Maydanoz, A, C, E ve K, B9 vitaminlerinin yanı sıra iyi bir folik asit kaynağıdır. Yağ içermeyen maydanozu salatadan et yemeklerine mutfakta sık sık tercih ediliyor. Peki Maydanoz zayıflatır mı, kilo verdirir mi? İşte maydanozun faydaları ve tüketimi
#Maydanoz Zayıflatır MıBir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan OtlarBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, havaların soğuması ile gribal enfeksiyon ve koronavirüs salgınına karşı, vatandaşlara bol bol C vitamini tüketmelerini ve kış çorbası içmelerini tavsiye etti. Balcı, bağışıklığı güçlendiren kış çorbasının tarifini de paylaştı.
#C VitaminiDeğerli okurlarım ve lezzetsever dostlarım; bugün sizleri, biz torunlarına geniş bir lezzet seçkisi bırakan Osmanlı saray mutfağına ait en özel tatlarından biri ile buluşturmak istiyorum: kayısılı yahni… Dünya tarihinin en önemli ve en güçlü imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu, 700 yıl gibi uzun bir döneme yayılan egemenliğin hükümdarlığını sürdürdü. Sınırlarını ve topraklarını genişlettikçe birçok kültürü ve mutfağı himayesine katan Osmanlı, zamanla bu çeşitliliği kendi saray mutfağına da uyarladı. Bu özel mutfağın farklı çeşit ve tatlara sahip olmasının en büyük nedenlerinden biri de payitahtta farklı kültürlerin bir arada yaşamasıydı. Et yemeklerinin büyük önem taşıdığı saray mutfağında, en fazla tercih edilen etlerin başında ise koyun eti, keçi eti ve oğlak eti gelirken, etin en büyük eşlikçisi de tereyağı ve kuyruk yağı oluyordu. Meyve ve bol baharat kullanımı da saray mutfağında öne çıkan özellikler arasında sayılıyordu. Öyle ki kayısı, erik, üzüm hatta kavun, saray mutfağında et yemeklerinin vazgeçilmezi olmuştu.
#Kayısılı YahniÇanakkale ili ülkemizin Marmara bölgesinde yer alan ve Marmara denizine sahili olan bir ilimizdir. Bu ilimiz gerek tarihi güzellikleri gerek kültürel değerleri gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri ile oldukça dikkat çeken bir ilimizdir. Ülkemiz için tarihi bir önem arz eden Çanakkale ili özellikle birçok turiste de ev sahipliği yapmaktadır. Kendine özgü mutfak kültürüyle de birçok kişiyi kendisine hayran bırakmayı başarabilmiştir. Çanakkale mutfağını merak edenler için Çanakkale yemekleri nelerdir? Çanakkale’de ne yenir ve neyi meşhur? Çanakkale mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çanakkale YemekleriYaz geldi, artık parklarda ya da ormanlık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Ülkemizin yeşil alanlarında azımsanamayacak sayıda zehirli bitki bulunuyor. Bu bitkilere herhangi bir şekilde temas etmek, ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Peki yaşam alanlarımızdaki zararlı bitkiler hangileri? Daha çok nerelerde bulunuyorlar? İşte uzak durmanız gereken türler…
#BitkilerABD’de yapılan yeni bir araştırmada bazı meyve ve sebzelerdeki ‘flavonoidlerin’ beyindeki hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi azalttığı saptandı. Peki hangi sebze ve meyveler hafızaya iyi geliyor? Ne kadar sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKaya koruğu Akdeniz ve Ege bölgesinin deniz kenarlarında yetişen ekşi ve baharatlı bir bitkidir. Safrayı düzenleyen ve egzama, sivilce, siğil gibi cilt sorunlarına da iyi gelir. Kaya koruğunun nasıl tüketildiği ve faydaları hakkında ayrıntıları derledik.
#Kaya KoruğuUnutkanlık, her yaşta görülebilen oldukça can sıkıcı bir hastalıktır. Unutkanlığa iyi gelen besinler arasında ceviz ve balık ön plana çıkmaktadır. Eksik alınan vitaminler, yanlış beslenme ve sağlıksız gıda tüketimi unutkanlığa yol açabilir. Ceviz, elma, kırmızı et ve daha birçok farklı besin unutkanlığa iyi gelmektedir. İşte, sizler için merak edilenleri derledik.
