Van Gölü havzasında özellikle de Adır Adası'nda görülen toplu martı ölümleri yöre halkını endişelendirdi. Her yıl toplu martı ölümlerinin yaşandığını, bu sene daha erken başladığını söyleyen halk, nedeninin araştırılmasını istiyor. Mahalleliyi tedirgin edecek durum olmadığını söyleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, ölümlerin açlığa bağlı stresten kaynaklandığını söyledi. Aslan, ''Herhangi bir hastalık veya salgın söz konusu değil.3 milyon martıdan 3 bin martının ölmesi normaldir'' dedi.
#VanVAN Gölü havzasında toplu martı ölümleri bölge halkını endişelendirdi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, köy sakinlerinin tedirgin olmaması gerektiğini belirterek, "İnci kefalleri dönüş yaptıktan sonra yumurtlama sezonu bitti. Martıların ulaşabileceği inci kefali artık imkansız oldu. Onun için yiyecek bulamamaya bağlı olarak açlık, açlığa bağlı olarak da stresten kaynaklı ölümlerdir" dedi.
#VanVAN Gölü havzasında açlıktan öldüğü belirtilen martılar, köylüleri endişelendirdi. Toplanmayan martı ölüleri nedeniyle hasta olmaktan korkan köylüler, havzanın bir an önce temizlenmesini istedi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, köy sakinlerinin tedirgin olmaması gerektiğini belirterek, "Aldığımız numulerde hastalık olmadığını tespit ettik; fakat kıyı bölgesinde ölen martılar temizlenmediği takdirde risk oluşturabilir" dedi.
#Van GölüAy’a yelkenliyle gidip üzerinde yürümek ister misiniz? Ya da denizin ortasındaki mağarada rock konseri dinlemek? Veya Keçi Adası’ndaki keçilerin denizden su içtiğini görmek? “Kim istemez ki” diyorsunuz değil mi? Düşünün, suyun içinde kendinizi akvaryumda hissedeceğinizden hiç bahsetmeyeceğim zaten. Tüm bunların olduğu, adını da üzerindeki değirmenlerden alan Milos Adası’nı anlatacağım şimdi.... İşte Milos'ta gezilecek yerler
#Milos Adasıİstanbul, gürültüsü, trafiği, betonuyla bizi bir yandan bıktırırken, boğazı, vapuru, manzaralı tepeleriyle vazgeçilmezliğini de koruyor. Çevresi ormanlarla çevrili kentin içinde tam 78 tane gizli cennet ziyaretçilerini bekliyor. İstanbul’un Sadabat Devri’nden bu yana ünlü mesire yerlerinin kimi restoranı, kimi yeşili, kimi yürüyüş parkuruyla ön plana çıkıyor. İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürlüğü bu 78 cenneti "İstanbul’un Mesire Yerleri" adlı kitapta topladı. İşte bazıları.
İstanbul’a turist olarak gidecekseniz, görülecekler listenizin ilk sıralarına Prens Adaları’nı yazın. Vapurla kolayca ulaşılabilen ve en çok ziyaret edilen Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada kentte yaşayanlara da ‘bir tatlı huzur’ yakalama ve çok uzaklaşmadan tatil yapabilme fırsatı sunuyor. Yaz boyu ziyaretçilerini morsalkımlar, mimozalar ve begonvillerle karşılayan adalardan önerilerimiz var.
#Uygar TAYLANİlk yazımda Kuşadası’nın belli başlı yerlerini kısaca tanıtmıştım. Bu haftadan itibaren Ada’nın en ünlü, en dikkat çeken yerlerini daha detaylı şekilde anlatmaya çalışacağım. Dünyaca ünlü, çok özel hayvan ve bitki türlerine sahip Dilek Yarımadası Milli Park’ını uzun uzun tanıtmadan bu köşe eksik kalırdı.
#1Gezgin fotoğrafçı Alp Alper’in, yedi yıldır havadan çektiği fotoğrafları bir araya getirdiği fotokitabı ‘Gökyüzünden Türkiye Air’ yayımlandı. Kitabını ve kariyerini konuştuğumuz Alper “Drone çıktı, mertlik bozuldu” diyor.
#Alp AlperAdalar, geçmişten günümüze yediden yetmiş yediye insanların en çok ilgi gösterdiği yer şekillerinden biri. Özellikle turizm ve kültür merkezi olan pek çok ada, yerleşim yeri olarak da insanlar tarafından tercih edilen gözde yerler. Seyahat etmeyi sevenlerin muhteşem olarak nitelendirdiği Hoynat Adası, doğal adacıklardan biri olarak kuşların cenneti olarak tanınan bir ada. Masmavi denizi ile ilham veren adaya dair "Hoynat adası nerede ve nasıl gidilir? Hoynat adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgi" detaylarını derledik.