Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, çiftçi babasından esinlenerek kamudaki işini bırakıp meyve ve sebze kurutma tesisi kuran Ahmet Ünlü, 50 kişiye iş imkanı sundu. Genç girişimci, günlük 10 ton meyve ve sebze işlenebilen tesisinde domates, elma, armut, çilek, dut, kavun, incir gibi ürünleri kurutarak bu ürünlerden atıştırmalık yapıyor, gıda ve pastacılık sektörüne ham madde sağlıyor. Ahmet Ünlü, yaptığı açıklamada "Başvuru dosyamızı TKDK başvurularının kapanışının son yarım saatinde, son anda yetiştirdik. Dosyamız nitelikli ve güçlüydü ama yetişmeme durumu vardı. Son anda yetiştik ve iyi ki de yetiştirmişiz." dedi.
#Ahmet ÜnlüÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşTekstil ve hazır giyim sektörleri, son iki yıldır daralma yaşıyor. Üretimde düşüş, maliyetlerdeki artış ve kur baskıları gibi nedenlerle istihdam kaybı da artış gösterdi. Öyle ki, 2022’de 1 milyon sınırını aşan hazır giyim ve tekstil sektöründe istihdam Haziran 2024’te 983 bine geriledi, temmuzda ise bu rakam 1 milyona geri çıktı. Ancak sektör eski günlerini aramaya devam ediyor. Sektör temsilcileri, 2025 yılında hem ihracatta hem de istihdamda düşüşün devam edeceğini belirtiyor. Dünyada ise durum farklı değil. Sektör temsilcileri, “Herkes en yakın, en az adetle nerede üretim yapabilirim fikriyle yürüyor” diyerek durumu özetliyor.
#Özge ESENSON dönemde ardı ardına geliştirilen projelere rağmen, birçok sektörü etkileyen ara eleman sorunun iş dünyasının gündeminden düşmediğini, hatta içinden çıkılmaz bir hal aldığını kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili Adlıhan Dere, “Türkiye’nin her yerinden yardım çağrısı alıyoruz. Birçok meslek yok olmanın eşiğine geldi. Berberin, marangozun, tornacının yanında çalışacak çırak bulamıyoruz. Bu işte sadece gençlerimiz değil aileler de kabahatli” dedi.
#FenomenlikKARDEMİR işçi alımı başvuru tarihi ve şartları, yayınlanan ilanla beraber merak ediliyor. Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları, nternet sitesinden yapılan açıklamada, mavi yaka pozisyonunda 100 erkek işçinin istihdam edileceğini duyurdu. Alımlar için başvurular belirnen tarihler doğrultusunda İŞKUR üzerinden alınacak. Peki Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları 100 işçi alımı başvuruları ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? İşte ayrıntılar...
#Kardemir İşçi AlımıLojistik ve ağır yük taşımacılığı sektörünün çalışan bulmakta zorlandığını dile getiren Hareket Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Esmen, ‘Hareket Akademisi’ni kurduklarını söyledi. Esmen, ”Teorik ve pratik eğitim programlarıyla hem çalışanlarımızın yetkinliklerini artırıyor, hem de sektördeki nitelikli işgücü açığını kapatmaya katkı sağlıyoruz” dedi.
#ALİ RIZA ESMENElazığ’ın Alacakaya ilçesinde Eti Krom A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren ve işçilerinin maaşlarında iyileştirme isteğiyle 11 gündür eylemde olduğu Kef Maden İşletmesi, geçici süre ile aksi karar alınıncaya kadar kapatıldı, çalışanlar ücretsiz izne çıkartıldı. Eti Krom AŞ’nin Genel Müdürü Tamer Adanır ise konu ile ilgili açıklamada abulundu.
#Eti KromOECD’ye göre halen 2 milyar insanı temsil eden Z kuşağı, yakın zamanda işgücünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturacak. Bu gerçek şirket yönetimlerine ezber bozan kararlar aldırsa da iş dünyasının içinde bulunduğu yetenek sorununun tek muhatabı Z kuşağı değil. Dört kuşağın bir arada çalıştığı bir dönemden geçilirken tek bir formülle bu çıkmazı aşmanın bir yolu yok. Uzmanlar artık terzi işi insan kaynakları yönetiminden bahsediyor. Şirketlerin sürdürülebilirliği için yetenek mühendisliğinin şart olduğunu anlatıyorlar. Kilit kelimeler ise esneklik, sürekli yenilenme, güven, anlayış, kapsayıcılık, samimiyet.
#Yasemin SALİHBİR zamanlar sanayi devriminden çıkıp gelen ve iş dünyasının çarklarını döndüren mavi yakalar vardı. Ardından beyaz yakalar geldi, ofislerdeki masalarda, klavyelerin başında. Ama şimdi, teknoloji devrimiyle birlikte yeni bir oyuncu sahaya çıktı. Dijital yaka...
