Akdeniz kökenli kişniş, aş otu, kuzbere olarak da bilinen, yaprakları maydanozu andıran ve maydanozgiller familyasına ait bir baharat bitkisidir. Kişniş, sağlığa faydalı baharatlar listesinde üst sıralarda yer alır.
#KişnişGünümüzde birbirinden farklı besin türleri bulunmaktadır. Taze gıdaların yanı sıra kuru baharatlar da kullanılabilir. Kekik nasıl kurutulur? Evde yabani kekiki top ve bilye olarak fırında kurutma yöntemleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekikYaz geldi, artık parklarda ya da ormanlık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Ülkemizin yeşil alanlarında azımsanamayacak sayıda zehirli bitki bulunuyor. Bu bitkilere herhangi bir şekilde temas etmek, ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Peki yaşam alanlarımızdaki zararlı bitkiler hangileri? Daha çok nerelerde bulunuyorlar? İşte uzak durmanız gereken türler…
#Bitkilerİnsanoğlu kimi zaman tabiri yerindeyse ölümsüz olmanın, kimi zaman da hep dinç ve genç kalmanın formüllerini aradı. Bu arayışın içinde doğru beslenmenin ne denli önem teşkil ettiğini artık hepimiz biliyoruz. Çünkü doğru besinler hem sizi çeşitli hastalıklardan korur, hem de dinç bir akla ve bedene sahip olmanızı sağlar.
#Mesut TürkTiroid hastalığı, tiroid bezinin hızlı çalışması sonucunda T3 ve T4 hormonları artış gösterir ve metabolizma hızlı çalışmaya başlar. Tiroid hastalığı her 10 kişiden birinde görülmekte olan bir hastalıktır. Tiroid, uzman kontrolünde kullanmak şartı ile bitkisel destekleyicisi olan ve kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tiroide İyi Gelen BitkilerSofralardan eksik olmayan en sağlıklı bitki kaynakları içerisinde maydanoz gelmektedir. Aynı zamanda birçok farklı yerde tüketim amaçlı kullanılır. Bu sebepten dolayı kelime bazında da çok fazla kullanıldığını söylemek mümkündür. Tabii ayrıca yazım hatası yapıldığını da ifade etmek gerekir. Peki, maydanoz nasıl yazılır? Maydanoz kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı hakkında tüm detayları derledik.
#Maydanoz Nasıl Yazılır?Belirgin kokusuyla kolay tanınabilen tarhana otu, alternatif tıbbın uzun yıllar kullandığı bitkidir. Şifa kaynağı olarak adlandırılan tarhana otu, yağ olarak da kullanılabiliyor. Tarhana otu nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, ne işe yarar, hangi mevsimlerde bulunur, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Tarhana OtuHalk dilinde ''aş otu'' şeklinde de bilinen kişniş otu; maydanozgiller familyasından olan bir bitkidir. Görünüm olarak maydanoza çok benzeyen kişniş bitkisi; tek yıllık ve otsu bir bitki türüdür. Kişniş otunun; demir, manganez, magnezyum kaynağı olduğu belirtilebilir. Peki kişniş otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Kişniş otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kişniş OtuDünya üzerinde pek çok yararlı ot bulunmaktadır. Yaşadığımız coğrafyada da insan sağlığına iyi gelen oldukça faydalı otlar bulunmaktadır. Bu otlardan bir tanesi de baldıran otudur. Baldıran otu tüketimi uzman kişiler tarafından tavsiye edilmekte ve önerilmektedir. Son günlerde tavsiyeler artınca baldıran otu ile ilgili araştırmalar da artmıştır. Peki, baldıran otu nedir? Baldıran otu ne işe yaramaktadır? Baldıran otu nasıl kullanılır? Baldıran otunun faydaları nelerdir? İşte baldıran otu ile ilgili tüm detaylar.
#Baldıran OtuBitkilerin kullanımı sağlıklı yaşam için artış gösteriyor. Arapsaçı otu bitkisi sağlıklı yaşam için tercih edilen bitkiler arasında yer almaktadır. Mucize diye belirtilen etkilere sahip olan arapsaçı otu, ağrı kesici özelliğiyle biliniyor. Arapsaçı otu nedir, ne işe yarar, nerelerde yetişir, faydaları nelerdir, zararları var mıdır, yararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Arapsaçı OtuHem bir bitkinin hem de bir kıyafetin adı olan çakşır, dilimize Farsçadan geçmiştir. Özellikle Batı Anadolu'da yaygın olarak giyilen, genellikle çuha ve keten gibi kumaşlardan imal edilen pantolona çakşır denir. Çakşır aynı zamanda maydanozgiller familyasından olan otsu bir bitkidir. İlaç yapımında da kullanılan çakşır bitkisinin ana vatanı İran'dır. Ülkemizde ise en çok Antakya, Adana ve Mersin'de yetiştirilir. Çakışır ne demek, ne anlama geliyor? TDK'ya göre çakşır kelimesinin sözlük anlamı nedir detayları ile derledik.
