Çiğli Belediyesi'nin hangi partide olduğu 2024 yerel seçimlerine giderken merak konusu oldu. Sandığa gidecek seçmenler yaşadıkları ilçe belediyesinin hangi partide olduğunu 444 sandıkta oy kullandı. İşte Çiğli 2019 yerel Seçim Sonuçları...
#Selim Utku GümrükçüNorveçli yazar Dag Solstad ‘Mahcubiyet ve Haysiyet’ adlı romanında, Henrik İbsen’i yüz yıl öncesinden bugüne taşıyor. Romanın lise öğretmeni karakteri Elias Rukla aracılığıyla İbsen’in ‘Yaban Ördeği’ adlı oyununu konu edinirken bir yandan da bu oyunla iç içe geçen bir anlatı kuruyor.
#Dag SolstadDilimiz bünyesinde birçok kelimenin bulunduğunu belirtmek mümkündür. Bununla beraber iki harfle oluşturulan kelimeler bünyesinde en fazla ma ile başlayan kelimeler yer almaktadır. Bunun yanı sıra dilimizin geniş olması ile beraber çok fazla kelimenin yer aldığını belirtmek önemli olacaktır. Peki ma ile başlayan kelimeler listesi - 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli ma ile başlayan Türkçe kelimeler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimManzum eserler hem dönemlerine hem de içeriklerine göre birçok türe ayrılır. Dönemine göre şiir türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Klasik Şiir (Aşık - Tekke - Divan edebiyatı) 2- Tanzimat Dönemi 3- Milli Edebiyat Dönemi 4- Toplumsal Gerçekçi 5- Saf Şiir. Toplumcu gerçekçi şiirin özelliklerini ve akımın temsilcilerini detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İşgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinli kardeşlerimizin sıkıntılarını dünyanın gündeminde tutmalıyız. Türkiye olarak İİT Zirve Dönem Başkanlığımızda Kudüs'ün statüsünün ve Filistinli sivillerin korunması çabalarına öncülük ettik. Bu konuda BM'de önemli adımlar attık. Kardeş Filistin halkının meşru mücadelesini de desteklemeye devam edeceğiz" dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluÜnlü Fransız düşünür ve yazar Jean Paul Sartre, eserleriyle 20. yüzyıl'a damgasını vurmuş isimlerden biridir. Varoluşçu felsefesiyle de edebiyat dünyasında yer etmiş, Bulantı ve Duvar kitaplarının yazarı Jean Paul Sartre eserleri ve hayatı ile bilgilerle haberimizde...
#Jean Paul SartreTrajedi, krizin kendisidir; aporia (çıkışsızlık) durumuyla yüz yüze gelmektir. Şairliğin ya da entelektüelliğin kıstası, risk almaktır. Hakikat risk içerir. Riski göze almayan hakikati dile getiremez. Terry Eagleton, aynı anda Türkçeye çevrilen üç kitabı ‘Trajedi’, ‘Akıl, İnanç ve Devrim’ ve ‘Materyalizm’le bu riski göze almış görünüyor.
#Terry EagletonBeş yaşında kartondan sahneler hazırlayıp kuklalar için senaryolar yazmaya başlamış. İçekapanıklığını gidermek için başladığı tiyatro, her ne kadar babası ‘Yap ama hobi olarak yap!’ dediyse de kaderi olmuş! Kariyerinde 60 yılı geride bırakan, bugün doğum günü olan usta tiyatrocu Genco Erkal ile geçmişine yolculuk yaptık. Erkal, “Ben gerçekten sahnede yaşıyorum. Orada bütünleniyor, başka insanların hayatını oynayarak ‘ben’ oluyorum” diyor.
#Genco ErkalYeni Almanya’nın lüzumsuz bir saldırganlığı var; o da modern tarihimiz konusunda. Halka yönelik çıkan Taschen-Lexikon’da “Völkermord” (soykırım) maddesinde 20. yüzyıldan örnek olarak 1915 jenositi(?) “Türklerin eseri” diye belirtiliyor ama Holokost denen iğrenç olay sadece Nazi Partisi’nin antisemit gruplarına mal ediliyor. El insaf! Türkiye’yi 20. yüzyıl için ayrı bir facia ve katliam tarihinin ülkesi, Türkleri de bunu yaratan insanlar olarak çizmek bir acayip ahlak düşkünlüğüdür.
#YAZARBugün, dünya siyasi tarihinin en önemli olaylarından olan Tahran'da ve Orta Doğu'da büyük toplumsal değişimlere yol açan İran devriminin 42. yıldönümü. Televizyonların canlı yayınladığı görüntülere göre binlerce İranlının sokaklara koşarak kutladığı yıldönümü halka koronavirüs salgınını unutturdu; sosyal mesafe kuralları hiçe sayıldı.
