Havuç Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Havuç Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Güncelleme Tarihi:

Havuç Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir Havuç Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2021 16:28

Çok yıllık bir bitki olan havuç tohumu maydanozgiller familyasında yer alır. Familyadaki diğer bitki türleri gibi keskin bir kokuya sahiptir. Soğuk havaya karşı dayanıklı olduğu için karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde bile yetiştirilebilir. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ekilen havuç fidesi 2 haftada içerisinde çimlenir. Havuç tohumu nasıl ve zaman ekilir? Havuç tohumu nereden alınır? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.

Haberin Devamı

Son yıllarda havuç tohumundan yapılan çayların tüketim oranı dünya genelinde arttı. Grip ve nezle gibi kış hastalıklarına karşı vücut direncini arttıran havuç tohumu çayı, göz sağlığına da iyi gelir. 

Havuç Tohumu Nedir? 

A, B, C vitamini bakımından zengin olan havuç tohumu, yılın dört mevsimi tüketilebilen bir bitkidir. Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilebilir. 18. ve 19. yüzyıllarda yetiştirilen havuç tohumlarının rengi mordur. Bu tarihlerde Uzak Doğu ülkelerinde yetiştirilen havuç tohumlarının rengi ise gri ve beyazdı. 

1. yüzyılda turuncu ve kırmızı renkli yetiştirilen havuç tohumları tam bir A vitamini deposu olarak tanımlanıyor. Görme gücünü arttıran bu bitkinin saç ve cilt sağlığı açısından da sıklıkla tüketilmesi tavsiye ediliyor. 

Havuç Tohumu Nasıl Olur? 

Haberin Devamı

Havuç tohumu tüylü bir yapıdadır. En büyük tohumların ortalama büyüklüğü 4 -5 mm'dir. 2. - 2.5 mm'lik tohumlardan da yüksek verim almak mümkündür. Tohumlar tüyleriyle birbirine tutunduğu için bir arada ekilebilir. 

 Bitkinin kökü dışında üst kısmında yer alan tüylerinden tohum almak da mümkündür. Ancak daha dayanıklı ve verimli tohumlar kök kısmından çıkarılır. Bunun nedeni toprakta organik maddelerin yer almasıdır. 

 Havuç Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? 

 Havuçtan tohum almak için bitkinin zarar görmemesi gerekir. Aynı zamanda bitki ekildikten sonra en az 1 yılın geçmiş olmasına dikkat edilmelidir. Bitkinin erken alınan tohumlar, tam çiçeklenmediği için verimli değildir. 

 Günümüzde havuç tohumu bitkisel ürünler satan mağazalardan temin edilebilir. İnternette ise set halinde hem tohumu hem de bitkiyi satın almak mümkün. Uygun koşullarda muhafaza edildiğinde dayanıklı bir bitki olan havuç tohumunun organik olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. 

 Havuç Tohumu Nasıl Ekilir? 

 Havuç tohumu ekilmeden önce toprak seçimine özen gösterilmeli. Havuç, her iklimde yetişse bile toprak seçen bir bitki türüdür. Ekildikten sonra üzerinin çok kalın olmayan naylonlarla örtülmesi gerekir. Bu sayede tohum hem ani sıcaklık değişimlerinden ve yağışlardan etkilenmez. 

Haberin Devamı

 2 yıllık bitki olan havuç tohumunun bitkilerden alınması için çiçeklenme dönemi beklenmelidir. 

 Havuç Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? 

 Bu bitki, Aralık ve Ocak gibi don olaylarının sıklıkla görüldüğü aylarda ekilmelidir. Bunun dışında ilkbahar ve yaz aylarının tamamında dikilebilir. 

 Havuç Tohumu Kaç Günde Çimlenir? 

 Havuç tohumunun çimlenme süresi, tohumun kalitesine ve yetiştirildiği bölgelere göre farklılık gösterir. İklim şartları sadece çimlenme süresini değil bitkinin verimliliğini ve şeklini de etkiler. Ortalama sıcaklığın 10 derecenin altında olduğu bölgelerde çimlenmesi 2 hafta sürer. 

 Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde ilkbahar ve yaz aylarında ekildiği takdirde, 9 - 10 gün içerisinde çimlenmeye başlar. 

Haberin Devamı

 Havuç Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? 

 Havuç tohumu 2- 3 günde bir, düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Suyu çok fazla seven bir tohum olmadığı için toprağı nemlendirmek yeterlidir. 

 Havuç Tohumu Nasıl Saklanır? 

 Havuç tohumunu muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri topraktır. Toprağın nemli olmasına özen gösterilmeli ve ışık almayan yerlerde saklanmalıdır. Bitkiden yüksek verim almak isteyenler tohumu mahzen gibi az ışık alan yerlerde saklamalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!