Polisten gözaltına alınana tavsiye kitaplar

Güncelleme Tarihi:

Polisten gözaltına alınana tavsiye kitaplar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 00:00

İstanbul Terörle Mücadele Şubesi, nezarethanede kalanlara artık kitap servisi yapıyor. 56 kitaplık listede, Orhan Pamuk, Çetin Altan, Dostoyevski, Tolstoy, Alev Alatlı gibi yazarların eserleri bulunuyor. Çetin Altan ve Dostoyevski en çok okunan yazarlar.

DEĞİŞİM rüzgarı, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü koridorlarında da esiyor.

Bir zamanlar yazdıkları beğenilmeyenlerin, yasak kitap bulunduranların bile doğduklarına pişman edilecek yöntemlerle misafir edildiği nezarethanenin girişinde şimdi 56 kitaplık bir liste asılı. Terör nezarethanesinde kalanlar, Türklüğü aşağılamaktan dava edilen Orhan Pamuk'un, yazdıkları nedeniyle hapis yatan Çetin Altan'ın, postmodern yazar Alev Alatlı'nın, Dostoyevski'nin, Tolstoy'un kitaplarını okuyabiliyorlar. En çok okunan yazarlar Çetin Altan ve Dostoyevski.

Her üç ayda bir değişen kitap listesi, nezarethanenin girişinde asılı. Üzerinde nazik bir duyuru: ’’Okumak isterseniz" yazıyor. Terör zanlısının buradan seçtiği kitap, bir polis tarafından kendisine getiriliyor. Listenin bir önceki versiyonunda, politik görüşleri nedeniyle yurt dışında yaşamak zorunda bırakılan, memleket hasretiyle ölen Nazım Hikmet'in, 'Memleketimden İnsan Manzaraları' adlı kitabı da varmış.

FİKİR BABASI TOLSTOY

Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Sedat Selim Ay, nezarethanede kitap uygulamasını ve İstanbul Teröle Mücadelesi'nin teröre bakışını, Tolstoy'un, "Kötüyle değil, kötülükle mücadele edilmelidir" sözleri ile açıklıyor. Ay, "Biz, teröristle değil terörle mücadele ediyoruz. Bu insanların terörist de olsa bu ülkenin insanları olduğunu kabul etmek zorundasınız. Terörle Mücadele konusunda anlayışınız ancak bu olursa başarıya ulaşabilirsiniz. Buraya gelen kişilerin ruhsal sağlığı da bize emanet. Sorgu sırasında bir insan bunalabilir. Hücrede kendi ile baş başa kaldığında bunalım geçirebilir. Kitaplarla bunun önüne geçebileceğimizi düşündük" diyor.

Sakka’ya sürgerli hücre

Hücreler, 7'şer metrakare. Pencereleri yok ama hepsi havalandırma sistemine sahip. Bir hücrenin duvarları, sünger kaplanmış. Burası, kendisine zarar verebileceği düşünülen agresif ve psikopat yapıya sahip örgüt üyeleri ile örgütteki konumları en üst düzeyde olan kişiler için düzenlenmiş. El-Kaide örgütünün 5 önemli isminden biri olarak değerlendirilen ve Antalya açıklarındaki İsrail gemilerine bombalı intihar saldırıları düzenlemek isterken yakalanan Louai Sakka da bu hücrede tutulmuş.

YIRTILMAYAN ÖRTÜ

2001 yılının başında canlı bomba eylemcisi olarak gözaltına alınan Yunus Güzel'in tahta olan yatağı sökerek intihar etmesinin ardından, bu yataklar yeniden dizayn edilmiş. İçi sünger dışı kalın, yırtılmaz plastik brandandan oluşan yatakların örtüsü yırtılmıyor. Metal konsüksiyon yataklar yere bağlı. Sökülemiyor. Zanlılar üzerlerine, kenarları biyesiz (biyeleri söküp kendilerini asmasınlar diye) battaniye örtüyorlar.

Yeni CMK'ya göre sorgu odaları artık soruşturma odası. Uzman bir sorgu elemanının ve zanlının bulunduğu odaların duvarları sesten yalıtılmış. Nedeni, sorgu sırasında yapılan ses kaydının kaliteli olması ve yandaki sorgu odasına ses gitmemesi için. Gün içinde, bir kere de en fazla 4 saat yapılabileceği kaydedilen sorgu, başka bir odada ise İstihbarat ve üst düzey Terör uzmanları tarafından takip ediliyor.

