Günümüzde saraylar, kasırlar, köşkler ve bazı müzeler uluslararası müzecilik standartlarına uygun olarak Milli Saraylar Başkanlığı idaresi altında. Milli Saraylar tanımı ilk olarak Büyük Önder Atatürk’ün kaldığı saraylar için kullanılmış. Halen Atatürk’ün anısına Dolmabahçe ve Beylerbeyi saraylarında nöbet tutan askerler var. Cumhuriyet’in ilk yıllarında çalışmaya başlayan kurum, geçmişten gelen mirasımızın gelecek nesillere aktarımında çok önemli bir görev üstleniyor. Bu hafta, İstanbulseverlerle yeniden kavuşacak olan ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabımda detaylıca bahsettiğim saray, kasır ve müzelerin bazılarını yazdım...
#YAZARMehmet Eroğlu, biraz da annesinin hayattayken ondan hep istediği bir şeyi yapmanın gayretiyle, bir aşk romanı yazdı. Ama bu aşkı romantize etmektense içine her zamanki keskin dili ve gerçekçiliğini katarak ortaya Türkiye’nin son dönem iklimini de anlatan hacimli bir eser çıkardı. Mehmet Eroğlu ‘Mermer Köşk’ü anlattı.
#Kitapsanatİadesi istenen Kadıköy'deki Dövüşen Boğa Heykeli hakkında konuşan TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, "İadesi talep edilen heykellerin yerine imitasyonlarının yapılıp aynı yerlerde sergilenmesi mümkün ve bu çerçevede çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmektedir" dedi.
Şu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaHüsrev-i Rum olarak bilinen Necati'nin asıl adı, kaynakların büyük kısmında Îsâ, Beyânî’de ise Nûh’tur. Edirne’de doğan Hüsrev-i Rum'un ailesi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yoksul bir aileye mensup olduğu yahut çocukken Edirneli yaşlı bir hanım tarafından köle olarak alınıp sonra evlat edinildiği, terbiye ve eğitimine Sâ'ilî adlı bir şairin de katkı sağladığı bilinmektedir.
#Hüsrevi RumYILLARIN dostu ve çalışma arkadaşım gazeteci Ergül Satıç, bir fotoğrafla şu yazıyı paylaştı sosyal medyada: “Bu dünya güzeli sarı bebek var ya... Adı Masal Ela... Mesai arkadaşım, büyük oğlum, Mete Tamer Omur’un kızı. Bütün bayram boyunca sokak hayvanları için evinin önünde gazoz sattı. Güzel insanlar işte böyle yetişiyor, Coco Dedesi de (Bir süre önce yitirdiğimiz arkadaşımız Nejat Bekmen) görse büyük gurur duyardı. Bravo Masal Ela, vicdanın seni hiç terk etmesin güzel kızım.”
#IMAXOsmanlı döneminde çok sayıda saray, köşk ve benzeri önemli yapılar yaptırılmıştır. Bu yapılardan bazıları tarih içerisinde yok olup gitmişken, bazıları ise günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmıştır. Osmanlı döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmeyi başarmış olan yapılan biri de, Av Köşkü'dür. Peki Av Köşkü nerede bulunur, nasıl gidilir ve giriş ücretleri ne kadardır? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenler.
Semtin adını anınca akla hemen dondurmacısı, çay bahçesi ya da yeni popüler mekânları geliyor ama ben size şimdi başka bir yüzünü anlatmak istiyorum. Geçenlerde yayımlanan bir habere göre Tubini ailesine ait tarihi bir köşk 16 milyon 500 bin liraya satışa çıkmış. Haber sıradan gibi görünüyor belki ama bu ailenin hikâyesi aslında Moda’nın da hikâyesi demek... ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabımı hazırlarken buradaki köşkler beni büyülemişti. Eminim sizi de çok etkileyecek...
