Paylaş
Geçenlerde bir grup meslektaşla gezme fırsatını bulduğumuz çiftlik, 2013 yılında 5 milyon dolarlık yatırımla Niyazi Yelkencioğlu ve Ömer Aral tarafından kurulmuş.
Kandıra aslında mandalarıyla ve manda yoğurduyla ünlü.
Ne ki, Türkiye’de hayvancılığın, özellikle de manda yetiştiriciliğinin yediği darbeden Kandıra da etkilenmiş.
Türkiye genelinde 15-20 yıl önce sayıları 1 milyon olan manda sayısı 100 bine düşerken, Kandıra’da sadece 1000 kadar manda kalmış.
Çiftlikte bizi ağırlayan Niyazi Yelkencioğlu “2013 yılında çiftliği kurmaya karar verdiğimizde İtalya’da en az 20-30 çiftlik gezdik. Gezdiklerimiz arasında en iyisini model olarak alarak bunu kurduk” diye anlatıyor.
Kandıra’da 55 bin dönüm üzerine kurulu, en modern teknolojiyle “Buffa” markası altında 2015 yılından bu yana İtalyan peynirlerini üreten çiftliğin 500 kadar mandası İtalya’dan getirtilmiş.
“Zira yerli manda günde 2-3 kilo süt verirken, İtalyan mandasından günde ortalama 10-15 kilo süt alıyoruz” diyor Yelkencioğlu.
Bu miktarın bazı dönemlerde 25 kiloya kadar ulaşması mümkün.
MANDA TEKRAR MODA
Mandaların yanına uğramadan önce modern peynir üretim tesisiniNiyazi Yelkencioğlu ve Buffa markasının pazarlamasından sorumlu 2. kuşak genç patronlar Eren Yelkencioğlu ve Ali Aral ile geziyoruz.
Fabrikanın Müdürü İtalyan Angelo Bey “mozzarella” teknesinin başında.
Angelo Bey Kandıralı genç bir kadınla evlenip buraya yerleşmiş.
Mandaları 45 günde bir kontrol eden veteriner de İtalya’dan geliyormuş.
Kocaeli Manda Birliği’ni kurmuş olan Yelkencioğlu “Amacımız çevredeki manda yetiştiriciliğini bilinçlendirmek, manda sayısının çoğalmasını sağlamak, hijyenik koşullarda süt üretimini yaygınlaştırmak” diyor.
“Manda yetiştirirken Holstein inek almak için hayvanlarını kesen köylüler şimdi tekrar mandaya dönüyorlar. Çünkü inek sütünün kilosu 1 lira dolayında iken manda sütünün kilosu 7 lira. Manda yine moda oluyor” diye ekliyor.
Kendi çiftliklerinden damızlık hayvanların yerli manda ırkıyla çiftleşmesi sonucu da Kandıra çevresinde sütte verimliliğin arttığını da ekliyor.
İşi özetlemek gerekirse, Türkiye İtalya üzerinde mandayı yeniden keşfetmiş durumda.
Öyle ki İtalya’dan model alınarak kurulan manda çiftliği Samsun Manda, Giresun Manda Birlikleri tarafından ziyaret ediliyor.
Samsun Türkiye’de en çok mandanın yetiştirildiği yer.
KAYSERİ BURRATA’YI SEVDİ
Peki Kandıra’da üretilen mozzarella, burrata gibi peynirlerin Türkiye’de tüketimi ne durumda?
Ali Aral ve Eren Yelkencioğlu’nun verdikleri bilgiye göre, İstanbul’da Buffa markası 70 kadar noktada satılıyor.
İstanbul’daki İtalyan lokantaları başta olmak üzere büyük şehirlerdeki lokantalar, Bodrum, Antalya gibi turistik yöredeki marketler ve oteller Buffa’nın en büyük alıcıları.
Özellikle “burrata”ya talebin fazla olduğunun altına çizen Ali Aral, Kayseri’de Hacı Steakhouse gibi lokantaların müşterileri arasında olduğunu belirtiyor.
Kandıra’da üretilen İtalyan peyniri “burrata” pastırma memleketi Kayseri’de tüketiciyle buluşuyor.
Buna “kültürler buluşması”da diyebilirsiniz.
Manda sütünden geleneksel yoğurt ve ekmek kadayıfının vazgeçilmezi kaymak da üreten, bu arada beyaz peynir denemeleri yapan Yelkencioğlu bakarsınız günün birinde İtalyanları bu tatlarla tanıştırmayı başarır.
Şimdilik Buffa markasının hedefi Ortadoğu pazarına açılmak.
Paylaş