Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP'te kurulu Oba Makarna, Dünya Makarna Günü'nü kutladı. 26 kilo ile dünyada en fazla makarnanın İtalya'da tüketildiği belirtilirken, Türkiye'de ise bu rakamın 7,5 kilo ile sınırlı olduğu kaydedildi.
İtalya'daki Uluslararası Makarna Örgütü (International Pasta Organisation - IPO) tarafından organize edilen, makarnaya saygı duruşunda bulunmak, medyaya ve tüketicilere makarnanın besleyici değerini anlatmak amacıyla her yıl 25 Ekim tarihinde tüm dünya çapında kutlanan Dünya Makarna Günü, makarna tüketimini ve kültürünü yaygınlaştırmayı hedefliyor. Türk makarna sektörünün tüm dünyaya armağan ettiği bir gün olan Dünya Makarna Günü'nün temelleri, 25 Ekim 1995'te Roma'da yapılan Dünya Makarna Kongresi'nde atıldı. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği'nin sunduğu önerinin ardından 1997 yılındaki toplantıda 25 Ekim, Dünya Makarna Günü olarak kabul edildi.
Oba Makarna, makarnanın Türk sofralarında hak ettiği konuma ulaşabilmesi için pek çok farklı çalışmaya imza atıyor. Türkiye'de makarna tüketiminin arzu edilen seviyeye gelememesinde, sos kültürünün Türk mutfağında yerleşik olmaması, makarna pişirilmesi konusunda halkın yeterince bilgi sahibi olmaması, üretimde çeşitliliğin yeni başlamış olması, makarnanın besleyici değerinin yeterince anlatılamamış olması gibi nedenler etkili oluyor. Dünyada kişi başı makarna tüketiminde 26 kilo ile İtalya ilk sırada yer alıyor. İtalya'yı 13 kilo ile Venezuella ve 12 kilo ile Tunus izliyor. Türkiye'de ise kişi başına 7,5 kilo makarna tüketiliyor.
Oba Makarna Kurumsal İletişim Direktörü İpek Cıncıkcı, makarna tüketimi, makarnanın faydaları ve sağlığa yararının yadsınamaz olduğunu belirterek, "Makarna yalnızca temel besin ihtiyacını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda en rafine gastronomik zevklere bile hitap edebiliyor. Makarna hakkındaki yaygın yanlış düşünceleri değiştirmemiz gerekiyor. Özellikle makarna şişmanlatır algısı çok yanlış. Yapılan çalışmalar obeziteden karbonhidratların değil fazla alınan kalorilerin sorumlu olduğunu kanıtlıyor. Kilo veriminde etkili diyetler; çeşitli proteinlerin, yağların ve sağlıklı karbonhidratların önemini vurguluyor. Bu üç makro besinin yeterli miktarda alınması, insanların hayatları boyunca uyabileceği sağlıklı, kişiye özel diyetler oluşturmak açısından önemli" dedi.
Makarnanın sürdürülebilir bir yiyecek olduğuna vurgu yapan Cıncıkcı, “Makarna, birçok yiyeceğe kıyasla çevreye daha az zarar verilerek üretiliyor. Bugün çoğu beslenme uzmanı, tahıl, meyve ve sebzelerden oluşan sürdürülebilir diyetlerin sadece bizim için faydalı olmakla kalmayıp aynı zamanda doğa için de faydalı olduklarını söylüyor. Bu yaklaşım dünya çapında gitgide yaygınlaşıyor. Üretilmesi en kolay yiyeceklerden biri olan makarna, yıl boyunca yetiştirilmesi, nakliyesi ve muhafaza edilmesi zor olan sebze ve meyvelerden daha çok enerji içeriyor. Çeşitli sebzeler veya artık yiyecekler bile kullanılarak muhteşem bir yemeğe dönüşen makarna israfı önlüyor. Doğamızın iklimi bir belirsizliğe doğru sürüklenirken, yemek seçimlerimizi yaparken çevrenin paha biçilemez kaynaklarına zarar vermeyecek en iyi yolları seçerek yapmalıyız" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI