Anavatanı Mezopotamya ve çevresi yani bizim coğrafyamız olan mercimek, dünyada tarımı en önce başlamış bakliyatların başında geliyor. Günümüzde de önemli bir miktarı Türkiye'de üretilen mercimekle yapılabileceklerin sınırı yok desek yeridir. Sarısı, kırmızısı, yeşili hatta siyahıyla farklı tariflere farklı tatlar ve dokular kazandıran mercimeği pişirirken çok işinize yarayacak bazı temel bilgiler derledik.
#Mercimek ÇeşitleriMercimek baklagiller arasında en fazla yemeklik olarak kullanılan üründür. Bu bakımdan mercimek yetiştiriciliği ve tarımı yoğun bir ilgi görmektedir. Peki, mercimek nasıl yetişir? Ülkemizde mercimeğin en çok yetiştirildiği bölgeler hangileridir? Sizler için mercimeğin yetişme koşullarını ve dünya genelinde yetiştirildiği alanları derledik.
#Mercimek Nasıl YetişirBaklagiller ailesinin bir üyesi olan yeşil mercimek lezzeti ile içerdiği protein miktarı ile içerdiği çeşitli mineral ve vitamin içeriği ile oldukça önemli besin ögelerinden biridir. Yeşil Mercimek nasıl yetişir? Yeşil Mercimek Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte tüm detaylar.
Kırmızı mercimek baklagiller familyasından olay ve çiçeği beyaz olan bir bitkidir. Mercimek mevsimine göre kırmızı, yeşil ya da siyah renkle olabilmektedir. Şekline göre yuvarla ve yassı da olabilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Mercimek dediğimizde birçok çeşidi olsa da akla ilk başta çorbası gelir. Bunun yanında çay saatlerinin vazgeçilmezi mercimek köftesi ve güçlü bir vitamin deposu yeşil mercimek… Ancak hepsi bu kadar da değil, mercimek dünyası sandığınızdan daha geniş ve çeşitli, yani keşfedilecek çok şey var. Hazırsanız, mercimeği yakın mercek altına alıyoruz…
#MercimekBuğday, arpa, ceviz, kayısı ve elma üreticileri deyim yerindeyse bu yıl 'kan ağlıyor'. Don ve olumsuz hava koşulları kimi yerlerde tüm tarlaları kuruttu. Sıcak ve kurak iklimi seven kırmızı mercimek başta olmak üzere diğer bakliyatların ise üretimi bu yıl rekora koşuyor. Kırmızı mercimeğin üretiminin ise yüzde 25'lik artışla 450 bin tonu aşması bekleniyor.
Hareketli bir eğlence akşamının ardından geceyi çorba, köfte, kokoreç gibi lezzetlerle sonlandırmak bir gelenek. Jürimize eğlence sonrası, geceye son noktayı koyacağımız lezzet duraklarını sorduk. Çorbası, döneri, pizzası ya da mantısıyla öne çıkan yerleri önerdiler.
#ÇorbaBayburt, Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde yer alıyor. Kuzeyinde Trabzon, doğusunda Erzurum ili, güneyinde ise Erzincan ili bulunan Bayburt bulunduğu coğrafi konum itibari ile hem Karadeniz, hem Anadolu hem de Doğunun mutfak kültürünün özel bir sentezini yemeklerinde içeriyor. Bayburt'un kendi has yöresel yemeklerinde et ve sebzelerin yanı sıra un ve una bağlı yemek çeşitleri bu zengin mutfakta ağırlık kazanıyor. Öyleyse yakından tanımak isteyenlere özel Bayburt Yemekleri - Bayburt'da ne yenir ve neyi meşhur? Bayburt mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Bayburt YemekleriÇorum, köklü tarihi ile pek çok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi eserleri ile açık hava müzesini andıran turistik şehirlerimizden biridir. Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan özel konumu şehrin her dönem kültürlerarası köprü görevini üstlenmesini sağlıyor. Bulunduğu konum yöresel mutfak kültüründe de etkisini fazlasıyla hissettiriyor. Birbirinden leziz yöresel yemeklerle son derece zengin bir mutfağa haiz Çorum'a dair "Çorum Yemekleri - Çorum'da ne yenir ve neyi meşhur? Çorum mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi" hakkında detayları derledik.
#Çorum YemekleriDünya da birçok farklı yerin kendine ait değişik özellikleri bulunmaktadır. Ülkemiz de kendi içerisinde çok farklı kültürel özellikleri ve çeşitliliği bulunan bir ülke konumundadır. Her bölgesinin, hatta her ilinin ve bazen ilçelerinin de kendine ait farklı tür de bazı özellikleri bulunur. Yemek kültürü de bölgeden bölgeye farklılaşan bir kültür çeşididir. Ülkemizin doğu bölgesinde yer alan Hakkari ilinin de kendisine ait farklı bir yemek kültürü vardır. Ülkemizde yemekleri çok sevilen bir ildir. Hakkari yemekleri isimleri nelerdir? En lezzetli Hakkari yemekleri nelerdir? Hakkari'ye giden insanlar orada neler yiyebilir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
#Hakkari YemekleriVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#BitkiBu yılın gastronomi trendlerinden biri de fermente gıdalar... Yoğurttan turşuya soframızın demirbaşlarını da hazırlamamızı sağlayan bu kadim teknikten bahsedince aklımıza ilk gelenlerden biri de, alıçtan nara çeşitleri giderek artan sirke. Yazarımız diyetisyen Berrin Yiğit faydaları saymakla bitmeyen sirkeyi nasıl tüketmemiz gerektiğini anlattı, şef Umut Karakuş da bir tarifini paylaştı.
#FermenteAtaşehir’deki The Salaş sakatat ağırlıklı bir menü sunuyor. Özellikle kuzu ve oğlak... Ayrıca burada, yediğim en lezzetli yağlı kara, bir de Kıbrıs’ta tattığım en lezzetli şeftali kebabı düzeyinde bir şeftali kebabı var... Bunlara gününe göre değişen süper bir çorba, tatlı ve piyasa düzeyinin 10 kat üstü bir şalgamla ayran da ekleyin...
#The SalaşBeklenen gün sonunda geldi, yarın akşam yeni yıl için geri sayacağız. Evinde misafir ağırlayacaklar veya aileye sofra kuracaklar için de telaşı bol bir dönem... Eğer alışverişi bugüne bıraktıysanız mezeden şarküteriye, peynirden tatlıya masamızı zenginleştirecek lezzetlerin en iyilerini bulabileceğimiz İstanbul’daki adresleri jürimize sorduk.
#Yeni Yıl1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekTarım Kredi Marketlerinde bu hafta 50 üründe indirim fırsatı yaşanacak. Kahvaltılık ürünlerden temizliğe, bakliyat ürünlerinden salçaya zeytinyağından sıvı sabun çeşitlerine 5 Ekim’e kadar satışa sunulacak. Sıvı sabun çeşitleri 59,80 TL, Çamaşır yumuşatıcısı 59,90 TL, Şampuan 85,90 TL, Dev havlu 23,90 TL, 1 kilo nohut 30,90 TL, Zeytinyağı 160.00 TL, Kırmızı Mercimek 22,25 TL, Osmancık Pirinç 35,75 TL, Yöresel Peynir 49,80 TL, Tuzsuz Tereyağı 192,50 TL, Süzme Peynir 69,90 TL, Dilimli Tost Peyniri 104,90 TL, Doğal Yoğurt 39,50 TL, 6’lI Doğal Maden Suyu 19,90 TL, 1 litre gazlı içecek çeşitleri 21,90 TL’den satışa sunulacak. Peki Tarım Kredi Marketlerinde bu hafta neler var? İşte, Tarım Kredi 2-5 Ekim indirimli ürünler kataloğu…
#Tarım Kredi Kooperatif İndirimleriTarım Kredi Kooperatif Marketleri’nde Ekim ayının ilk haftasına kadar indirim fırsatı yaşanmaya devam edecek. Özellikle temel ihtiyaçlardan olan salça, zeytinyağı, kahvaltılık ürünler, şarküteri ürünleri dikkat çekti. Tarım Kredi müşterilerini toplam 47 üründe indirim bekleyecek. Tost Peyniri 59,90 TL, Çocuk Bezi Ekonomik Paket 114,90 TL, Tuzsuz Tereyağı 192,50 TL,100 Ml Maraş Dondurma 12,50 TL, 400 gram Kasap Sucuk 117,90 TL, Geleneksel Reçel 54,90 TL, Taze Beyaz Peynir 104,90 TL, Domates Salçası 34,25 TL, 1 litre sızma Zeytinyağı 160 TL, 1 kg Kırmızı Mercimek 22,25 TL, 1 kg Osmancık Pirinç 35,75 TL, 3 Katlı 16 Rulo tuvalet kağıdı 99,90 TL’den raflarda olacak. Ayrıca yoğurt, süt, peynir çeşitleri ve diğer ürünlere indirimler devam ediyor. İşte, Tarım Kredi Marketleri 5 Ekim 2023 Kataloğu ve fiyat listesi
#Tarım Kredi MarketleriTürk mutfağı turizme açılıyor. Özellikle ‘her şey dahil’ otellerde yöresel yemeklere ağırlık verilmeye başlandı. Sektör yetkilileri, “Gastronomi turizmi çok önemli. Otellerimizde ‘Yörük’ mutfağına özel tatlar sunduk, çok rağbet aldık. Tüm bölgeleri dahil edeceğiz” diyor. Bu açılıma gastronomi uzmanları da destek veriyor.
#GastronomiHer yörenin kendine özgü farklı lezzetleri bulunmaktadır. Bir şehre gidildiği zaman yemek kültürü ve meşhur yemekleri de en fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Erzincan Yemekleri - Erzincan'da ne yenir ve neyi meşhur? Erzincan mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Erzincan yöresinin meşhur yemekleri hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Erzincan Yemekleri