#Unutkanlığa İyi Gelen BesinlerDoğurganlığı temsil eden regl dönemi, halk arasında çeşitli isimlerle de bilinir. Genellikle 28 günlük döngüler halinde devam eden regl, bazı kişilerde şiddetli sancıları beraberinde getirir. Peki Regl ağrısına iyi gelen çaylar nelerdir? Regl ağrısına iyi gelen bitki çayları ile karışımları ve tarifleri nelerdir sizler için derledik.
#Regl Ağrısına İyi Gelen Çaylarİnsan vücudunda bulunan her organ ayrı bir öneme sahiptir. Ancak bazı organların düzenli işleyişleri için yapılması gerekenler vardır. Bunlar arasında içecek, yiyecek ve ürünler bulunmaktadır. Böbreklere iyi gelen içecekler nelerdir? Böbreklere iyi gelen besinler, meyveler, sebzeler ve çaylar nelerdir detayları ile derledik.
#BöbrekRegl dönemi, her kadının hemen hemen aynı belirtiler ile kendini gösteren ve çoğu zaman zorlu geçen bir süreç olarak bilinir. Stres, hormon değişiklikleri, rahim kasılması gibi pek çok faktör regl sancılarının tetiklenmesine yol açar. Regl sancıları günlük hayatı da oldukça olumsuz etkilemektedir. Bu sebepten kadınlarda her dönem regl sancısını hafifleten besinleri, çayları ve diğer unsurları araştırır olmuşlardır. Kadınların daha çok alakadar olduğu ve aslında cinsiyet fark etmeden bilinmesi gereken ve merak edilen tüm ayrıntıları sizler için derledik.
#ReglSebze ve meyveler insan sağlığına faydaları oldukça fazla olan besin maddeleri arasında yer almaktadır. Sahip oldukları vitamin ve mineraller sayesinde pek çok hastalığın tedavi edilmesinde kullanılan sebze ve meyveler alternatif tıp alanında sıklıkla kullanılan besin maddeleri arasında yer almaktadır. Kereviz de vücut için faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla olan bir sebze olmaktadır. Peki, çiğ ve pişmiş kereviz gaz ile şişkinlik yapar mı? Yapmaması için ne yapılır tüm detayları ile derledik.
Baharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarTürkiye’nin ilk ve tek vegan festivali Didim VegFest’in 4’üncüsü geçen hafta sonu düzenlendi. Biz de Vegan Kasap olarak oradaydık, katılımcılara ürünlerimizi sunduk. Çok sevilen bitkisel kıymalı gözlememizi ve yan standımızda sunulan balsız lokmayı sizler de evinizde deneyin.
#Lokma TatlısıRinga balığı; bir tür yem balığıdır. Clupeiae (Hamsigiller) familyasına aittir, Kuzey Pasifik – Kuzey Atlantik Okyanusları sığ bölgelerinde ve Baltık Denizi sularında bulunmaktadır. Güney Amerika’nın batısında bulunan balıkçı bankaları çevrelerinde yaşam döngüsünü sürdürmektedir. Taze olarak tüketilebileceği gibi tuzlama olarak da yapılmaktadır. Boyu 30cm kadar basık karınlı, sırtı gri mavidir. Ringa balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Ringa balığı faydaları ve özellikleri hakkında detaylarıyla derledik.
Siraz balığı; Işınsal yüzgeçliler kategorisinde olup, Cyprinidae ailesine ait bir balık türüdür. Dünya çapına yalnızca Türkiye'de bulunmakta ve endemik bir çeşit olan bir balıktır. Doğal yaşam alanlarının yok olması sebebiyle neslinin tükenmesi söz konusu olduğundan nesli tehlikededir. Doğal yaşam alanı ise tatlı su gölleri olarak belirlenmektedir. Peki siraz balığı nedir, siraz balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir ve avlanır? Siraz balığının özellikleri ve faydaları nedir detayları ile derledik.
Denizlerde ve çeşitli tatlı sularda yaşayan pek çok balık türü yaşamaktadır. Bu balık türlerinden biri de kömür balığıdır. Kömür balığı merak edilen bir türdür. Kömür Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kömür balığı faydaları ve özelliklerini tüm detayları ile derledik.