27 yaşındaki Charlotte Webster-Salter, 20'lik dişlerinden kaynaklandığını düşündüğü ağız yaraları nedeni ile 2 yıl acı çektikten sonra kanser teşhisi aldı. Uçuş görevlisi olarak çalışan kadının dilindeki tümörlü kısım kesilerek bacağındaki bir kasla değiştirildi. Genç kadın şimdi yaşadığı inanılmaz tecrübeyi anlatarak hastalık hakkında farkındalık oluşturmayı umuyor.
#Ağız KanseriHer yıl dünyada ortalama 18 milyon kişiye, Türkiye’de ise 163 bin kişiye kanser tanısı konuyor. Tıp dünyası 4 Şubat Kanser Günü’nde şu sorunun yanıtını aramaya devam ediyor: “İyileşme oranları artacak, ölüm oranları düşecek mi?” Kanser tedavisinde umut verici gelişmeler var. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Türken kanserle mücadeledeki gelişmeleri, tanı ve tedavinin geleceğini anlattı.
#Kanser TedavisiDünyada kadınlarda görülen kanserlerin üçte birini meme kanseri oluşturuyor ve meme kanseri her sekiz kadından birini etkiliyor. “Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı” dolayısıyla erken tanının hayat kurtardığına dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, meme kanseriyle ilgili halk arasında birçok yanlış bilginin paylaşıldığına dikkat çekerek, meme kanseriyle ilgili kulaktan kulağa dolaşan şehir efsaneleri ile ilgili doğru bilgileri paylaştı. İşte bilinmesi gereken 15 gerçek...
#Meme KanseriMeme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanseri gelişiminde; genetik faktörler, kalitesiz gıdalar ile kötü beslenme ve şişmanlık, fiziksel aktivitenin az olması, doğurganlığın az olması gibi kişiye ait özelliklerin yanı sıra çevresel faktörlerin de kanser gelişiminde tetikleyici özelliği olabileceği düşünülmektedir. Bu çevresel faktörlerden birinin, toplumda az bilinen, yapay gece aydınlatma ışığına (ingilizce; ALAN) fazla maruz kalmanın olabileceği son yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur.
#Meme KanseriAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Sönmezer, meme kanseri nedeni ile acil kemoterapi alması gereken hastalarda gelecekteki doğurganlığı korumak amacıyla regl döneminde başlanması gereken tüp bebek tedavisine, hastaların zaman kaybetmemesi için regl dönemi dışında da başlayıp, embriyo dondurarak Türkiye’de bir ilke imza attı.
Kanal D’de yayınlanan “Neler Oluyor Hayatta” programına konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay’dan, ezber bozan açıklamalar geldi. Hakan Ural ve Ferda Yıldırım’ın sunuculuğunu yaptığı programda Karatay’ın meme kanserinden, erken yaşta yapılan HPV aşılarına kadar çok önemli uyarıları oldu.
#Canan KaratayKanal D’de yayınlanan “Neler Oluyor Hayatta” programına konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay’dan, ezber bozan açıklamalar geldi. Hakan Ural ve Ferda Yıldırım’ın sunuculuğunu yaptığı programda Karatay’ın meme kanserinden, erken yaşta yapılan HPV aşılarına kadar çok önemli uyarıları oldu.
#Canan KaratayMeme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türü olarak kabul ediliyor ve bu hastalığın erken teşhisi ve kişiye özel tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınması mümkün hale gelebiliyor. AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, doğru ve zamanında tanı ile tedaviye başlamanın hastaların tedavi sürecindeki başarısı için kritik olduğunu vurguluyor.
#Sponsorlu İçerikSon yıllarda mühim bir sağlık sorunu haline gelen meme kanserine karşı artık çok daha fazla uyanık olmak zorundayız. Çünkü meme kanseri, sanıldığı üzere sadece 40 yaş üstü kadınları değil, 20’li, 30’lu yaşlardaki genç kadınları ve hatta erkekleri de etkileyebiliyor.
#Buğra BuyrukçuYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme KanseriOnkoloji alanında uzmanlaşmış Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Nichole Andrews, kanser riski hakkındaki yanlış bilgilerle mücadele etmek için bir uzak durulması gereken besinler listesi hazırladı.
#Kansere Neden Olan BesinlerBir kolorektal kanser cerrahı olan Dr. James Read, “Bağırsak kanserini önlemek için yapılabilecek şeyler var, hem de fazlasıyla” dedi ve riski azaltmak için yapılması gereken beş temel şeyi anlattı.
#Kolorektal KanserBağırsak kanseri son yıllarda gündemin ilk sıralarına yerleşti. Çok sayıda araştırma, hastalığın giderek daha fazla genç insanı etkilediğini ortaya koyuyor. Erken başlangıçlı vakaların artması, insanların hastalığın ilk etapta ortaya çıkmasını engellemek için yapabilecekleri bir şey olup olmadığını sorgulamalarına yol açtı.
#Kolorektal KanserDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#SağlıkGaller Prensesi Kate’in, 42 yaşında olmasına rağmen kanser olduğunu ve kemoterapi gördüğünü açıklaması, 50 yaş altında olup bu hastalığa yakalananların sayısındaki önemli artışı bir kez daha gündeme getirdi. Birmingham Üniversitesi’nden kanser uzmanı Shivan Sivakumar, 50 yaşın altındakiler arasında gerçek bir ‘salgın’ olduğunu açıkladı. Peki hangi kanser türlerinde artış var? Ülkemizdeki kanser oranı nasıl? Kansere karşı hangi önlemleri almak gerekiyor? Doç. Dr. Nilay Şengül, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık