Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, seçim sonuçlarına ilişkin, "Umarım ki süre gelen görüşmeler neticesinde bir hükümet ortaya çıkar ve o hükümet de mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yapısal reformlara odaklanmaya başlar. Çünkü bu Türkiye'nin uzun vadeli menfaatleri açısından çok önemli" dedi.
#Dünya BankasıDünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, düşen petrol fiyatlarının Türkiye için tek başına oyunu değiştirici etkisi olmayacağını söyleyerek, “Düşük enerji fiyatlarıyla beraber iyi bir dozda yapısal reform Türkiye için yeni bir büyüme hikâyesi oluşturabilir” diyor.
#PetrolDünya Bankası Türkiye Direktörü Raiser, Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkması için seçimden önce reformlara başlamasının önemli bir sinyal olacağını belirterek, “Orta gelirden sadece birkaç ülke kaçabildi. Bu ülkeler ya petrol buldular ya da yüksek tasarruf ve yatırım oranlarına sahiplerdi. Türkiye yatırım için güveni yeniden inşa etmeli” dedi.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin diğer yükselen piyasalarla karşılaştırıldığında rekabet noktasında da geride kaldığını belirterek, nispi piyasa payı anlamında doğrudan yabancı yatırımları çekme noktasında Türkiye’nin 80'lerdeki yerine geri dönmüş durumda olduğunu söyledi.
DÜNYA Bankası Türkiye Temsilcisi Martin Raiser, Türkiye’nin yeniden yüzde 5 büyüme performansını yakalayabileceğini ancak bunun gerçekleşmesi için tasarruf oranının gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 19’u oranına çıkması, kadınların iş gücüne katılım oranının da OECD ortalamasını yakalaması gerektiğini kaydetti.
DÜNYA Bankası, Türkiye ekonomisinin yüksek dış finansman ihtiyacı ve küresel risk iştahındaki sert değişikliklere karşı kırılganlık sebebiyle 2014’te potansiyelinin altında büyüyeceğini belirterek, gelecek yıl için yüzde 4.5 olan büyüme beklentisini yüzde 3.5’e revize etti.
Brooking Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Türkiye’nin başta Ortadoğu olmak üzere bölgede birkaç yıl devam edecek bir krizin yaşandığının farkında olduğunu belirterek, “Türkiye’de son 10 yılda Kürt kimliğinin tanınması gibi çok önemli aşamalar katedildi. Şu anda da bazı sorunları aşarak önemli bir aşamaya gelmeye çalışılıyor” dedi.
#Kemal DervişDünya Bankası kıdemli eğitim ekonomisti Naveed Hassan Naqvi, “Türkiye’de zenginlerle zenginler, fakirlerle fakirler aynı okula gidiyor. Seviye Belirleme Sınavı kalksa da Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavları var. Bu nedenle bu ayrım tam anlamıyla ortadan kalkmayacak” dedi.
Dünya Bankası kıdemli eğitim ekonomisti Naveed Hassan Naqvi, “Türkiye’de zenginlerle zenginler, fakirlerle fakirler aynı okula gidiyor. Seviye Belirleme Sınavı kalksa da Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavları var. Bu nedenle bu ayrım tam anlamıyla ortadan kalkmayacak” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Günümüze kadar ortaöğretime geçiş sisteminde Ortaöğretim Kurumları Sınavı’ndan (OKS), Seviye Belirleme Sınavları’na kadar yapılan çalışmalar ideal sistem arayışının parçasıdır. Bizlerin arayışları da ortaöğretime yönelik en uygun geçiş sistemi arayışlarının devamı. Ortaöğretime geçişte ideal sistem arayışımız sürüyor” dedi.
DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye’nin yavaş büyümeden kaçınmak üzere yapısal reformları hayata geçirmesi gerektiğini belirterek, “Kriz sonrasında iyi performans gösteren Türkiye ekonomisi demografik yapısından dolayı gelecek on yılda da yine iyi gidecek” dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyümede fren-gaz tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı. Babacan, “Siste, virajlı yolda otobüs kullanan şoföre yolcular ‘ya kardeşim niye yavaşlıyorsun bas gaza bas gaza’ dediğinde tabii ki şoför dinlemeyecek ve gereğini yapacaktır. Mutlaka dikkatli gitmemiz gerekiyor” dedi.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu belirterek, bu yılın ikinci çeyrek büyümesinin hız kesmesiyle ilgili olarak, “Bu kesinlikle endişe edilecek bir durum değil. Eğer ekonominin yeniden dengeye kavuşmasını istiyorsanız, büyümenin azalması da kaçınılmaz” dedi.