Emre Sakçı, Kuzey Tunçelli, Selin Hürmeriç... Türkiye yüzme tarihine adlarını altın harflerle yazdırdılar. Yüzücülerimiz bu branşta çok da alışkın olmadığımız başarılarıyla tüm ülkeyi gururlandırdı. Sakçı Türkiye adına ilk yetişkinler Avrupa şampiyonluğunu kazanırken, Tunçelli gözlerimizi yaşartacak kadar iyi bir derece yaptı. Hürmeriç ise hem artistik yüzmede ilk altın madalyamızı boynuna taktı hem de İstiklal Marşı’nı iki kez tüm dünyaya dinletti.
#Selin HürmeriçBu hafta Bülent Ortaçgil, IF Performance Hall Beşiktaş’ta; Gevende, Zorlu PSM’de konser verecek. Halil Altındere’nin ‘A Brief History of My Last Three Years’ sergisi 20 Ocak’a kadar uzatıldı. Teknoloji, sanat ve müziğin buluştuğu ‘Noise_Media Art’ başladı. Hamurişi meraklıları ‘Beş Çayı Lezzetleri’ atölyesini kaçırmasın.
#Kültür SanatGeçtiğimiz yılın benim için öne çıkan lezzetlerini paylaşmaya devam ediyorum. Tarsus’taki Yeşilova Kebap’ta yediğim kuşgözü lahmacunun lezzeti üst düzeydi. Urla’daki Meydan Lokantası’nın terbiyeli nohut pilavı da tattığım en güzel yemeklerindendi. Belki de bir daha yaşayamayacağım fine dining deneyiminiyse elbette Japonya’da yaşadım.
#GastronomiBu hafta Asaf Avidan ve Buika, Zorlu PSM’de konser verecek. 33. Akbank Caz Festivali kapsamında Mercan Dede ve Mert Pekduraner farklı sahnelerde izlenebilir. Borusan Contemporary, Mat Collishaw’un ‘Aritmi’ sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Yaşayan efsane Carl Cox, Volkswagen Arena’da DJ kabininin başına geçecek.
#KonserÜlkem İtalya’da her yıl festivali düzenlenecek kadar sevilse de diğer ülkelerdeki şöhretine geç kavuştuğunu düşündüğüm bir makarna çeşidini anlatacağım bu hafta: Tortellini. Ona şeklini veren olay ne? Evde hazırlamak zor mu? Birlikte bakalım...
#İtalyaİstanbul Kahve Fuarı başlıyor. Etiler’deki İnari Piku dünyaca ünlü şef Yoji Tokuyoshi’yi ağırlıyor. Tadilat nedeniyle bir süredir kapalı olan Arşipel Balıkçısı sezonu yazlık terasıyla açıyor. SushiCo ZEN’den bahar menüsü ve Alaçatı Ot Festivali’yle yeme-içme dünyasından son haberler burada.
#İstanbul Kahve FuarıHayatı boyunca iki binden fazla müzayede yöneterek tarihi objeleri kitlelerle buluşturan Eskidji markasının kurucusu Dikran Masis, bu sefer tarihi bir adayı dünya ile buluşturmaya hazırlanıyor. İşte Ayvalık’ın global tanıtımına hizmet edecek Tavuk Adası projesindeki son durum...
#Dikran MasisGastronominin kültür ve turizm alanındaki değeri hızla artarken, etkin bir pazarlama yürüten ülkelerde sektörden gelen talepleri karşılamak için gastronomi eğitimleri de giderek önem kazanıyor. Bursa da gastronomide marka şehir olmak ve turizmden hak ettiği payı alabilmek adına 23-25 Eylül tarihlerinde ‘İpeksi Lezzetler’ sloganıyla Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Gastronominin yükselen bir değer olarak öne çıkmasıyla birlikte artan mesleki ilgiyi, nitelikli eğitim ihtiyacını konuşmak üzere Gastro Akademi Kurucusu Hakan Ziya ile bir araya gelerek, sektörün gelişimine dair ihtiyaçları ve önerilerini sorduk.
#Gastro AkademiSıcak havanın yerini tatlı güz rüzgârlarına bırakmasıyla birlikte kâşif ruhlu gezginlerin dönemi de başlıyor demektir. Tüm dünyada en renkli etkinliklerin sonbaharda gerçekleştirilmesi de boşuna değil. Dünyanın dört bir yanında düzenlenen birbirinden eğlenceli gastronomi festivalleriyle siz de farklı tatların peşine düşebilirsiniz.
#HürriyetEn popüler yemekleri yemek, en ‘trend’ kafeleri görmek ve en çok beğeni alacak fotoğrafları çekmek isteyenlerin adresi Akaretler. Üstelik bu sadece İstanbullular için de değil… Akaretler’in ana hattı Süleyman Seba Caddesi, Time Out dergisi tarafından dünyanın en havalı caddelerinden biri seçildi. Bir çekim merkezi haline gelen bu bölgede nerede ne yenir, ne içilir, nerede eğlenilir? Şöyle bir hava almaya Akaretler’e çıkmadan rehberimize göz atın.
#AkaretlerBayram tatilini ailesiyle birlikte geçirenler için birbirinden eğlenceli tavsiyelerimiz var. Film önerilerini Hürriyet sinema yazarımız Uğur Vardan hazırladı. Ailece oynayabileceğiniz heyecanlı kutu oyunlarını ve açık hava sineması önerilerini de derledik. Bayram sofralarında dikkat etmemiz gerekenleriyse iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya anlattı.
#Bayram Tatili1983’te Metin Fadıllıoğlu’nun açtığı, Ulus 29, İstanbul yeme-içme dünyasına fırtına gibi girmiş, kısa sürede muhteşem Boğaz manzarasından Zeynep Fadıllıoğlu’nun tasarladığı dekorasyonuna, yemeklerinden müziklerine tam bir cazibe merkezi olmuştu. Kısa sürede de müdavimlerini oluşturmuştu.
#Müge AkgünYaptığı filmler tüm dünyada büyük ilgi görüyor. Sahnelediği işler kapalı gişe oynuyor. Oyuncular onun filmlerini senaryoyu okumadan kabul ediyor. İtalya’da dergiler ‘Rockstar Ferzan’ başlığı atarken, arkadaşları ona ‘Tina Turner Ferzan’ diyor. Bu hafta vizyona giren ‘Şans Tanrıçası’ filmi öncesi buluştuğumuz Özpetek’le sanatını, aşklarını, hayatını konuştuk: “Şöhretli olduğumu çok ender zamanlarda anlıyorum. Bir davete gittiğimde kuyruğa giriyorum, ‘Aa, niye kuyruğa girdiniz’ diyorlar. Mesela çöpü dökerken resmimi çekmişler, ‘Kendi çöpünü kendi döküyor’ yazmışlar; kim dökecek!”
#Ferzan ÖzpetekRika aslında yeni değil, pandemide açıldı ama kıvamını yeni yeni bulanlardan. Kısıtlamalarda kaybettiği zamanların hıncını fena çıkarıyor, gelip giden meşhurlar açısından Gizli Kalsın’ın Cihangir versiyonu gibi. Masalarda Hasan Can Kaya, Kadir Doğulu, İlker Ayrık gibi isimler göze çarpıyor.
#Etkinlikİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana Mutfağı