Divan edebiyatı, 600 yıllık Osmanlı tarihi boyunca etkisi sürdürmüş, ancak 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren eski gücünü kaybetmeye başlamıştır. Bunun sonucunda başta Servet-i Fünun olmak üzere birçok edebiyat akımı kurulmuştur. Edebiyat-ı Cedide adıyla da bilinen Servet-i Fünun yazarlarını ve özelliklerini detayları ile derledik.
#Eğitim11. yüzyılda kaleme alınmış olan Genji'nin Hikayesi adlı kitap dünya edebiyatındaki ilk roman kabul edilir. Türk edebiyatında ise ilk roman 19. yüzyılda yazılmıştır. Bunun en büyük nedeni Osmanlı döneminde, 6 yüzyıl boyunca Divan edebiyatına öncelik verilmesidir. Divan edebiyatı yazarları daha çok gazel, kaside, şarkı ve mesnevi türünde eserler kaleme almıştır. İlk Türk romanı nedir? Yazarı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Türk Roman Nedir?19. yüzyıl Türk edebiyatında bir dönüm noktası olmuştur. Bu yüzyıla kadar Divan edebiyatının bariz etkisi söz konusuyken, Tanzimat dönemi ile birlikte Batılı anlamda ilk eserler yazılmaya başlanmıştır. Başta Namık Kemal, Samipaşazade Sami ve Ahmet Mithat Efendi olmak üzere birçok yazarın kaleme aldığı eserler, Türk edebiyatının ''ilkleri'' arasında yer alır. Batılı anlamda ilk roman örneği hangisidir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Batılı Anlamda İlk Roman Örneği Hangisidir?Servet-i Fünun, ''sanat için sanat'' anlayışını benimseyen yazarların oluşturduğu bir edebiyat topluluğudur. Adını, ilk sayısı 17 Mart 1891 yılında çıkmış olan Servet-i Fünun Dergisinden almıştır. Kurucusu Ahmet İhsan Tokgöz'dür. Servet-i Fünun döneminin özeliklerini, romanlarını ve şairlerini sizin için derledik.
#Serveti Fünun Dönemi Nedir?Türk edebiyatının öncü olan eserleri vardır. Bu eserlerden birisi de Mai ve Siyah kitabıdır. Mai ve Siyah ünlü Türk yazar tarafından yazılmış en iyi eserlerden birisidir. Kitapseverlerin en çok beğendiği kitaplardan birisi de Mai ve Siyah kitabıdır. Mai ve Siyah kitabı gerek özeti ile gerekse de konusu ana fikri ile ön plana çıkmıştır. Mai ve Siyah kitabını ilk kez duyan okuyucular ise kitap hakkında araştırma yapmaktadırlar. Geçtiğimiz aylarda da Mai ve Siyah kitabı en çok satılan kitaplar arasına girmiştir. Peki, Mai ve Siyah kitabını kim yazmıştır? Mai ve Siyah kitabının özeti nedir? Mai ve Siyah kitabının konusu nedir? Mai ve Siyah kitabının karakterleri nelerdir? İşte Mai ve Siyah kitabına dair her şey.
#Mai Ve Siyah Kitabını Kim Yazmıştır?Realizm, romantizmi akımına karşı 19. Yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmış bir edebiyat akımıdır. Realizmin diğer bilinen adı ise, sanatta gerçekçiliktir. Auguste Comte’un pozitivizm felsefesinin edebiyata uyarlanması ile ortaya çıkan gerçekçilik akımının adı realizimdir. İşte, Realizm akımına dair merak edilenler.
#Realist Ne Demek?İyi bir Türkçeye sahip olabilmek için öncelikle noktalama işaretlerini doğru kullanmak gerekmektedir. Noktalama işaretleri ve imla kuralları doğru uygulandığı zaman etkileyici ve akıcı bir okuma gerçekleştirilebilir. Noktalama işaretlerinin nasıl kullanılacağı öğrenildiğinde doğru bilinen yanlışların da önüne geçilebilir. İşte ayraç kesme işareti hakkında detaylar.
#8. Sınıf Türkçe Yay Ayraç Köşeli Ayraç Kesme İşareti Konu AnlatımıYeni nesil ve yetkin akademisyenler, ‘Siyah Endişe’de, ‘Türkçede romanın kurucu ismi’ Halit Ziya Uşaklıgil ve edebiyatını teşrih masasına yatırıyor. Halit Ziya’nın eserleri üzerinden, 19’uncu yüzyıldan bu yana yaşadığımız değişim ve dönüşümün de izi sürülüyor.
#Halit Ziya Uşaklıgil70 yıl önce öldürülen büyük yazar Sabahattin Ali’nin kitaplarındaki telif hakkı bu yıl kalktı. Pek çok yayınevi Ali’nin kitaplarını yepyeni tasarımlarla yayımlanmaya başladı bile. İşte ‘Sabahattin Ali yılı’ olarak anabileceğimiz 2019’da yayıncılık dünyasında yaşanacaklar...
#Sabahattin AliYayın dünyasında yeni sezon için geri sayım başladı. Eylülden itibaren merakla beklenen kitaplar art arda raflardaki yerini alacak. Peki yeni sezonda bizleri neler bekliyor? Jo Nesbo’dan Selim İleri’ye, Haruki Murakami’den, Gündüz Vassaf’a onlarca yazar, yeni kitaplarını okuyucunun beğenisine sunacak. İşte yeni sezondan en heyecan verici kitaplar...
#Jo Nesboİletişim Yayınları, modern Türk edebiyatının kurucu metinlerinden Halit Ziya Uşaklıgil’in ‘Mai ve Siyah’ını hem ‘sadeleştirilmiş’ hem de 1898’deki ilk resimli baskısına dayanılarak hazırlanan ‘eleştirel basım’ olarak iki versiyon halinde yayımladı.
#Halit Ziya UşaklıgilRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriEhli keyif bir baba, evde tangolar söyleyerek sofralar kuran bir anne... Eski yazlık sinemalarda, Halit Ziya Uşaklıgil’in çalışma odasında, oturdukları köşkün arkasındaki çayırlıkta geçen neşe içinde bir çocukluk... Derken öğrencilik yılları, ablası vesilesiyle yutulan ilk sahne tozu ve sanata adanan koskoca bir ömür... Ama Türkiye onu tiyatro sahnesinde 16 yılda canlandırdığı onlarca karakterle değil, TRT ekranındaki “Domates Güzeli” olarak tanıdı. Bir gecede gelen bu inanılmaz şöhrete, en çok da kendisi şaşırdı. Bugün beyazcamda gözümüzü alamadan izlediğimiz Ertem Eğilmez filmlerinin çoğunda adı var. O bize, Yeşilçam’ın en güzel yıllarından yadigar. Şimdilerde sevenleriyle Kanal D’nin sevilen dizisi “Beş Kardeş”le hasret gideriyor. İşte huzurlarınızda biraz deli, çok neşeli, hayatı sanatla dolu bir usta, Ayşen Gruda...