#Ne DemekÇakşır otu diğer bir ismi ile ferula communis, maydanozgiller familyasına ait olan, havuç köklü bir bitkidir. Boyu zaman zaman 3 metreyi aşar ve sarı çiçeklidir. Ana vatanı ise, Akdeniz ve Doğu Afrika ormanlarıdır. Çakışır otunun içerdiği bileşenler sayesinde insan sağlığının korunmasına yardımcı olur. Çakşır kökü suyu faydaları nelerdir ve ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çakşır KöküModern tıp oldukça gelişen ve gün geçtikçe gelişmeye devam etmekte olan bir bilimdir. Bununla birlikte modern tıbba destek olabilen alternatif tıp metotları da kullanılmaktadır. Aromatik yağlar, faklı bitkiler ve baharatlar tedavi amacı ile kullanılmaktadır. Bu bitkilerden en çok bilinen ve en çok kullanılmakta olanlarından bir tanesi de kereviz sapıdır. Sizin için kereviz sapının ve yaprağının faydalarını, ne işe yaradığını, hangi hastalıklara iyi geldiğini derledik.
#FaydalarıDereotu kürü son günlerin sıklıkla uygulanan detoks kürlerinden biridir. Özelikle sağlığa yararlı etkilerini bilenlerin düzenli olarak uyguladığı dereotu kürü faydaları nedeniyle uygulanmaktadır. Sizde dereotu kürünü tarifini evde kendiniz hazırlayarak faydalı etkilerini görebilirsiniz. Dereotu kürü nedir ve nasıl yapılır? Dereotu kürü faydaları ve tarifini öğrenerek kolayca hazırlayabileceğiniz dereotu kürünü sizler için derledik.
Genellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetiştirilen rezene tohumu sodyum ve potasyum bakımından zengindir. Yağı faydalı olan rezene bitkisinin çayı da yapılabiliyor. Son yıllarda, dünya genelinde tüketim oranı artan bitki, aromatik bir kokuya sahiptir. Rezene tohumunun faydaları ve özellikleri nelerdir? Fazla tüketilmesi zararlı mıdır? Merak edilen soruların yanıtlarını derledik.
Maydanoz, salataların, sandviçlerin vazgeçilmez çeşnisi olarak hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Birçok yemeğin yanına yakışmasıyla birlikte sağlık açısından da çok önemlidir. İçerdiği A,C, K vitaminleriyle sağlımız için yararlıdır. Maydanoz tohumu alarak bahçenizde, saksınızda yetiştirebilirsiniz. Maydanoz tohumu hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
Çok yıllık bir bitki olan havuç tohumu maydanozgiller familyasında yer alır. Familyadaki diğer bitki türleri gibi keskin bir kokuya sahiptir. Soğuk havaya karşı dayanıklı olduğu için karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde bile yetiştirilebilir. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ekilen havuç fidesi 2 haftada içerisinde çimlenir. Havuç tohumu nasıl ve zaman ekilir? Havuç tohumu nereden alınır? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.
Dereotu birçok kişinin çok sevdiği bir çok kişinin de aromatik tadı ve kokusundan dolayı sevmediği fakat oldukça faydası olan yeşil bitkilerden biridir. Dereotu tohumu nasıl ekilir? Dereotu tohumu ne zaman ekilir? Dereotu tohumu nasıl olur? Dereotu tohumu nereden temin edilir? İşte dereotu tohumu hakkında bilgiler.
Halk arasında ‘aş otu’ olarak da bilinen kişniş çok duyulan ancak kullanımı pek fazla bilinmeyen bir baharat. Ülkemizde en çok Konya, Burdur ve Isparta taraflarında yetiştirilen kişniş, et yemeklerinde ve zeytinyağlılara çok yakışır. Peki, kişniş başka nasıl kullanılır, kişniş otunun faydaları neler?
#Kişniş NedirMaydanozgiller familyasından bir bitki olan ve faydası saymakla bitmeyen rezene bitkisi, hem baharat hem de çay olarak günlük hayatta kullanılabiliyor. Özellikle Hint ve Doğu mutfağına ait yemek ve çayların vazgeçilmezi olan rezene, ülkemizde de özellikle kadınlar arasında çok popüler. İşte bu çayın faydaları...
#Bitki Çayları