Güncelleme Tarihi:
Dereotu siyah beyaz şeklinde net ayrımdaki seven ve sevmeyeni olan oldukça faydalı bir bitkidir. Dereotu çevreye yaydığı kokusu sebebiyle zararlı olan böcekleri uzaklaştırırken yararlı olan böcekleri kendine çeker. Bitkilerin korunması içinde ekilmesi uygun olan bitkilerden biridir. Aynı zamanda dereotunun çok sayıda faydası bulunur. Bağırsak ve mide gazlarına iyi gelir. Emzirmekte olan annelerin sütünü arttırır. Kusma refleksini azaltır. Kötü nefes kokusunun yok olmasını sağlar. Hazmı kolaylaştırarak midenin rahatlamasını sağlar.
Dereotu Tohumu Nedir?
Dereotu maydanozgiller ailesinin bir üyesi olan yeşil bitkidir. Dereotu tohumu ise dereotunun döllenmesinin ardından yumurtacıktan meydana gelen yeni dereotu oluşumunu sağlayan tanelerdir. Dereotu oluşması için dereotu tohumuna veya dereotu filizine ihtiyaç vardır.
Dereotu Tohumu Nasıl Olur?
Dereotu tohumu saman rengi ile açık kahverengi arsında bir renge sahiptir. Ay çekirdeği şeklinde fakat daha küçük boyutlarda ve üzeri çizgili olan bir şekle sahiptir.
Dereotu Tohumu Nereden Alınır ve Nereden Bulunur?
Dereotu tohumunun bulunması oldukça kolaydır. Kolay ulaşılabilen tohumlardan bir tanesidir. Yaygın olarak her yerde bulunan market zincirlerinde dahi satışı yapılmaktadır. Aynı zamanda dereotu tohumu aktarlarda, tohum satan dükkanlarda ve internet sitelerinde tohum satışı yapan yerlerde kolaylıkla bulunabilmektedir.
Dereotu Tohumu Nasıl Ekilir?
Dereotu tohumu sürekli olarak gün ışığı alan bir yerde yetiştirilmelidir. Bahçedeki ya da saksıdaki toprak ekimden önce mutlaka çapalanmalı ve içerisinde bir miktar yanmış olan çiftlik gübresi atılır. Ardından ekilecek olan dereotu tohumu toprağa rastgele serpiştirilir. Eken kişi elleri ile toprağın üzerine hafif hafif vurmalıdır ki tohumlar toprağın altında kalsın. Ardından toprak hemen sulanmalıdır.
Genel olarak yeni ekilmiş olan tohumların çimlenmesi 20 günü almaktadır. Dereotu çimlenmesi yavaş olan bitkilerden biridir. Aynı zamanda ekilen her tohum çimlenmeyebilir. Bu sebeple ekim sırasında çok tohum atılabilir. Ekim yapıldıktan sonra çapalamaya gerek yoktur fakat düzenli olarak sulama yapılması gerekir. 2 ay gibi bir sürede hasat olgunluğuna erişecektir. Bu zamanda tüketmeye uygundur.
Dereotu Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir?
Dereotu tohumu hem yaz aylarında hem ilkbahar aylarında hem de sonbahar aylarında dikilebilir. İlkbahar zamanı dereotu tohumunu ekmek hava koşullarına bağlıdır. Genel olarak 20 Nisan gününden sonra ekimi önerilir. Yaz ayları ekim için oldukça uygundur. Aynı zamanda sonbahar aylarında da ekim yapmak mümkündür.
Dereotu Tohumu Kaç Günde Çimlenir?
Dereotu tohumu çimlenmesi zor olan bitkilerden biridir. Ekim zamanında mutlaka fazladan tohum serpiştirilmelidir. Bazı tohumlar çimlenirken bazı tohumlar çimlenmemektedir. Çimlenecek olan tohumların çimlenme işlemi ise yaklaşık olarak 20 günü bulmaktadır.
Dereotu Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Dereotu tohumu iki günde bir sulanabilir. Fakat hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde mutlaka sulama sıklığı arttırılmalıdır.
Dereotu Tohumu Nasıl Saklanır?
Hangi bitkiye ait olursa olsun tohumların saklanma şekli oldukça önemlidir. Tohumların saklanmasında dikkat edilecek olan üç husus bulunur. Nem, ışık ve sıcaklıktır. Ortamda nemin bulunması dereotu tohumunun küflenmesine neden olacaktır. Küflenen tohum ise herhangi bir işe yaramayacak asla çimlenmeyecektir. Aynı zamanda tohumlar karanlık olan yerde bulunmalıdır. Bir diğer önemli nokta da serin yerde tutulmalarıdır. Serin yerde olması, karanlık ortamda olması ve rutubetsiz ortamda olması tohumun sağlığı açısından çok önemlidir.