Denizi olmayan Sivas'ta “havyar” üretilecek

Güncelleme Tarihi:

Denizi olmayan Sivasta “havyar” üretilecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2012 11:27

Hazar Denizi gibi tuzluluk ve belli değerlerde sıcaklık isteyen sularda yaşayabilen mersin balığı, Sivas'ın Kangal ilçesi Teke Deresi'nde bulunan doğal yaşam alanına uygun bir kaynakta yetiştirilecek. Böylece Sivas, havyarlar içerisinde en kıymetlisi olduğu bildirilen siyah havyarın üretim merkezi olacak.

Haberin Devamı

Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, muhabirine yaptığı açıklamada, müdürlüklerinin kontrolünde, özel bir şirket tarafından Kangal ilçesindeki Teke Deresi'nde 75 ton kapasiteli mersin balığı üretim tesisi kurulacağını, bu tesislerde dünyanın en pahalı yiyecekleri arasında yer alan siyah havyar üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti.

Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altında olan mersin balığından havyar üretiminin yapılmadığını, Sivas'ta üretimin gerçekleştirileceğini bildiren Aslan, özel bir şirketle görüştüklerini ve tesisin en kısa zamanda kurularak üretime başlanacağını açıkladı.

Şu anda Türkiye'de kefalden havyar üretildiğini bildiren Aslan, “Ülke genelindeki yıllık üretim 5 ton. Kangal ilçesinde kuracağımız tesiste yıllık 5 ton siyah havyar üreteceğiz. Yıllık 5 tonluk üretimle, Sivas Türkiye'nin havyar üretim merkezi olacak. Üretimin tamamı ihraç edilerek hem Sivas'a, hem Türkiye'ye ciddi manada döviz girdisi sağlanacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Havyar çeşitlerinden siyah havyar, kırmızı havyar ve “Türk havyarı” olarak da bilinen kefal havyarının meşhur olduğunu belirten Aslan, bunlar arasında en değerli ve lezzetli olanının ise mersin balığından üretilen siyah havyar olduğunu söyledi.

Türkiye'de dalyanlarda yıllık 5 ton kefal balığından havyar üretiminin yapıldığını ifade eden Aslan, “Türkiye'de havyar sadece birkaç dalyanda üretiliyor. Onu da kefal balığından üretiyorlar. Bu havyar çeşidi mersin balığından üretilen havyar kadar değerli değil. Sivas'ta mersin balığından dünyanın en kaliteli ve pahalı siyah havyarını üreteceğiz. Bu konuda dünyada söz sahibi olan ülkeler Rusya, Azerbaycan ve İran. Yoğun olarak Hazar Denizi'nde üretim yapıyorlar” diye konuştu.

Tuzlu suda yaşayan balığa Kangal'da doğal yaşam ortamı

Mersin balığının yetişme şartları özel olduğu için her yerde üretilemediğini anlatan Aslan, şöyle devam etti:
“Tuzluluk ve belli değerlerde sıcaklık isteyen sularda yetiştirilebiliyor. Türkiye'de denizlerde tuzluluk var, ancak sıcaklık oranları tutmadığı için kıyı bölgelerinde yetiştirilemiyor. İç sularda da tuzlu su bulmak neredeyse imkansız olduğu için Türkiye'de mersin balığından havyar üretilemiyor. Ancak Teke Deresi'nde bulduğumuz bir kaynak hem tuzlu, hem de sıcaklık değerleri olarak mersin balığının yaşayabilmesi için uygun bir ortam. Bu da Sivas'ın bir özelliği.”

Haberin Devamı

Balığın neslinin korunmasına da katkı sağlanacak

Yapılacak bu çalışmayla birlikte tehlike altında olan mersin balığının neslinin devamının sağlanmasına da katkıda bulunmuş olacaklarına dikkati çeken Aslan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yaklaşık 200 milyon yıldır dünya üzerinde mevcut olan mersin balıkları 'yaşayan fosiller' olarak adlandırılıyor. Kaliteli eti ve çok değerli havyarıyla binlerce yıldan beri ekonomik öneme sahip balıklardır. Ancak çevre kirliliği, nehirlerde kurulan barajlar ve bilinçsizce avlanmalar bu balığın doğadaki popülasyonunu olumsuz yönde etkiliyor. Mersin balıklarının neslini korumak ve havyar elde etmek amacıyla Rusya'da ve İran'da yapay yollarla yavru üretimi yapılıyor. Biz de Sivas'taki tesislerimizde neslin korunmasına katkıda bulunmuş olacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!