Mantolama haberleri sayfasında Mantolama hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 377 Mantolama haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Televizyonlardaki yemek programlarında profesyonel şeflerin kullandıkları terimler ve yemekleri hazırlarken yaptıkları işlemler, izleyicilerin merakına neden oluyor. Bu terimler arasında son olarak mantolama öne çıktı. Peki mantolama nedir, yemekte mantolama nasıl yapılır?
#MantolamaKahramanmaraş merkezli iki büyük depremde Diyarbakır’da yıkılan ve 100 kişinin öldüğü, Hisami Apartmanı’nın 2 müteahhidi ile 2 arsa sahibi hakkında, 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
#DİYARBAKIRKahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır'da yıkılan ve doksan dokuz kişinin hayatını kaybettiği Hisami Apartmanı ile otuz sekiz kişiye mezar olan Dündar Apartmanı’na ilişkin kapsamlı bilirkişi raporu hazırlandı. Raporlarda, yapıların kaçak ve ruhsatsız yapıldığı belirlendi. Dündar Apartmanı'nın projesiz ve malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, binanın denetimsiz olarak yapılmış olması nedeniyle yıkılmış olduğu da vurgulandı.
#DiyarbakırKahramanmaraş merkezli depremlerde Diyarbakır'da yıkılan ve doksan dokuz kişinin hayatını kaybettiği Hisami Apartmanı ile otuz sekiz kişiye mezar olan Dündar Apartmanı’na ilişkin kapsamlı bilirkişi raporu hazırlandı. Raporlarda, yapıların kaçak ve ruhsatsız yapıldığı belirlendi. Dündar Apartmanı'nın projesiz ve malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, binanın denetimsiz olarak yapılmış olması nedeniyle yıkılmış olduğu da vurgulandı.
#DiyarbakırYazlık siteler ve çok bloklu sitelerde tadilat, yenilik ve ilavelerin giderlerini kimin ödeyeceği büyük tartışma yaratıyor. Yenilik ve ilavelerin giderleri nasıl karşılanır? Bir site sakini, yaptırılmasına karar verilen havuz konusunda, “Bu lüks bir yatırımdır, ben ödemem” diyebilir mi? Kiracı fazladan aidat öderse kiradan mahsup edebilir mi? Aidat hukuku ile ilgili sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Aidatİzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde 36 kişinin yaşamını yitirdiği Rıza Bey Apartmanı davasında tutuklu sanık A.S.B. “Bina delik deşik edilmiş. Yıkılması veya güçlendirilmesi tavsiye edilmiş. Ev sahiplerinin çoğu binanın farkındaymış ve binayı terk etmiş” savunmasını yaptı.
#Ege Deniziİzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde 36 kişinin yaşamını yitirdiği, 17 kişinin de yaralandığı Rıza Bey Apartmanı davasında mahkeme başkanı, müşteki (mağdur) avukatının, sanığın mahkeme heyeti tarafından korunduğu iddiasını kabul etmediklerini belirtip, tarafsızlık yönünden şüphe oluştuğu için 'reddi heyet talebi' olarak dosyayı değerlendirilmek üzere İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Duruşmada tutuklu sanık A.S.B. verdiği ifadesinde, "Bina delik deşik edilmiş. Yıkılması veya güçlendirilmesi tavsiye edilmiş. Ev sahiplerinin çoğu binanın farkındaymış ve binayı terk etmiş" savunmasını yaptı.
#İzmirİstanbul Büyükçekmece'de iddiaya göre 4 katlı binaya sahibi tarafından kentsel dönüşüme sokmak için zarar verildi. Perde betonları kesilerek pencere ve kapı yapılan, hilti ile duvarları delindiği öne sürülen binanın sakinleri şikayetçi oldu. Suçlanan bina sahibi ise "4 ay önce mantolama yapacaktım ama fiyatlar iki katına çıkınca yaptıramadım" diyerek kendisini savundu.
#BinaDeprem felaketinden sonra risk tespiti ve güçlendirme talepleri arttı. Talebi gören fırsatçılar da boş durmadı. Merdiven altı firmalar binalarda test yapıyor, nakliye, emlak işiyle ilgilenenler “Biz güçlendiririz” diyor. Uzmanlar ise güçlendirme fırsatçılarına karşı uyarıyor: Güçlendirme, proje hazırlanmadan, ruhsat alınmadan yapılmaz. İşin ehli mühendisin yapmadığı çalışma, binalara daha çok zarar verir.
#İstanbulBüyük depremin ardından afetzede illerin yeniden inşası gündeme gelirken, ‘Alter Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik’ten, tüm iller için yeni yerleşim bölgelerinin planlanması ve inşaat faaliyetlerinde mikrobölgeleme ve hasar görebilirlik etüdünün uygulanması önerisi geldi.
#KahramanmaraşDeprem felaketi sonrasında birçok ilde binaların güvenliği sorgulanmaya başlandı. Bu amaçla da risk tespiti talepleri ciddi ölçüde arttı. Yapılan testlerin sonucunda binaları riskli çıkan vatandaş bugünlerde iki seçenekle baş başa kalıyor: YIKIP YENİSİNİ YAPMAK ya da GÜÇLENDİRMEK. Peki güçlendirme için nereye nasıl başvuru yapılacak, doğru firma nasıl seçilecek, çalışmanın maliyeti ne olacak, devlet destek verecek mi? Tüm bu sorulara yanıt vermek için güçlendirmeyi uzmanlar eşliğinde tüm yönleriyle ele aldık...
