Manisa kültürel yemekleri bakımında pek çok kişi ve kişiler tarafında sevilmektedir. Bu nedenle pek çok yerli ve yabancı ziyaretçiler Manisa da tadacakları yeni lezzetler hakkında sorular sormaktadır. Bu soruların başında Manisa Yemekleri - Manisa'da ne yenir ve neyi meşhur? Manisa mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Manisa YemekleriEge mutfağında sıkça yer bulan fava evde yapılabilen en kolay ve en lezzetli meze çeşitlerinden biri. Her evde bulunan malzemelerden yapılan favayı ana yemeğinizin yanında sunarak sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Peki, fava nedir, neyden yapılır? İşte fava yapımında kullanılan malzemeler ve fava yapımının ipuçları…
#FavaEge Bölgesi'nin güzide şehri Manisa, mutfağı en zengin illerimizden. Akla ilk gelen Manisa kebabı oluyor genelde ama aslında Manisa'nın çorbadan tatlıya birçok önemli yemeği bulunuyor. Sizin için bu yemeklerin tariflerini tek tek araştırdık ve hepsini bu içeriğimizde bir araya getirdik. İşte çok beğeneceğinize emin olduğumuz Manisa yemekleri...
#Manisa MutfağıYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Yaz boyu kısa-uzun tatiller, yakın-uzak seyahatler için her fırsatı değerlendireceğiz. Varılan yerden çok yolda olmayı sevenlerin vazgeçemediği yol üstü yemekçilerinin en güzellerinden bir öneri listesi hazırladık. ‘Denize’ giderken kullanılan yollara göre de bölümlere ayırdık. Okurken bile müdavimlerin ağzını sulandıran, bilmeyenleri yola çıkma hevesiyle dolduracak adresler arasında salaş etçiler de var, kahvaltıcılar da; alışveriş edilecek peynirciler de var, klasikleşmiş tostçular da...
#Ebru Erkeİzmir’de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’nda, yöresel lezzetler sergilendi. Ege Bölgesi’nde bulunan 33 liseden yaklaşık 100 öğrencinin katıldığı yarışmada öğrenciler finallere kalabilmek için yarıştı.
#MEB Mesleki Ve Teknik Eğitim Genel MüdürlüğüGeleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaBayramlaşma sonrası incecik, porselen bir fincanda bol köpüklü bir Türk kahvesi, yanında lokumu ve likörüyle ikram edilir. Eskiden ev sahibinin nezaketini kaybetmeden sıkıldığı misafiri yolcu etmesini sağlayan âdetse şerbet ikramıymış... Bazı şeyler var ki bizleri görünmez iplerle geçmişimize ve birbirimize bağlıyor, tıpkı sonsuz çeşitlilikteki bayram ikramlarımız gibi...
#BayramDenizli, Türkiye’nin ve dünyanın bir numaralı kekik üreticisi. Narı ve üzümüyle turizmin yanı sıra tarımıyla da öne çıkan ender şehirlerden. Ziyaretim sırasında tattıklarımdan aklıma kazınan Kale biber tatarı -altındaki kuru yoğurdu, ortasındaki küçük ve etrafındaki büyük; çıtır Kale biberleriyle- denediğim diğer versiyonların çok üzerinde...
#DenizliÖyle bir bakliyat ki bu, tek başına yemek de olabiliyor, çerez de… Salatalara ekleyip proteininden faydalanıyor veya sakatatla birlikte pişirip yemeğimize fark katabiliyoruz. Nohudu Çanakkale’nin meşhur silkme mantısında da kullanıyoruz. Bu hafta öyle nefis tarifler vereceğim ki... Böylece belki siz de kuru fasulye-nohut çekişmesinde benim tarafa geçersiniz.
#BakliyatMasterChef'te bu akşam yarışmacılar, zeytin cenneti Manisa Akhisar'da konuklara hazırladıkları yemekleri sunacaklar. Yarışmaya konuk olan isimlerden biri de Ayşe Begüm Onbaşı oldu. Ayşe Begüm Onbaşı Aerobik Jimnastik Şampiyonası'nda altın madalya almıştı. Peki, Ayşe Begüm Onbaşı kimdir, kaç yaşında, nereli? Aerobik Jimnastik Milli Sporcu Ayşe Begüm Onbaşı hayatı ve biyografisi...
