Almanya’da İsmail Karacasoy (53), 6 yıl önce evlendiği Alman Marion Joest’in (51) çiftlik hayalini Kırşehir’de gerçekleştirdi. Eşine teşekkür eden Joest, “Kendi peynirimi, yoğurdumu ve sütümü yapmaktan çok mutluyum. Türkiye’nin havası, güneşi ve toprağı çok güzel” dedi.
#Marion JoestManda sütünün ve yoğurdunun faydaları yoğun ilgi görüyor. Süt ve süt ürünleri çok sık tüketilen ürünler arasında yer alıyor. İnek sütü ve manda sütünden birçok farklı besin yapılıyor. Ülke genelinde 2011 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca manda yetiştiriciliği teşviki başlatıldı. Manda sütünün bağırsak ve sindirim sistemini düzenleme etkisi bulunuyor.
#Manda SütüYenişehir’i yönetmeye talip olan başkan adayları, vaatlerini açıkladı. Tarım, sosyal yaşam ve eğitim konularında projelerini sıralayan adaylar, özellikle istihdam ve gençlere yönelik çalışmaları bulunduğunu dile getirdi. İşte adayların Yenişehir ile ilgili vaatleri…
#BursaMüdavimin oldu mu, böyle olacak: Şarkıcılardan Sezen Aksu. Şairlerden Melih Cevdet. Bestecilerden Onno Tunç. Oyunculardan Uğur Yücel. Reklamcı Ersin Salman, yazar Yıldırım Türker, gazeteci Mehmet Y. Yılmaz... Hep en büyükler, işinin en iyileri.
#Savaş Özbeyİşadamı Ömer Aral ve Niyazi Yelkencioğlu Türkiye’de iyi mozarella yiyemekten şikayetçi olunca kendi üretimlerini yapmaya karar verdi. Emeklilik hayali olarak başlayan iş 10 milyon liralık bir yatırıma dönüştü. Türkiye’nin yüzde yüz manda sütünden üretilen ilk mozarellasının yapıldığı Kandıra’daki çiftliğin mandaları, genel müdürü, veterineri ve peynir ustası ise İtalyan.
#İşadamı Ömer Aral Ve Niyazi YelkencioğluKaymak fiyatlarında artış kapıda… İstanbul’da bulunan mandaların yaklaşık olarak yüzde 40’ı 3. havalimanının yapılacağı arazi üzerinde bulunuyor. 3. havalimanı kapsamında TOKİ’nin kamulaştırmak istediği alanlarda yaşayanlar ise geçimlerini mandacılık üzerinden sağlıyorlar. Yaklaşık 4000 mandadan 100’e yakın hane manda süt ve süt ürünlerinden ekmek yiyor. İstanbul’a gelen kaymakların ise büyük bir bölümü 3. havalimanı güzergahındaki Akpınar, Ağaçlı ve Yeniköy bölgesinden geliyor. Mandaların yetiştirildiği alanların kamulaştırılması durumunda manda süt ve süt ürünleri üretiminde mandaların yaşayabileceği yeşil alan olmayacağı için büyük bir düşüş yaşanması bekleniyor. Sektörün içindekilerin yorumu ise ucuza kaymak döneminin sonunun geldiği yönünde.
Pizza devi Fratelli La Bufala, 19 Kasım’da Levent’de Loft’ta 86’ıncı restoranını açarak Türkiye’ye geliyor. Restoranın açılışının ardından daha sonra mozarella üreticisi Mandara, Türklerle ortak İstanbul yakınlarında 80 milyon dolarlık yatırımla manda çiftliği kuracak.
Bugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#SeyahatMevsimlerdeki değişim Ege adalarının işine yaradı, turizm sezonu kasıma kadar uzadı. Su yüzülecek kadar sıcak, sokaklar saatlerce yürüyecek kadar ılık. Yazın sık sık ziyaret etsem de plajlarından ayrılamadığım Kos’u bu kez çarşı-pazar gezip antik kentlerinden lokantalarına detaylı bir rehber hazırladım.
#KosEskiden beri Türk mutfağını ve Osmanlı mutfağını en iyi temsil eden restoranlardandır Feriye Lokantası. İsminin ve lokasyonun tarihçesini sizlere söyle aktarayım; Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Sarayı boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Hanedan üyelerinin zaman zaman kaldığı saraylardandır.
#Ramazan BaşanZengin demografik yapısıyla doğasının nimetlerini mutfakta bir araya getirip harmanlayan Düzce, başka hiçbir ile nasip olmayan gastronomik bir özgünlüğe sahip. Çerkes, Abhaz, Gürcü, Laz, Boşnak gibi 20’ye yakın etnik grubun yarattığı lezzet çeşitliliği tek başına bölgeyi ziyaret etme sebebi.
#HürriyetTezgâhlardaki rengârenk görüntüsü ve yaz günlerine ilaç gibi gelen ferahlığıyla kalbimizi çalan dondurma 7’den 70’e herkesin sevgilisi... Keçi sütüyle yapılanı, içine salep katılanı, İtalyanı, taze meyveden sorbesi derken çeşitleri saymakla bitmiyor. Biz de en kaliteli malzemeden, en lezzetli dondurmanın peşine düştük; jürimize beğendiği adresleri sorduk.
#DondurmaBugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#Turizmİstanbul’un Oruçoğlu Köyü’nde yüzlerce yıllık tariflerle, başta coğrafi işaretli bal sirkesi olmak üzere çeşitli sirkeler üreten Fatma Teyze’nin ilham verici hikâyesini dinlemeye gittim. Şile civarında olunca Yeryüzü Pazarı da Casa Lavanda da uğranacaklar listemize eklendi. Lezzet dolu bir günü ‘doya doya’ yaşadım.
#SeyahatÖğrenciler, öğretmenler ve ailelerin tatil planlarında önemli bir yer tutan ara tatil dönemi geldi. 15-19 Kasım arasında okullar kapanıyor, hafta sonlarının da eklenmesiyle tatil süresi 9 güne çıkıyor. Biz de uzmanlarımıza "Ara tatili nasıl değerlendirmeli, neler yapmalı?" diye sorduk. Adrenalin dolu aktivitelerden çocuk dostu müzelere, ailece doğada keşfedilecek adreslerden renkli rotalara kadar 10 şehirden toplam 20 öneri sundular.
#Seyahat