EFENDİM, gastoromide dünyanın en prestijli rehberlerinin Türkiye ilgisi sürüyormuş.Michelin’den sonra, gazeteci ve yemek eleştirmenleri Henri Gault ile Christian Millau tarafından ilk sayısı 1969’da Paris’te yayımlanan Gault&Millau da Türkiye’yi 17’nci ülke olarak bünyesine katmış.
#1Kimi ıstakozu pişi üzerinde sunuyor, kimi odun ateşinde şeker karides ve bebek kalamarlı pide pişiriyor. Servis edecekleri kabuklular için bizzat kendileri dalış yapanlar dahi var. Jürimize tatilde olanlar veya mevsimi yazlık yerlerde geçirenler için, tatil beldelerindeki en iyi ‘fine dining’ deniz mahsulleri restoranlarını sorduk.
#YengeçToz haline getirilmiş yabanmantarı, mantar suyu ve porçini mantarıyla yapılmış bir çorba... Domates salçası yerine garum sos kullanılan, azıcık tatlı tarhana ve pekmez eklenerek pişirilmiş kuru fasulye... Köy peyniri ve parmesanlı risotto üzerinde langust... İşte, geride bıraktığımız sene ülkemde yediğim ve olağanüstü diyebileceğim birkaç lezzet...
#GastronomiMarine edilmiş karavida çok iyi, yerken adeta denizin tadını alıyorsunuz. Minik denizkestaneleriyse o kadar tatlı ki orgazmik bir lezzet boyutuna ulaşıyorlar. Dereotlu ve sarımsaklı enginarı bulsam her gün yerim... 80’li yıllardan beri Avrupa ve Japonya’nın deniz ürünü odaklı en iyi restoranlarını ziyaret eden biri olarak Manzara Restaurant’da yediklerimin ülkemizdeki standartların hayli üstünde olduğunu söyleyebilirim.
#Restoranİstanbul'daki lüks otellerin ve birinci sınıf lokantaların "5 yıldızlı iftar sofraları", kişi başı 59 liradan başlıyor ve 200 liraya kadar dayanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal tesislerinde çorba, ara sıcak, kırmızı et, salata, meşrubat, çay ve tatlıdan oluşan iftar tabağının fiyatı, geçen yılki gibi 35 lira olurken, Beltur'un işletmeciliğini yaptığı köşklerde rakam 75 ila 95 lira arasında değişiyor.
#İftarISTANBUL - The Conrad Istanbul is preparing to greet the New Year with special celebrations in three separate locations in the hotel. On New Year’s Eve, as part of a journey through the unforgettable tastes of cuisines from Turkey and Italy, the Conrad Istanbul will smother you with luxury.
ISTANBUL - The Conrad Istanbul is preparing to greet the new year with special celebrations in three separate locations in the hotel. On New Year’s Eve, as part of a journey of unforgettable tastes from the kitchens of Turkey and Italy, the Conrad Istanbul will smother you in luxury
Karaburun Yarımadası’nda ve Sığacık’ta balık yenir. Balıklıova’daki, sahibiyle meşhur <B>Garip’in Yeri</B>’nde<B> </B>(0232 775 50 13), her zaman günlük balık var. Konumuyla dikkat çeken Balıklıova’daki <B>Manzara Restaurant</B>’ın (0232 775 53 95, 0543 465 64 04) tabelalarına yol boyunca rastlayacaksınız. ‘’Deniz kenarı salaştır, servis yavaştır, hesaplar talaştır...’’ diye yazar.
Kriz yılını bütçelerine göre eğlenerek geride bırakmayı seçenler en yüksek faturayı İstanbul'daki Günay Restoran'da ödedi. Günay'da yılbaşı gecesi masanın sahneye göre konumu fiyatı 500 milyon liraya kadar yükseltti. Otellerdeki konaklamalı faturalar da 500 milyon lirayı aştı.
Seyahat etmek ruhumuza, zihnimize ve bedenimize çok iyi geliyor, bunu artık hepimiz biliyoruz. Ama sarı yazda Güney’e inip o mis gibi deniz kokusunu içimize çekmek daha büyük bir mutluluk sebebi. Marmaris, Datça, Fethiye ve Göcek’in en güzel köşeleri hatta mavi turlar bile kasım sonuna kadar emrinize amade.
#EgeMadem sonbahar geldi, son bir deniz tatili için yola çıkmanın tam vakti. Yıllar önce sadece Güney Ege ile sınırlı bir mevsimsel dönüşümken artık tüm Ege ve Akdeniz’de ‘sarı yaz’ yaşanıyor. Şimdilik küresel ısınmanın tek iyi tarafı bu olsa gerek. Bu fırsatı kullanıp yüksek sezonu bitiren deniz kenarı otellerinde hem daha uygun fiyatlı hem de sessiz ve sakin tatil yapmanın tam sırası. Yaz boyunca en güzel sahillerimizi gezdim ve deneyimlediğim otellerden sizin için güzel bir liste hazırladım. Kimi butik, kimi tatil köyü ama ortak noktaları beni etkilemiş olmaları.
#Tatil