Kişniş; Akdeniz kökenli, yaprakları maydanoza benzeyen ve maydanozgiller familyasına ait 20-60 cm yüksekliğinde tüysüz, bir yıllık bitkidir. Aş otu, kizbere, kinzi isimleri ile de bilinir.
Haberin Devamı
Kişnişin aroması ve tıbbi özellikleri çok kuvvetlidir. Bu nedenle kullanım amaçları çok geniştir. Gıda, ecza, parfümeri ve kozmetikte kullanılır. Gıda olarak taze, kuru veya baharat olarak kullanılır.
Kişniş, vitamin ve minerallerden de zengindir. A ve C vitamini, fosfor, manganez, demir, magnezyum minerallerini içerir. Aynı zamanda diyet lifi, elzem yağlar, antioksidanları da içerir.
KİŞNİŞİN FAYDALARI
Bağışıklık sistemini güçlendiricidir. Birçok kanser türüne karşı koruyucu etki yapar. Ağızdaki yaraların iyileşmesinde etkilidir.
Göz nezlesi gibi bulaşıcı hastalıklardan korur ve göz sağlığını olumlu yönde etkiler.
Kişniş, karaciğer sağlığını korumak isteyen kişilerin tüketmesi gereken bir baharattır.
Sindirim sisteminde etkili olan kişniş tohumu spazm ve gaz gidericidir.
Kişnişin ağrı kesici, sakinleştirici ve kuvvet verici etkileri de vardır.
Ateş düşürücü ve iştah açıcıdır.
Balgam ve idrar söktürücüdür.
Kan şekerini düzenler. Aynı zamanda kötü kolesterol LDL’yi düşürerek damarlarda plak oluşumunu engelleyerek kalp sağlığını korur.
Kişniş, demir içeriği sayesinde aneminin tedavisinde etkilidir.
Antihistaminik, antibakteriyel, antiseptiktir.
Endokrin bezlerinin çalışmasını düzenleyerek adet döngüsünün düzenli olmasında ve adet döneminin daha rahat geçmesinde etkilidir.
Kişniş yağ yakımını destekleyen bir baharattır. Ancak iştah açıcı özelliği de olduğu için kilo vermek ve yağ yakımını hızlandırmak isteyen kişiler daha dikkatli kullanmalıdır.
İştah açıcı olan kişniş, anoreksiya tedavisinde de rol oynar.
AMAN DİKKAT!
Sindirim sistemine iyi gelse de mide asidi nedeniyle gelişen gastrit, reflü, ülser gibi sorun yaşayan kişilerde olumsuz etkileri olabilir.
Haberin Devamı
Karaciğer koruyucudur ancak yine karaciğer rahatsızlıkları yaşayan kişilerin kontrollü tüketmesi gerekir.
Hamile ve emziklilerin ya da herhangi bir hastalığı olan kişilerin de mutlaka uzmana danışarak tüketmeleri gerekir.