#1Türkiye’de inşaat sektörünün en önemli sorunlarının başında iş gücü eksikliği geliyor. Önce yetişmiş elemanların yurtdışına çıkması, sonra 11 ilde başlatılan deprem dönüşümü nedeniyle işçilerin bu bölgeye yönelmesi krizi büyüttü. Sıvacısından kalıp ustasına, kule vinç operatöründen boya ustasına, iş sağlığı ve güvenliği şefinden proje müdürü ve mimara kadar pek çok iş kolunda istihdam açığı olduğunu belirten sektör temsilcileri, kentsel dönüşümle doğacak yeni ihtiyacı da hatırlatarak, ‘Kalıcı çözüm şart’ diyor.
#Gülistan ALAGÖZKonuyu duymayan, okumayan kaldı mı bilemiyorum ama son 3-4 gündür Türkiye, bir tüketicinin “küflü çikolata” paylaşımına verdiği kibirli ve tehditkâr cevabıyla gündeme oturan Patiswiss markasının eski CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu’nu konuşuyor.
#PatiswissYemek kartı, kurumsal hediye ve sosyal yardım kartı, akaryakıt ve filo çözümleri gibi ürünleriyle şirketler için tasarruflu gider yönetimi hizmetleri sunan Multinet Up, Ramazan ayında çalışan motivasyonu ve teşvik uygulamaları kapsamında çalışanlarını mutlu etmek isteyen işverenlere çözüm ortağı oluyor.
#Sponsorlu İçerikSektöründeki her fabrikanın en az 100 işçi eksiğiyle çalıştığını söyleyen TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Türkiye sanayisinin işçi ithalatına ihtiyacı var. Bize artık mühendis lazım değil, vasıfsız işçi lazım” ifadelerini kullandı. İş dünyasının tepe noktasındaki temsilciler de işçi sorununun her alanda sanayiciyi sıkıştırdığını, çözümün ise mesleki eğitimde reformdan geçtiğini vurguluyor.
#TUSİDTürkiye’nin 4 yıl sonra mezun olacak 10 milyon beyaz yakalıya iş verecek imkânı olmadığını söyleyen Türkiye Müheahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, ara elaman sorununun büyüdüğüne dikkat çekti. Eren, “Artık beyaz yakalılar mavi yakalılardan daha az kazanacak. Mavi yakalılar şantiye şeflerinden daha çok alıyor. Bu da büyük problemleri beraber getiriyor. Eğitim sisteminin gençleri beyaz yakalılığa yönlendirmemesi gerekiyor” dedi.
#Türkiye Müheahhitler BirliğiTürkiye’de iplik sanayisinin kalbi olan Kahramanmaraş’ta usta sıkıntısı yaşanıyor. Şehir depremin ardından büyük bir insan kaynağı kaybı yaşadı. Göçlerin etkilediği fabrikaları, global resesyon da vurunca kapasiteler küçüldü. Özellikle iplik fabrikası olanlar üretim hafızasını korumak için ayakta kalmaya çalışırken bölgeki iplik ustalarının Bursa ve Denizli gibi kentlerin yanı sıra Türkmenistan gibi ülkelere gittiği belirtiliyor. Sanayici ise kalıcı konutlar tamamlanınca sorunun ortadan kalkacağı görüşünde.
#KahramanmaraşÇalışan esenliği platformu Wellbees, 80’i aşkın kurumsal şirket üzerinden 250 binden fazla çalışana 10 dilde esenlik sunuyor. Uyku kalitesinden adım sayısı takibine, sosyalleşmeden spor eğitmenlerine kadar birçok destek tek bir uygulama üzerinden sunuluyor. “Teknoloji sektöründe unicorn olma hedefiyle ilerleyen başarılı birçok şirket var. Biz zebra olmak istiyoruz. Zebra; dünya için değer yaratan, kâr ile amaç arasında denge gözeten, gücü ve kaynakları paylaşmaya davet eden bir hareket” diyen Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, yıl sonuna kadar 500 bin insana dokunmak istediklerini söylüyor.
#WellbeesSelamlaşırken de kullanıyorlar, hatır sorarken de… Sevindiklerinde veya şaşırdıklarında da… Ve tabii sinirlendiklerinde. Orada konuya anneler veya sülale de dahil olabiliyor. Hakaret ettiklerini zannederken sözde de olsa birer ‘tecavüzcü’ye dönüştüklerinin farkına varamıyorlar. Oysa şiddet dilde başlıyor.
#KadınEti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, “Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi, artık üründen farklı metalleri ekonomiye kazandırıyor. Bu tesis dünyadaki kobalt üretiminin yüzde 2’sini üretiyor” dedi. Kobalt bilgisayardan cep telefonlarına, elektrikli otomobillerden yenilenebilir enerji sistemlerine, ileri teknolojiyle hızlanan onlarca farklı sektörde kullanılıyor.
#Emre KayışoğluCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi müjdesini verdiği 600 işçi alımı sonrası Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ilk etapta 300 işçiyi Ağustos ayı itibariyle şirket bünyesine dahil edeceğini duyurdu.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan