menengiç kahvesi haberleri sayfasında menengiç kahvesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 114 menengiç kahvesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Şırnak'ta yaşayan Hayal Erkan’ın (40) eşi Abdi Erkan (40), kömür ocağında çalışırken geçirdiği kaza sonrası çalışamaz duruma geldi. 5 çocuklu ailenin bütün yükü üzerine kalan Hayal Erkan, ilkel yöntemlerle menengiç kahvesi yapıp, satarak geçimlerini sağlamaya başladı. KOSGEB’in hibe desteğiyle 3 makine alan Erkan, eşiyle beraber Türkiye’nin birçok kentine ve Irak’a menengiç kahvesi göndermeye başladı.
#ŞırnakŞırnak'ta yaşayan Hayal Erkan’ın (40) eşi Abdi Erkan (40), kömür ocağında çalışırken geçirdiği kaza sonrası çalışamaz duruma geldi. 5 çocuklu ailenin bütün yükü üzerine kalan Hayal Erkan, ilkel yöntemlerle menengiç kahvesi yapıp, satarak geçimlerini sağlamaya başladı. KOSGEB’in hibe desteğiyle 3 makine alan Erkan, eşiyle beraber Türkiye’nin birçok kentine ve Irak’a menengiç kahvesi göndermeye başladı.
#KOSGEBŞırnak'ta yaşayan Hayal Erkan’ın (40) eşi Abdi Erkan (40), kömür ocağında çalışırken geçirdiği kaza sonrası çalışamaz duruma geldi. 5 çocuklu ailenin bütün yükü üzerine kalan Hayal Erkan, ilkel yöntemlerle menengiç kahvesi yapıp, satarak geçimlerini sağlamaya başladı. KOSGEB’in hibe desteğiyle 3 makine alan Erkan, eşiyle beraber Türkiye’nin birçok kentine ve Irak’a menengiç kahvesi göndermeye başladı.
#KOSGEBMenengiç kahvesi, Gaziantep nohut dürümü, Karamanlı rezenesi, Paşa helvası, Adana taş kadayıfı, Deva-i misk helvası, Sultandağı kirazı, Sultandağı gılli kirazı, Adana karakuş tatlısı, Bayburt süt böreği ve Bayburt ekşi lahana olmak üzere 11 ürüne daha coğrafi işaret tescili verildi.
#Tescilli Yöresel LezzetlerGaziantep'in lezzetlerinden menengiç kahvesine, Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Böylece Gaziantep, 37 coğrafi işaret ve 1 geleneksel ürün ile Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip il haline geldi.
#GaziantepÇedene kahvesi; ülkemizde daha çok doğu ve güneydoğuda yetişen çedene (menengiç) meyvesinden yapılmaktadır. Bu özelliği onu diğer kahvelerden ayırmaktadır. Yabani bir fıstık olan çedene hasattan sonra yıkanıp güneşte kurumaya bırakılır. Daha sonrasında kavrularak macun kıvamına getirip ezilerek çedene (menengiç) kahvesi haline gelir. Geleneksel Türk kahvesine göre daha yumuşak bir içime sahiptir.
#ÇedeneTürkiye'nin yemek konusunda öncü illerine bu hafta da devam ediyoruz. Türkiye’nin “lezzet başkenti” Gaziantep’in mutfağı UNESCO tarafından tescilli. Binlerce yıl öncesine dayanan geçmişini zengin Anadolu gelenekleri ve mutfağıyla harmanlayarak bir araya getirmiş Gaziantep, şu anda sofralarımızdaki birçok ünlü lezzetin çıkış noktası olan bir gastronomi şehri. Gaziantep’e gittiğinizde nokta atışı yapabileceğiniz en nefis lezzetlerin ve en ünlü mekanların listesini aşağıda sizler için derledim.
#GaziantepMenengiç kahvesi, menengiç bitkisinin meyvelerinin kurutulup öğütülmesi ile elde edilir. İçeriğindeki vitaminler ile sağlığa pek çok faydası vardır; tok tutar, zayıflamaya yardımcı olur, kansızlığı giderir. Menengiç kahvesinin diğer yararlarını ve nasıl yapıldığını bu yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz.
#Menengiç KahvesiTarihi, kültürü, insanı, sokakları, sofraları, sohbetleri... Her biri farklı hikâye... Geçenlerde yolum yine düştü. Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, çiçeği burnunda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Antep’ini dinledim.
#GaziantepTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl elmada 4.5 milyon ton rekoltesi beklediklerini açıkladı. Bakan Yumaklı, Karaman’da elma hasadına katıldı. 24 çeşit elmanın yer aldığı ve 1 milyon 750 bin ağaçla Türkiye ve Avrupa’nın tek parça en büyük elma bahçesi unvanına sahip 6 bin dekarlık alanda çiftçilerle bir araya geldi.
#İbrahim YumaklıRamazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#RotaBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#Kahramanmaraşİngiltere’deki Stonehenge’den 7 bin, Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha eski. 12 bin yıllık geçmişe sahip, ‘tarihin sıfır noktası’nda, Göbeklitepe’deyim. 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan, dünyanın en eski tapınağı olarak haklı bir üne kavuşan Göbeklitepe, Taş Devri’ndeki yaşam biçimlerinin sanıldığı gibi olmadığını ortaya koydu hiç şüphesiz. Bu kazı alanında olmak, Şanlıurfa’nın meşhur nahit taşında can bulan üç boyutlu hayvan figürlerini, T şeklindeki dikilitaşları görmek güzel ama bir yandan da gördükleriniz zihni zorluyor, düşündürüyor ve ‘İyi de nasıl yapmışlar?’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Benim gibi bu sorunun peşine takılan 750 bin turist de soluğu Şanlıurfa’da aldı. Hele de denkleme Karahantepe’nin de girmesi ile bölge tam bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Hedef ise 1 milyon turist.