#Ayşe Begüm OnbaşıMasterChef yarışmasının bu hafta dış çekimleri Manisa Akhisar'da yapılıyor. Yarışmacılar, zeytin cenneti Manisa Akhisar'da konuklara hazırladıkları yemekleri sunacaklar. Yarışmaya konuk olan isimlerden bir de Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu oldu. Peki, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Besim Dutlulu hayatı ve biyografisi...
#Akhisar Belediye Başkanı Besim DutluluYaz sonu kimimiz için tatile gitmenin tam zamanı, kimimiz içinse dönüş vakti. İstikamet hangi yöne olursa olsun, yolculuğun en sevilen taraflarından biri de o güzergâhtaki en iyi mekânların, en lezzetli yemeklerin peşine düşmek... Köfteden tosta, kokoreçten pirzolaya molamızın tadına tat katacak,hatta yolumuzu uzatmamıza değecek en iyi yol üstü lezzet duraklarını jürimiz seçti.
#Tatİster sade, ister nohutlu, ister üzümlü... Düğün ve bayram gibi kutlamalardan gündelik sofralara bir Türk mutfağı klasiğidir pilav. İyisini pişirmek marifet ister; pirincin cinsini tanımak, ne kadar su istediğini bilmek ve pişirerek tecrübe kazanmak gerekir...
#PirinçSezen Aksu, ona ilk albümünü çıkarırken boşuna, “Sen bir hikayesin!” dememiş; Yugoslavya döneminde Kosova’da dünyaya geliyor, altı yaşındayken İstanbul’a taşınıyorlar. İş hayatına 13 yaşında babasının köftecisinde başlıyor, oradan güzellik sektörüne, setlere, sonra kamera arkasından bizzat sahnelere geçiyor… Bir dönem evini meyhaneye dönüştürüyor… Hayatının her dönemi gerçekten bir ‘hikaye’ olan, Balkan ezgilerinin en sevilen seslerinden Suzan Kardeş ile geçmişe gittik...
#Suzan KardeşEkranların ilgiyle takip edilen yarışma programı Gelinim Mutfakta, her hafta yeni katılan gelinleriyle dikkat çekiyor. Geçtiğimiz hafta favori gelinlerden Yağnur’un elenmesi şaşkınlık yaratırken, Yağnur’un yerine gelen gelin adayı da merak konusu oldu. Bu hafta Gelinim Mutfakta’ya katılan gelin adayı ise Yekta Yeşilyurt ve kayınvalidesi Cevriye Hanım izleyenler tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Gelinim Mutfakta Yekta kimdir, kaç yaşında, nereli? Yekta Yeşilyurt ve kayınvalidesi Cevriye Hanım hakkında merak edilenler…
#Gelinim Mutfakta YektaOn bir ayın sultanı Ramazan sonunda geldi. Oruç tutanlar için ilk gün biraz zorlu geçebilir. Gün içinde çok acıkanlar, iftar menülerinde hangi lezzetli yemeklere yer vereceklerini araştırmaya başladı. Biz de, Ramazan'ın 1. gününe özel çorbadan tatlıya nefis yemek tariflerinin olduğu bir iftar menüsü hazırladık. Siz de "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenlerdenseniz, işte Ramazanın birinci gününe özel iftar menüsü...
#Nefis Yemek TarifleriDünyanın değişik ülkelerinde yeni lezzetleri keşfetmek ve bu lezzetleri yaratanların hikâyelerini yazmak benim en büyük tutkularımdan. Bir İzmirli olarak belki defalarca gitmiş olmama rağmen bu kez dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi olan tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda lezzet turuna çıktım. İngiliz yemek yazarı arkadaşlarımın bir sonraki turları için listelerine aldığı tarihi çarşıyı dönünce anlatabilmek ve belki tekrar onlarla birlikte gelmek için bu kez başka gözlerle gezdim. İşte detaylar…
#İzmir