Kişnişin faydalı baharatlar listesinde üst sıralarda yer aldığını söyleyen Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak, kişnişin faydalarını anlattı.
Haberin Devamı
Akdeniz kökenli kişniş, aş otu, kuzbere olarak da bilinen, yaprakları maydanozu andıran ve maydanozgiller familyasına ait bir baharat bitkisidir. Kişniş, sağlığa faydalı baharatlar listesinde üst sıralarda yer alır. Aromatizan ve tedavi edici özelliklerinden dolayı başta tıbbi, gıda, ecza, parfümeri ve kozmetik olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Kişniş aromasını içerdiği yağlara borçludur. Mutfakta taze, kuru veya baharat olarak kullanılabilir.
Diyet lifi, A vitamini, C vitamini, fosfor, manganez, magnezyum ve elzem yağlar, antioksidanlar, faydalı fitonutrientler içerir.
KİŞNİŞİN FAYDALARI:
Antik dönemden beri sindirim sistemini güçlendirmesi için kullanılan kişniş tohumu spazm ve gaz gidericidir.
Ağrı kesici, sakinleştirici ve kuvvet vericidir.
Ateş düşürücü, iştah açıcı, balgam ve idrar söktürücüdür.
Kan şekerini düzenler.
Kötü kolesterol olan LDL’yi düşürerek damarlarda plak oluşumunu engelleri ve kalp sağlığını korur.
Demir içeriği sayesinde aneminin iyileşmesinde etkilidir.
Sitotoksik, antihistaminik, antibakteriyel, antiseptik etkileri vardır.
Ağızdaki yaraların iyileşmesinde ve nefesin tazelenmesinde etkilidir.
Suyunun antimutajenik etkisi bulunmaktadır. Pek çok kanser türüne karşı koruyucudur.
Haberin Devamı
Bağışıklık sistemini destekler.
Mantar oluşumunu önler.
Salmonella ile savaşır.
Endokrin bezlerin çalışmasını düzenleyerek adet döngüsünün düzenli olmasında ve sürecin daha rahat geçmesinde etkilidir.
Karaciğeri korur.
Romatizmaya bağlı şişlikler için çok faydalıdır.
Çiçek hastalığının önlenmesinde ve ağrısının azaltılmasında ve iyileşmesinde rol oynar.
Göz nezlesi gibi bulaşıcı hastalıklardan korur ve göz sağlığını olumlu yönde etkiler.