli küçük balıklar ile beslenmektedirler.
Mersin Balığının Eti Yenir mi?
Mersin balığı eti hem lezzetli hem de ekonomik değere sahip olan bir balık türü olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle mersin balığının eti sevilerek tüketilen balıklar arasında yer almaktadır. Bu balıkların yumurtalarından elde edilen siyah renkli havyarlar oldukça kıymetli olmaktadır.
Mersin Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır?
Mersin balığı eti ve yumurtasından elde edilen havyarı bakımından oldukça lezzetli bir balık olmaktadır. Mersin balığını tavada pişirmeden önce temizlemek gerekir. Temizlenen bu balıklar mısır ununa bulanarak yada sade bir şekilde tavada çevrilerek kızartılır. Büyük balıklardan biri olan mersin balığını fırında yaparken çeşitli sebzeler ve otlar kullanmak lezzetine lezzet katmaktadır. Patates, sarımsak, soğan, defne yaprağı ve baharatlarla fırında pişirmek de mümkün olmaktadır. Izgarada da pişirilen mersin balığı pek çok tarifle hazırlanmaktadır.
Mersin Balığı Tarifleri Nelerdir?
Mersin balığı lezzetli bir balık olduğu için her türlü hazırlamak mümkün olmaktadır Bu balığı sebze sosuyla marine edip fırında buğulama şeklinde pişirmek mümkün olduğu gibi iri doğranmış etlerini biraz soda içerisinde beklettikten sonra una bulayarak kızartmak da oldukça lezzetli olmasını sağlamaktadır.
Mersin Balığı Kılçıklı mıdır?
Mersin balığı fazla kılçıklı olmamaktadır.
Mersin Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mersin balığı büyük bir balık türü olduğu için öncelikle kafasını gövdesinden ayırmak gerekmektedir. Bunun için baş kısmını boyun kısmından bir bıçak yardımıyla kesmek gerekir. Daha sonra boynunun üst yukarı kısmından aşağıya kadar karnını keserek içi boşaltılmalıdır. İçi boşaltıldıktan sonra bol su ile yıkanmalıdır.
Mersin Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır?
Mersin balığı yakalanması kolay olan bir balık olmaktadır. Bu nedenle kolayca avlanan mersin balığının nesli tükenme tehlikesi altında bulunmaktadır. Bu balık türü çok eski zamanlardan günümüze kadar gelen ender canlılardan biri olduğu için avlanması yasak olmaktadır.
Mersin Balığının Faydaları Nelerdir?
Mersin balığı kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere cilt ve saç sağlığına, hafıza kuvvetlendirmeye, unutkanlığa, eklem ağrılarına ve sindirim sistemine kadar pek çok alana faydası olan bir balık türü olmaktadır. Bu balığın yumurtasından elde edilen havyarında sağlığa katkıları bulunmaktadır.
Mersin Balığının Zararları Var mıdır?
Mersin balığının bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Aksine insan sağlığı için oldukça önemli bir balık türü olmaktadır.
Mersin Balığının Besin Değerleri
Mersin balığı zengin bir omega 3 kaynağı olmanın yanında B gurubu vitaminleri yüksek oranda içermektedir.
Mersin Balığının Türleri Var mı?
Mersin balığının en bilinen türleri: Mersin morinası, Çoka balığı, Kolan balığı, Sip balığı, Karaca balık ve mersin balığı olarak ifade edilmektedir.