#DepremYaşanan felaket sonrası tüm yurtta gözler depreme karşı dayanıksız binaların dönüşümüne çevrilmiş durumda… Ancak ülkemizde riskli yapıların sayısı oldukça fazla zamanımız ise oldukça dar. Bu noktada dönüşüm ile birlikte ‘güçlendirme' de hızlı bir opsiyon olabilir mi? Güçlendirme binaları büyük depremlere karşı korur mu? Binaların depreme karşı güçlendirilmesinde kullanılan yöntemler neler? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiYerle bir olan yepyeni binalar, binaları inşa ederken ne gibi hatalar yapıldığı sorusunu gündeme getirdi. Aynı sitede beş bloktan sadece ikisinin yıkılması, binalara sonradan yapılan müdahaleler, yani kesilen kolonlar, yıkılan duvarlar nedeniyle yaşanabiliyor. Sonradan müdahale olmayan binalardaysa yıkılmanın sebebi zeminin kısa mesafelerde değişmesi, zemin etüdünün doğru yapılmaması, betonun aşırı sıcaklarda ya da sıfırın altındaki derecelerde dökülmesi, gerekli hazırlıkların yapılmaması olabiliyor.
#KahramanmaraşKahramanmaraş’ta meydana gelen, çevre illeri de etkileyen çifte depremde yeni yapılan binalar da 1-2 katlı köy evleri de yıkıldı. Oysa çoğumuzda “Yeni olan en sağlamdır. Az katlı binalar yıkılmaz” şeklinde bir inanış vardı. Konuyu TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Nusret Suna’ya sorduk. Suna doğru bildiğimiz yanlışları anlatıp uyardı: “99 öncesi yapılmış bir binayla 2010 veya 2020 sonrası yapılmış bir yapının alacağı hasar oranı farklıdır. Ama kuralına uygun yapıldıysa insanlar buralardan sağ salim çıkabilir.”
#DepremAnkara’da bir sitede oturan okurum D.D.K.Y telefonla bana ulaştı. Sesi ağlamaklıydı. Üst kat komşusunun yurtdışında olduğunu, tavandaki avizelerden, elektrik prizlerinden su fışkırdığını anlattı. Üst katın yedek anahtarının olmadığını ve komşularına ulaşamadıkları için çilingir yardımı ile içeri girip vanayı kapatıp kapatamayacaklarını sordu.
#ÇilingirKonutlarda ısı yalıtımı yaparak yüzde 60’a varan oranda tasarruf yapmanın mümkün olduğunu belirten Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, “8 ila 12 milyar dolarlık daha az enerji tüketmemiz mümkün; bu cari açığımız için çok önemli. Ayrıca bütün konutların enerji verimli üretilmesi, eskilerin de enerji verimli hale dönüşmesi dünyanın geleceği için çok kıymetli” dedi.
#Isı YalıtımSite ve apartmanlarda güvenlik endişesi ve artan hırsızlık olaylarına paralel güvenlik ve kamera sistemlerinin kurulması tartışma konusu oluyor. Sitenizde güvenlik sistemi yoksa hangi oy çoğunluğu ile kurulabilir? Bir kat maliki çıkıp “Ben güvenlik sistemi istemiyorum, kurmayın” diyebilir mi? Uzun süredir bozuk interkom sistemi yaptırılmaz ve bu nedenle kat maliki zarar görürse yönetim sorumlu olur mu? Bu sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından Kat Mülkiyeti Hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#ApartmanYıllık kira geliri 7 bin lirayı aşanların beyanname vermesi gerekiyor. Bu kişiler gelirlerinden istisnayı (7 bin lira) beyannamelerinde düşebiliyor. İstisna dışında, yüzde 15 götürü gider veya belgeli gerçek giderler de kira gelirinden düşebiliyor. Peki bu giderler neler, vergiye hangi oranda yansıyor? Tüm yönleriyle kira gelirinden düşülen giderleri mercek altına aldık.
#Kira GeliriKat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre aralarında başka türlü anlaşma yoksa malikler personel ücretlerine eşit, diğer giderlere arsa payına göre katılıyorlar. Bu paylaşım şekli her zaman doğru ve adil olmayabiliyor. Okurlarımdan, ’Yasal düzenlemenin dışına çıkarak, farklı bir gider paylaşım modeli belirlenebilir mi?’ soruları geliyor. Yanıtı evet. KMK buna izin veriyor. Örneğin, 40-50 katlı binada, oturulan kata göre asansör parası ödemesi getirilebilir. Sitede oturum başlamadan daha kat irtifakı/kat mülkiyeti kurulurken, Yönetim Planı (YP) siteye özgü hazırlanabilir. YP’de, o siteye ait otopark, asansör, havuz, tenis kortu gibi ortak yer ve tesislerin giderlerinin paylaşımı, malikler ve kiracılar açısından en adil ve doğru bir şekilde belirlenebilir; ‘Az kullanan az, çok kullanan çok öder’. Hatta, bazı hizmetlerden yararlanmayanlar, o konuda hiç ödeme yapmazlar. Böylece, gider paylaşımı ile ilgili gelecekte hiçbir sorun da yaşanmaz.
#SiteTabii kelimesiyle eş anlamlı olan doğal sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Tabiatın içinde kendiliğinden oluşan, insan eli değmemiş ve işlenmemiş şeylere doğal denir. 12. yüzyılda literatüre girmiş olan gaz kelimesi ise Latince kökenlidir. Herhangi bir şekli bulunmayan ve katı ya da sıvı olmayan maddelere gaz adı verili. Doğalgaz nasıl yazılır? Doğalgaz kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı örnek cümleler ile birlikte ayrıntılı olarak derledik..