Bu yıl ilk kez düzenlenen ‘35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nın jüri koltuğunda ben de vardım. Bazı yarışmacıların özgeçmişi yaşlarına göre epeyce kabarıktı ama tabaklarda bu geçmişin hakkını verememişlerdi. Yarışmayı yerel malzeme kullanan, malzemeyi doğru seçebilen, atık çıkarmadan leziz bir yemek hazırlayabilen şefler kazandı.
#Restoran HaftasıGeçen hafta GastroRize festivali vesilesiyle Rize’deydik. Kentin lezzet elçilerinin hikâyelerini dinledik, yerel ürünlerin menülere adaptasyonunu tartıştık, Maximilian Thomae gibi tecrübeli bir şeften çayın yemekte farklı farklı kullanımını şaşkınlıkla öğrendik... Oralara gitmişken elbette Rize’ye has lezzetlerin etrafında bir tur atmadan, ustalarla hasbihal etmeden de dönmek olmazdı.
#YazarDünya Kitap Dergisi'nin 26 yıldır verdiği "Yılın En İyileri" ödülleri sahiplerini buldu. Dünya Gazetesi konferans salonunda gerçekleştirilen törende ödülleri, derginin Yayın Yönetmeni Faruk Şüyün açıkladı. "Ayaküstü İzmir-Sokak ve Fırın Lezzetleri" kitabı "Yılın En İyi Gastronomi Kitabı" seçilen Nejat Yentürk, ödülünü seçici kurul üyesi Ahmet Örs'ten aldı. Yentürk, dünyada 1970'li yıllarda başlayan mutfağa ilgi döneminin Türkiye'de de etkisini gösterdiğini, mutfak kültürüne ve tarihine yönelik boşta kalan bir alanı doldurmak istediğini ifade etti.
#Ayaküstü İzmir-Sokak Ve Fırın LezzetleriBir şehrin veya bir restoranın markalaşmasında, o şehirdeki gastronomi turizminin gelişmesinde şeflerin rolü çok önemli. İstanbul’da Michelin Yıldızı alan restoranlarda mutfak şefleri öne çıktı. Pek çok restoranın şefleri ve şovlarını izlemek, yenilenen menülerini görmek isteyen takipçileri ve müşterileri var. Bursa’da açılan mekanlarda artık birbirinden değerli şefleri görmeye başladık. İşte bunlardan biri de yeni hizmet vermeye başlayan Nuar Bademli.
#ŞefMichelin Rehberi’nin ülkemize gelmesi çok anlamlı. Mutfağımızın çıtasını çok daha yukarılara taşıyacak, nitelikli turisti daha çok çekecektir. Ancak ben iyi bir esnaf lokantamıza veya Kıyı gibi önemli balıkçılarımıza da yıldız verilmesini isterdim. Katkıda bulunan herkesin ve tüm şeflerimizin eline, emeğine sağlık.
#Michelin RehberiKaya Demirer nev-i şahsına münhasır bir adam. Yıllardır doğru bildiğinden sapmadı. Ortaya hep kaliteli restoranlar, başarılı gece kulüpleri çıkardı. Niş, Topaz, Karaf sadece üçüydü. Bir buçuk yıllık suskunluğun ardından Sezen Aksu’nun müzik direktörlüğünü yaptığı yeni bir mekanla eğlence sektörüne dönmeye hazırlanıyor. Demirer yeni projesini anlattı.
Pera Palas Otel’in Alman şefi Maximilian J.W. Thomae (44), Türk modern mutfağı denince akla ilk gelen isimlerden. Rakılı dondurma, ıstakozlu mantı, çikolatalı baklava ya da asma yaprağına çorba hep onun marifeti. 18 yıldır İstanbul’da yaşayan ve yemek kültürümüzü Osmanlı mutfağına kadar inceleyen Thomae, Knorr’un modern tavuk suyunun tanıtım yüzü oldu. Ünlü şefle Türkiye macerasını ve yemek kültürümüzü modernleştirmesi üstüne konuştuk.