Cilt kanseri, deri üzerinde oluşan etkilerle tehlikeli olarak atfedilebilecek kanser türleri arasında yer alır. Erken teşhisi halinde kontrol altına alınabilmesi daha mümkün olan cilt kanseri, ölümcül olup olmadığı ile de merak edilmektedir. Cilt kanserinde diğer kanser türlerinde olduğu gibi vücuda etki ve yayılım önem arz etmektedir. Peki, cilt kanseri ölümcül mü? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Cilt KanseriAlnında oluşan küçük izi başta önemsememişti ama kız kardeşinin uyarısı sayesinde korkutucu gerçekle yüzleşti: O iz cilt kanseri belirtisiydi. Doktorunun hastalığının kökenine dair yaptığı açıklama ise çok ama çok şaşırtıcıydı. İşte yaz sıcaklarının etkisini iyice artırdığı şu günlerde herkesin özellikle de ebeveynlerin mutlaka dikkate alması gereken bir 'güneş yanığı' hikayesi...
#SağlıkBeyin kanseri iki şekilde karşımıza çıkmaktadır: a.Beyinin kendi kanseri b.Vücudun başka bir yerindeki organdan (örneğin; akciğer, kalın barsak, meme gibi) kaynaklanan kanserin beyine yayılması. Bugün, beyinin kendi kanseri hakkında bilgi vermek istiyorum.
#BeyinGüneş ışınlarına bağlı gelişen cilt kanserleri, yıllar geçtikçe artan şekilde görülmektedir. 1970’li yıllardan bu yana en ciddi cilt kanseri olan malign melanomun dünyada görülme sıklığı %150, aynı dönemde bu hastalıktan ölüm oranları ise % 44 artmıştır.
#Cilt KanseriCilt kanserleri; tüm dünyada özellikle iklim değişiklikleri, UV ışınları ve havaya salınan kimyasalların artması sebebiyle görülme sıklığı en hızlı artan kanser türlerindendir. Dermatoloji bölümünden Dr. Ar. Gör. Zahide Eriş Eken, ben takibinin önemini vurgulayan açıklamalar yaptı.
#BenKanser günümüzde sağlığı tehdit eden hastalıkların başında yer almaktadır. Ölüme neden olan hastalıklar arasında ilk üç sırada yer alan kanser olguları, Dünya Sağlık Örgütü verilerine bakıldığında ise 2050 yılında ilk sırada yerini alacak izlenimi vermektedir.
#KanserASCO Yıllık Toplantısı’nın yapıldığı kongre merkezine her gidişimde aklıma, sık sık duyduğum komplo teorisi geliyor: “Aslında ilaç firmaları kanserin tedavisini buldu ama açıklamıyor.” Kongrede yapılan yüzlerce bilimsel sunumu, hararetli tartışmaları, her yeni molekülün geliştirilmesi ve ilaç haline gelmesi için harcanan yılları ve milyarlarca doları düşünüyorum ve ‘komplo teorisi’nin ne kadar yersiz olduğunu bir kez daha anlıyorum. Son 5 yıl içinde kanser tanısı konan 32.5 milyon kişi var. Yılda yaklaşık 8.2 milyon kişi kansere bağlı olarak hayatını kaybediyor. 20 yılda yaklaşık 1 katrilyon doların kanser araştırmalarına harcandığı tahmin ediliyor.
#KanserYazın belki de en sıcak günlerini yaşıyoruz. Peki güneş herkes için yararlı mı? Özellikle de vücudunda pek çok sayıda beni olanlar güneşe karşı çok dikkatli olmalılar. Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay “Hemen herkesin vücudunda ben vardır. Özellikle yaz aylarında güneş nedeniyle bedenimizdeki benlerin sayısı artıyor. Aslında sağlık için zararları olmayan benler renk ve şekil değiştiriyorsa tehlike sinyalleri çalıyor demektir. Bazı ben tipleri zamanla deri kanserine dönüşebiliyor. Bu yüzden benleri düzenli olarak takip etmek çok önemlidir” diyor…
Sağlıkta bazı şeyler sizin dışınızda gelişir. İşin bu kısmı kader kabul edilir. Bu durumlarda yapılacak bir şey yoktur. "Başa gelen çekilir" veya "hastalık sağlığın zekátıdır" denir, boyun eğilir, tevekkül edilir. Ortaya çıkan sorun giderilmeye, bir an evvel iyileşilmeye çalışılır.