#YazarNusretiye Camii, bulunduğu konum itibariyle diğer camilerden ayrı özelliği olan bir camidir. İstanbul surları dışında yapılan ilk camidir. Ayrıca, diğer camiler gibi etrafı vakıf binalarla çevrili olmayıp, etrafı askeri binalarla çevrilidir. Nusretiye Camii hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Nusretiye CamiBursa’nın en eski yerleşim yerlerinden Yıldırım, sahip olduğu tarihi zenginlikleri ile dikkat çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Cumalıkızık ile Reşat Nuri Güntekin’in yazdığı Çalıkuşu Romanı’nın ilham kaynağı Zeyniler, doğal güzellikleri ile ilgi görüyor. Zengin bitki örtüsü, patikaları, su kaynakları, yürüyüş yolları ile doğa tutkunlarının öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.
#Bursaİstanbul'dan elektrik kesintisi haberleri gelmeye devam ediyor. BEDAŞ ve AYEDAŞ'tan İstanbul Avrupa ve Anadolu Yakası ilçeleri için elektrik kesintisi uyarısı yapıldı. 3 Mart 2020 tarihli kesinti programına göre bakım ve onarım çalışmaları gereği elektrik kesintisi yapılacak. Peki, İstanbul'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mart İstanbul elektrik kesintisi programı
#İstanbul’Da Elektrik Kesintisiİstanbul’un Anadolu ve Avrupa Yakası’nda elektrik kesintisi yaşanıyor. AYEDAŞ ve BEDAŞ, AYEDAŞ, 28 Ocak 2020 'de İstanbul Anadolu yakasında yapılacak olan planlı elektrik kesintilerini internet sitesi üzerinden yayınladı. Kesintilerin olduğu ilçelerde ikamet eden vatandaşlar kesintilerin sona ereceği saati merak ediyor. Peki, elektrikler ne zaman gelecek? İşte AYEDAŞ ve BEDAŞ elektrik kesintisi programı
#Elektrikler Ne Zaman GelecekMezarlıklar her ne kadar ölüm, acı ve keder barındırsalar da, bazıları geçmişi, hikâyesi, mimarisi ve doğasıyla binlerce gezgini kendine çekiyor. Londra’daki Highgate, Paris’teki Cimetière du Père-Lachaise Mezarlığı gibi… Dünyanın en çarpıcı ve en çok ziyaret edilen mezarlıklarının yer aldığı Avrupa Önemli Mezarlıklar Birliği’nin (“ASCE” Association of Significant Cemeteries in Europe) Türkiye’den de bir üyesi oldu. Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı…
#LondraOsmanlı’nın ilk başkenti olan, tarihi 8 bin 500 yıl öncesine uzanan Bursa, her adımından tarih fışkıran bir kent. 2 binin üzerinde korunması gereken kültürel varlığa sahip. Üzerine bir de kendisine ‘yeşil’ unvanını armağan eden ve yaşları 1 ile 6 asır arasında değişen 800’ün üzerindeki anıt ağacı ekleyin. Bir sanayi kenti olmasının getirdiği hareketliliği ve şehrin kazandığı yeni değerleri de göz önüne alın. Tüm bunların yanına, zincire bir de lezzet halkasını ekleyin. Doğası, tarihi, kültürü, yemekleri, olmazsa olmaz durakları ve yepyeni mekânlarıyla karşınızda adım adım Bursa!
#Bursa Gezi RehberiMimarlar Odası, iki yılda bir verilen Oktay Ekinci basın ödülünü bu yıl Hürriyet Gazetesi Muhabiri Aysel Alp ile Birgün Gazetesi Muhabiri Uğur Şahin’e verdi. Çevreye Katkı Özel ödülüne ise taş ve mermer ocaklarına karşı yürütülen çevre mücadelesindeki üstün gayretleri ve özverileri nedeniyle, 9 Mayıs 2017 tarihinde öldürülen Ayşin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu layık görüldü.
#ÇevreKınalıada 1,5 kilometrekarelik alanıyla Prens Adaları’nın en küçükleri arasında. Aynı zamanda karaya en yakın olanı. İşte bu yüzden geçmişte sıkça sürgün yeri olarak kullanılmış. Bu romantik Prens Adaları isminin ardında da acı dolu sürgün hikayeleri var. Bu kara parçalarına verilen diğer isimler arasında; Kesiş Adaları, Ruh Adaları, Kızıl Adalar ve Cin Adaları da yer alıyor. Hepsinin ortak yönünü düşününce, aynı acı ve hırs dolu hikayelerle bağlantılı oldukları çok açık…
#ADA