Paylaş
Maydanozgiller familyasından olan kişniş; 30-80 cm boyunda bir bitkidir ve kendine has kokuya sahiptir.
Kişnişin tohumunu taşıyan meyvesinde; nişasta, tanen, sekerler, sabit ve uçucu yağlar bulunur.
Pastacılıkta, baharat olarak bazı çorba ve yemeklerin hazırlanmasında, içki endüstrisinde, kişniş şekerinin yapımında kullanılır. Bitkinin körpe yaprakları salata olarak kullanılır, kökü ise sebze gibi pişirilip yenir. Tohumu demlenebilir veya baharat olarak kullanılabilir.
Eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde sağlığa olan yararından övgü ile bahsedilir.
Anayurdu Akdeniz havzasıdır, günümüzde birçok yerde yetişir. Türkiye’de yabani bitki ya da kültür bitkisi olarak yetişir. Özellikle Konya, Burdur, Isparta yörelerinde bulunur.
• Kişniş, yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde soğuk algınlığından kansere kadar pek çok hastalığa karşı koruyucudur.
• İçindeki linoleik asit sayesinde kötü huylu kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
• Bu faydalı asitler sadece kolesterolü dengelemekle kalmaz aynı zamanda kan şekeri düzeyinin de korunmasına katkı sağlar.
• Hem antioksidan etkisi hem de içeriğinde bulunan asitler sayesinde kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Kalp hastalıklarına bağlı gelişebilecek hastalıkların oluşum riskini de dolaylı olarak azaltır.
• Kişniş, içinde bulunan cineol adlı madde sayesinde göz ve deri iltihaplanmalarına karşı tedavi edici özelliğe sahiptir.
• Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar. Sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığı azaltır.
• İyi bir lif kaynağıdır. Dolayısıyla bağırsak sağlığını korur. İshal durumunda tedavi edici özelliğe sahiptir.
• Mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklarda olumlu etki gösterir.
• Sindirim sistemini düzene soktuğu için iştahsızlık problemine karşı iyi bir çözümdür. Kilo almak isteyip yeterli besin tüketemeyenlerin iştah artışı yaşaması için kullanılır.
• Yemek sonrası oluşabilen mide krampları, şişkinlik ve ağrı gibi durumlarda olumlu etki gösterir.
• Vücudu rahatlattığı gibi sinir sistemini de rahatlatır. Dolayısıyla stresle baş etmeye yardımcı olur. Uykusuzluk sorununun çözümünde önemli rolü vardır.
• Özellikle kadınlarda cinsel isteği artırma yönünde etkileri olduğu da bilinir.
• Kişniş tohumu doğrudan çiğnendiğinde kötü ağız kokusunu yok eder.
• Besin zehirlenmeleri riskini azaltır.
• Vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur.
Kısaca sofralarınızı faydalı baharatlarla zenginleştirmek isterseniz, kişniş iyi bir seçenek olacaktır. Tabii her yazımda olduğu gibi bunda da söylemeden geçmeyeceğim. Hiçbir besin mucize değildir. Azı karar, çoğu zarardır.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL
Paylaş