Dünya makarna üretiminde lider ülkelerden Türkiye’de ‘durum’ krizi yaşanıyor. Bazı üreticilerin maliyet avantajı sağlamak için üretimde ‘durum buğdayı’ yerine ‘ekmeklik buğday’ kullandığı belirtildi. Söz konusu şirketlerin, bundan yüzde 15 ila 20 arasında fiyat avantajı sağladığını söyleyen sektör temsilcileri; yaşanan bu durumun kaliteyi düşürdüğünü, tüketicileri yanılttığını ve haksız rekabetin yaşanmasına yol açtığını savunuyor.
#MakarnaTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, "Makarnanın uzun süre muhafaza edilebilmesi, çeşitliliği, kolayca hazırlanması, lezzeti, besleyici ve ekonomik bir gıda maddesi olması nedeniyle dünyada ve ülkemizde tüketimi günden güne artmaktadır" açıklamasında bulundu.
#Türkiye Makarna Sanayicileri DerneğiTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, Türkiye'nin 154 ülkeye makarna ihraç ettiğini belirterek, "Makarna ihracatımız, 2016 yılında 831 bin ton iken, geçen sene 1 milyon 55 bin tona yükseldi. Bu yılı ise 1 milyon 200 bin tonla tamamlamayı öngörüyoruz." dedi.
#Makarnaİyi beslenme, sağlıklı bir yaşamın ilk adımı. Özellikle de gelişme çağında olan öğrenciler için kritik önem taşıyor. Akademik başarıyı bile etkiliyor. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fisunoğlu, beslenme hakkında tüyolar verdi. Fisunoğlu, “Önerim, öğrencilerin mümkün olduğunca öğün atlamadan, düzenli beslenmeleri” diyor.
#BeslenmeÜniversite; lise öğreniminin sonunda, yıllar süren çalışma ve emek karşılığında öğrencilerin yeni bir öğrenim hayatına başladığı, yeni arkadaşlıklar ve kazanımlar edineceği, mesleki ve akademik bilgi öğreneceği, liseden çok farklı bir öğretim kurumu.
#ÜniversiteTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, turizmdeki yavaşlamanın makarna satışlarını azalttığını belirterek, "Turizmdeki olumsuzluklar nedeniyle otellere yaptığımız satışta yüzde 60 gerileme yaşandı. Yani otellere verdiğimiz üründe 36 bin tonluk kayıp var"dedi.
#Türkiye Makarna Sanayicileri DerneğiMakarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Tiryakioğlu: "Kişi başına yıllık makarna tüketimi İtalya'da 26, Venezuella'da 12,3, Tunus'da 11,9, Yunanistan'da 10,5, İsviçre'de 9,3, İsveç'de 9,0 ve ABD'de 8,8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye dünyada önemli bir üretici olmasına rağmen, ülkemizde kişi başına düşen makarna miktarı 6 kilo civarındadır"dedi.
Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Tiryakioğlu: "Kişi başına yıllık makarna tüketimi İtalya'da 26, Venezuella'da 12,3, Tunus'da 11,9, Yunanistan'da 10,5, İsviçre'de 9,3, İsveç'de 9,0 ve ABD'de 8,8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye dünyada önemli bir üretici olmasına rağmen, ülkemizde kişi başına düşen makarna miktarı 6 kilo civarındadır"dedi.
TÜRKİYE Makarna Sanayicileri Derneği’nin Başkan Yardımcılığını yürüten Nuh’un Ankara Makarnası Pazarlama Müdürü Nihat Uysallı, şirketin makarna tüketimini artırma çabasını da içeren sosyal sorumluluk projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurdu:
Sağlık Bakanlığı'ndan yarın gece kalkılacak ilk sahur öncesi oruç tutacaklara yönelik sağlıklı beslenme uyarısı yapıldı: Bu yıl Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeniyle oruç tutanların iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olması gerekiyor.Günde ortalama en az 2- 2,5 litre su içmeye, ayran, taze sıkılmış sebze ve meyve suyu, soda gibi içecekler tüketmeye özen gösterilmeli. Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde mümkünse üç öğün tamamlanmalı, özellikle sahur öğünü atlanmamalı.