#İran8 Eylül 1985 akşamı genç bir devrimci Sirkeci’den trene biniyordu. Sahte pasaportunda ‘Nejat’ ismi yazıyor ve işçi olarak Almanya’ya gidiyor gibi görünüyordu. Oysa asıl hedefi Moskova’da Marksizm-Leninizm eğitimi almaktı… Macera romanından gibi görünen bu sahne, Türkiye’nin en sevilen polisiye yazarlarından Ahmet Ümit’in hayatından gerçek bir kesit! Ümit, Gaziantep’teki çocukluğunu, yeraltı günlerini ve Moskova’da yazar olmaya nasıl karar verdiğini anlattı.
#GazetehaberleriAmerika Birleşik Devletleri, (ABD) Senato’daki çoğunluğu belirleyecek olan Georgia seçimlerine kilitlendi. Seçimler öncesinde Başkan Donald Trump, seçilmiş başkan Joe Biden eyalete giderek adaylara destek verdi. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Joe Biden'ın 'Beyaz Sarayı alamayacağını ve canı pahasına savaşacağını' açıkladı.
#Georgiaİdeolojiler arasında en çok merak edilenlerden olan Sosyalizm oldukça merak uyandırıyor. Genel anlatımıyla ortaya çıkan Sosyalizmin temelleri ise oldukça eskilere dayanıyor. Sosyalizm nedir? Sosyalist ne demek? Tüm ayrıntıları ile Sosyalizmin temeli ve merak edilenler.
#Sosyalizm Nedir?Nasyonal sosyalizm, Alman ırkının üstünlüğünü savunan aşırı milliyetçi bir ideolojidir. ''Faşizm'' adıyla da bilinen ideoloji, anti-Marksist bir yapıdadır. Nasyonal sosyalizm nedir, Hitlercilik ne demek? Merak edenler için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Nasyonal Sosyalizm Nedir?Dünya genelinde pek çok kişi tarafından benimsenen Marksizm merak uyandıran bir dünya görüşü olarak bilinir. Karl Marx'ın fikir babası olduğu Marksizm'de nasıl bir düş nce yapısı olduğu bilinirse dünyaya da bakış açısı değişebilir. Marksizm nedir? Marksist ne demek? Tüm ayrıntılarıyla sizler için derledik.
#Marksizm Nedir?Proletarya Marksizm ve sosyalizm literatüründe işçi (emekçi) sınıfı demektir. Ülkelerin nüfusunun yarısından fazlasını proletarya sınıfı oluşturur. Bakunin ve Kropotkin gibi anarşistlere göre proletarya sadece kol işçilerinden ibaret değildir. Öğretmen ve yazar gibi kanaat önderleri de proletarya (kafa işçisi) sınıfından sayılır. Proletarya diktatörlüğü ve devrimi nedir? Sizin için araştırdık.
#Proletarya Ne Demek?‘Leibniz felsefesi’ dediğimiz şey, filozofun sağlığında yayımladığı ve oluşan yankıya dayalı bir düşünce-dizgesi değil, geriye doğru okumayla keşfedilip inşa edilen bir toplamdır. ‘Monadoloji’ Alman filozof ve matematikçinin Descartes’ın cevher kavramından hareketle geliştirdiği monad teorisini içeriyor...
#MonadolojiAynı siyasi hareketten gelen, birbirlerini tanımasalar da Moskova’da aynı Marksizm okulunda yolları kesişen Nâzım Hikmet ile Ahmet Ümit’in paralel hikâyesini anlatan ‘Merhaba Güzel Vatanım’ filmi bugün vizyonda. Filmi yönetmen Cengiz Özkarabekir ve Ahmet Ümit’le konuştuk.
#Merhaba Güzel VatanımDünya genelinde yaklaşık bir milyon kişinin Dünya Kupası’nı izlemek için Rusya’ya gitti. Hatta hâlâ gitme planları yapanlar da var. Eğer siz de onlardan biriyseniz işte size 7 maddelik Rusya'da turist olma rehberi...
#Dünya Kupasıİşçi Partisi eski milletvekili, dünyaca ünlü Victoria&Albert Müzesi’nin yöneticisi, İngiliz tarihçi Tristram Hunt’ın kaleme aldığı Friedrich Engels biyografisi ‘Fraklı Komünist’ Türkçede. Hunt ile Engels’in Marksist hareketteki önemini, siyasi duruşunu, Marx ile ilişkileri ve çelişkileri üzerine konuştuk.
#Engels