Sorgulama kaydediliyor

Görevliler, soruşturma odasında bir zanlının sorgulanmasını, kamera aracılığıyla yakındaki bu odadan izleyebiliyorlar. Sorguda çekilen video görüntüleri banda kaydediliyor. Savcı isterse, bu görüntüleri inceleyebiliyor.

Nazım da kütüphanede

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü Kütüphanesi’nde 3000'e yakın kitap var ve şubedeki tüm polislere açık. Kütüphanede arkadaşımız Toygun Atilla’nın elindeki Nazım Hikmet’in kitaplarını da bulmak mümkün. Bir önceki üç aylık listede şairin ’Memleketimden İnsan Manzaraları’ isimli kitabı da vardı.

24 saat izleme

Avrupa Birliği uyum yasalarına göre düzenlenen 23 hücreli, 2 sorgu ve 1 teşhis odalı nezarethanenin girişinde, kitap listesinin yanısıra 2 uyarı yazısı bulunuyor. Birinde, hücrede bulundukları sürece zanlılara 24 saat kamerayla izlendikleri, her şeyin kayda geçirildiği anlatılıyor. Diğerinde ise yasal hakları.

İşte listedekiler

1- Mor Mürekkep-Nazan Bekiroğlu 2- Mavi Lale-Nazan Bekiroğlu 3- Irmağı Geçmek-Hemingway 4- Silahlara Veda-Hemingway 5- Sarı Zeybek-Can Dündar 6- Ve Kırar Göğsüne Bastırırken-Ahmet Altan 7- Allahın Garibi-Kazancakis 8- Kara Kitap-Orhan Pamuk 9- Benim Adım Kırmızı-Orhan Pamuk 10- Suç ve Ceza-Dostoyevski 11- Ölüler Evinden Anılar-Dostoyevski 12- Budala-Dostoyevski 13- Ruha Dokunan Düşünceler-Dostoyevski 14- Efendi-Soner Yalçın 15- Reis-Soner Yalçın 16- Teşkilatın İki Silahşörü-Soner Yalçın 17- Notre Dame'in Kamburu-Victor Hugo 18- İvan İlyiç'in Ölümü-Tolstoy 19- İnsan Ne İle Yaşar-Tolstoy 20- Hacı Murat-Tolstoy 21- Diriliş-Tolstoy 22- Savaş ve Barış-Tolstoy 23- Nutuk 1,2,3- Atatürk 24- Yarın Yapayalnız-Selim İleri 25- Her Gece Bodrum-Selim İleri 26- İntibah-Namık Kemal 27- Cezmi-Namık Kemal 28-Vurun Kahpeye-Halide Edip Adıvar 29- Eylül-Mehmet Rauf 30- Araba Sevdası-Recaizade Mahmut Ekrem 31- Seyyah Hanım ve Diğerleri-Toktamış Ateş 32- Aşk Estetiği-Beşir Ayvazoğlu 33- Ömrüm Benim Bir Ateşti-Beşir Ayvazoğlu 34- Zurnada Peşrev Olmaz-Çetin Altan 35- Enseyi Karartmayın-Çetin Altan 36- 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10-Çetin Altan 37- Gölgelerin Gölgesi-Çetin Altan 38- Kahrolsun Komünizm Diye Diye-Çetin Altan 39- Bir Avuç Gökyüzü-Çetin Altan 40- Kavak Yelleri ve Kasırgalar-Çetin Altan 41- Mai ve Siyah-Halit Ziya Uşaklıgil 42- Aşk-ı Memnu-Halit Ziya Uşaklıgil 43- Bir Akşamdı-Peyami Safa 44- Yalnızız-Peyami Safa 45- Mahşer-Peyami Safa 46- Biz İnsanlar-Peyami Sefa 47- Sözde Kızlar-Peyami Safa 48- Cumbadan Rumbaya-Peyami Safa 49- Bir Irkçının İhaneti-Rıdvan Akar 50- Çalıkuşu-Reşat Nuri Güntekin 51- Acımak-R. Nuri Güntekin 52- Yeşil Gece-R. Nuri Güntekin 53- Ateş Gecesi-R. Nuri Güntekin 54- Ayaşlı ile Kiracıları-Memduh Şevket Esendal 55- Dünya Nöbeti-Alev Alatlı 56- Valla Kurda Yedirdin Beni-Alev Alatlı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!