#GöbeklitepeHurriler, Asurlular, Urartular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi 33 medeniyetin izlerini taşıyan, dillerin ve dinlerin kadim şehri Diyarbakır... Volkanik Karacadağ’dan fışkıran bazalt kentin zemini olmuş. Camiler, kiliseler ve hanların mimarisine koyu gri renkte, mistik bir etki bırakmış. Girdiğiniz her kapıdan sizi geniş bir avluya çıkaran bu şehir, kültürel zenginliğiyle sanki eski bir masalı kulağınıza fısıldıyor.
#HürriyetBir kalenin yamacına kurulmuş, yüzünü Mezopotamya’nın bereketli topraklarına dönmüş, hoşgörü kenti, taşın başkenti Mardin. Coğrafyası, tarihi, mimarisi ve mutfağıyla her göreni kendine hayran bırakıyor. Bu kez değerli sanatçı Lolita Asil’in sergisi için yolumu düşürdüğüm kente seyahat planı yapacaksanız 19 Ekim’e kadar sürecek sergiyi kaçırmayın.
#HürriyetIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapBıttım sabunu, güneydoğu ilimiz Siirt’te yetiştirilen yabani fıstık ağaçlarından elde edilen bir yağ ile hazırlanır. Siz de bıttım sabununun faydalarını ve kullanımını merak edenlerdenseniz içeriğimiz tüm sorularınıza yanıt olacaktır.
#Sponsorlu İçerikŞırnak'ta yaşayan Hayal Erkan’ın (40) eşi Abdi Erkan (40), kömür ocağında çalışırken geçirdiği kaza sonrası çalışamaz duruma geldi. 5 çocuklu ailenin bütün yükü üzerine kalan Hayal Erkan, ilkel yöntemlerle menengiç kahvesi yapıp, satarak geçimlerini sağlamaya başladı. KOSGEB’in hibe desteğiyle 3 makine alan Erkan, eşiyle beraber Türkiye’nin birçok kentine ve Irak’a menengiç kahvesi göndermeye başladı.
#ŞırnakŞırnak'ta yaşayan Hayal Erkan’ın (40) eşi Abdi Erkan (40), kömür ocağında çalışırken geçirdiği kaza sonrası çalışamaz duruma geldi. 5 çocuklu ailenin bütün yükü üzerine kalan Hayal Erkan, ilkel yöntemlerle menengiç kahvesi yapıp, satarak geçimlerini sağlamaya başladı. KOSGEB’in hibe desteğiyle 3 makine alan Erkan, eşiyle beraber Türkiye’nin birçok kentine ve Irak’a menengiç kahvesi göndermeye başladı.
#KOSGEBŞırnak'ta yaşayan Hayal Erkan’ın (40) eşi Abdi Erkan (40), kömür ocağında çalışırken geçirdiği kaza sonrası çalışamaz duruma geldi. 5 çocuklu ailenin bütün yükü üzerine kalan Hayal Erkan, ilkel yöntemlerle menengiç kahvesi yapıp, satarak geçimlerini sağlamaya başladı. KOSGEB’in hibe desteğiyle 3 makine alan Erkan, eşiyle beraber Türkiye’nin birçok kentine ve Irak’a menengiç kahvesi göndermeye başladı.
#KOSGEBGünümüzde birbirinden farklı ağaç türleri bulunmaktadır. Bu ağaçlar çoğu zaman meyve verebilir. En çok merak edilen ağaçlardan birisi de menengiç ağacıdır. Menengiç ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
İnsanların yaşamak için yemek yedikleri değil, yemek yiyebilmek için yaşadığı Gaziantep’te elbette tadı damakta bırakacak başka şeyler de var... Çarşı bölgesi, Karagöz’den kalealtına kadar olan bölüm, hanlar, el sanatı dükkanları, baklavacılar bana Halep günlerimi hatırlatan eski taş evlerle süslü sokaklar...
#BursaMenengiç kahvesi, Gaziantep nohut dürümü, Karamanlı rezenesi, Paşa helvası, Adana taş kadayıfı, Deva-i misk helvası, Sultandağı kirazı, Sultandağı gılli kirazı, Adana karakuş tatlısı, Bayburt süt böreği ve Bayburt ekşi lahana olmak üzere 11 ürüne daha coğrafi işaret tescili verildi.
#Tescilli Yöresel LezzetlerGaziantep'in lezzetlerinden menengiç kahvesine, Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Böylece Gaziantep, 37 coğrafi işaret ve 1 geleneksel ürün ile Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip il haline geldi.
#GaziantepÇedene kahvesi; ülkemizde daha çok doğu ve güneydoğuda yetişen çedene (menengiç) meyvesinden yapılmaktadır. Bu özelliği onu diğer kahvelerden ayırmaktadır. Yabani bir fıstık olan çedene hasattan sonra yıkanıp güneşte kurumaya bırakılır. Daha sonrasında kavrularak macun kıvamına getirip ezilerek çedene (menengiç) kahvesi haline gelir. Geleneksel Türk kahvesine göre daha yumuşak bir içime sahiptir.
#Çedene