Ölmeden önce görülmesi gereken yerler vardır. Şili'nin Patagonya bölgesindeki Cavernas de Marmol, yani mermer mağaraları da bu listelerde genelde yerini alır. Oldukça haklı bir istek burayı görmeden ölmemek. Çünkü buraya ulaşmak da ulaştığınızda gördüklerinizin etkisinden çıkmak da pek kolay değil. BBC Travel yazarlarından Tom Garmeson bölgeye gitti ve bu doğa harikası hakkında bilgiler topladı. İşte detaylar…
#ŞiliKurtuba Medresesi, Hıristiyan ve İslam dünyası için önemli olan yapılardan biridir. Kiliseye çevrilen yapı aslında cami olarak inşa edilmiştir. Cordoba şehrinde bulunan camiler arasında anıtsal ve en ihtişamlı olan Kurtuba Medresesi’nin özellikleri ve tarihi nedir, medrese nerededir? Tüm detaylarıyla derledik.
Kurtuba Camii, İslam ve Hıristiyan dünyası için önemli yapılardan biridir. Cami olarak inşa edilen yapı, daha sonra kiliseye çevrilmiştir. Kurtuba (Cordoba) şehrinde bulunan camilerin en ihtişamlı ve anıtsal olanıdır. Kurtuba Camii hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Kurtuba CamiiBugünlerde yazı karşılayan Sao Paulo, farklı ülke ve kökenlerden kişileri buluşturan kültürel bir mozaik. Japonya dışında en fazla Japon’un bulunduğu kent. Brezilya’da zenginlik, dinamizm, hırs ve keyfin adresi. Gökdelenleri, caddelerinde işe koşturan takım elbiselilerle ilk bakışta işkolik bir şehir izlenimi uyandırsa da yanılmayın, Sao Paulo aslında tarihin, modanın ve eğlencenin de adresi. Geçmişte Türkiye’den 30 saati aşan yolculuklar İstanbul’dan direkt uçuşlarla 14 saate indi.
Osmanlı döneminde 500 yıl Anadolu’yla içiçe yaşayan, Cumhuriyet döneminde Ankara ile kardeş şehir ilan edilen Sofya artık gerçek bir Avrupa başkenti. Sofya’yı geniş parklar, meydanlar, Bizans ve Roma kalıntıları süslüyor. Osmanlı eserleri de kentin mimarisinde, kültüründe önemli bir yer tutuyor.
Dişhekimi Çağdaş Kışlaoğlu (31), babası Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu ve ağabeyi Özgür Kışlaoğlu’nun en büyük tutkusu yelken. 2001’de Slovenya’dan aldıkları 13 metrelik yelkenliyi Çeşme’ye getirmişlerdi. Bu yıl yenisini getirmek için tekrar aynı yolu kullandılar. Ancak bu kez süreyi uzatıp, birçok limana uğradılar.
Floransa yönünden gelip, 600 yıllık Porta Cammolia kapısından Siena’ya girerseniz üstündeki Latince mesaj dikkatinizi çekecektir: Siena sana sihirli kalbini daha da açıyor. Şehre girip, güzelliğine kalbinizi kaptırmamanız mümkün değil. Hele, her yıl 2 Temmuz ve 16 Ağustos’ta düzenlenen Palio, yani geleneksel at yarışları sırasında yolunuz düşerse...
Osmanlılarla aynı dönemde doğup sonra ona komşuluk yapan ve 1. Dünya Savaşı’nın sonunda onunla birlikte yok olan Habsburg Hanedanlığı Viyana- Prag -Budapeşte sacayağı üzerine kurulmuştu. Dolayısıyla bu üçgende birbirine çok benzeyen mimari yapılar, sanat eserleri ve ortak kültür paydaları bulmak mümkün. Hem bu nedenle, hem de coğrafi yakınlıklarından dolayı çok kez bir turun üç bacağını oluştururlar.
Miláttan Önce 4. yüzyılda yaşayan Yunanlı heykeltıraş Lisippos’un eseri olduklarına inanılan ve bugün Venedik’teki meşhur Aziz Marko Kilisesi’nde sergilenen bronzdan yapılmış dört adet at heykeli, bir zamanlar İstanbul’da durur, Bizans’ın şimdi Sultanahmed Meydanı olan Hipodrom’unu süslerdi.