Güncelleme Tarihi:
KSon yıllarda ‘çok satan kitaplar’ listelerinin vazgeçilmez ismiydi Sabahattin Ali. Şimdiye kadar Yapı Kredi Yayınları tarafından yayına hazırlanan ‘İçimizdeki Şeytan’, ‘Kürk Mantolu Madonna’, ‘Kuyucaklı Yusuf’ gibi kült eserler artık onlarca yayınevi tarafından basılabilecek. Nasıl mı? Çünkü büyük yazarın ölümünün üzerinden tam 70 yıl geçti. 2019 itibariyle isteyen yayınevi, telif ödemeksizin Sabahattin Ali’nin eserlerini basabilecek. ‘Bern Konvansiyonu’ olarak bilinen edebiyat ve sanat eserlerinin korunması için oluşturulmuş uluslararası anlaşmaya göre bir eserin sahibinin ölümünden sonraki 70 yıl boyunca vârisine telif ödenmesi gerekiyor. 70 yıl sonra ise artık eseri, isteyen kurum yayımlayabiliyor. Türkiye’nin 1952 yılında imzaladığı bu anlaşmanın altında 168 ülkenin imzası var. Halihazırda aralarında Ömer Seyfettin, Mehmet Emin Yurdakul, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın da bulunduğu önemli yazarların telif hakları yok ve bu yazarlar onlarca yayınevi tarafından basılabiliyor. 2015 yılında Antoine de Saint Exupéry’nin ölümünün üzerinden 70 yıl geçmesiyle birlikte ‘Küçük Prens’in telif hakları serbest kalmış, o yıl tüm yayınevlerinde ‘Küçük Prens’ patlaması yaşanmıştı. Kısa süre içerisinde 100’ü aşkın yayınevi ‘Küçük Prens’i yayımlamıştı. Keza 2015 Halit Ziya Uşaklıgil yılı olmuş, pek çok yayınevi ‘Aşkı Memnu’, ‘Mai ve Siyah’ gibi eserleri basmıştı. 1948 yılında henüz 41 yaşındayken cinayete kurban giden Sabahattin Ali’nin ölümüyle ilgili uzun bir süre resmi bir kayıt yoktu. Yazarın ölüm ilamı 1953 yılında alındı. Ayrıca 1944 ve 1948’de alınmış iki Bakanlar Kurulu kararıyla Sabahattin Ali’nin iki eseri 1965 yılına kadar yasaklıydı. Bu yasaklar Ali’nin diğer eserlerinin de basılmasını etkiledi. Ailesi, Ali’nin eserlerinin 21 yıl boyunca yasaklı olduğunu ve telif yasası yürürlüğe konulurken ölüm ilamı tarihinin göz önünde bulundurulması gerektiğini savunsa da bu çağrı karşılık bulmadı.
Peki bu yıl hangi yayınevi Sabahattin Ali’nin hangi kitaplarını basacak? Sabahattin Ali’nin ‘resmi’ yayıncısı Yapı Kredi, yıl içerisinde özel Sabahattin Ali çalışmalarıyla raflarda olacak.
Bu yıl onlarca yayınevi yepyeni tasarımlarla Sabahattin Ali kitaplarını basacak, işte o yayınevlerinden bazıları:
ALTIN KİTAPLAR
Kürk Mantolu Madonna
Kuyucaklı Yusuf
İçimizdeki Şeytan
Bu üç kitap da ocak ayı içerisinde okuyucuyla buluşacak. Yazarın diğer eserleri de 2019 yılı içerisinde yayımlanacak. Yayınevi ‘Kürk Mantolu Madonna’nın ve ‘İçimizdeki Şeytan’ eserinin 1943 ve 1940 yıllarında Remzi Kitabevi’nce yapılan birinci baskıları temel alarak yayına hazırladı.
AYRINTI
Kürk Mantolu Madonna
Kuyucaklı Yusuf
Değirmen
Kağnı - Ses
CAN YAYINLARI
Can Yayınları yıl içerisinde Sabahattin Ali kitapları yayımlayacak ancak tarihler ve kitapların isimleri netleşmedi.
DOĞAN KİTAP
Kürk Mantolu Madonna
Kuyucaklı Yusuf
İçimizdeki Şeytan
Sırça Köşk
EPSİLON
Kürk Mantolu Madonna
İçimizdeki Şeytan
Kuyucaklı Yusuf
Tüm Eserleri - Romanlar
Tüm Eserleri - Öyküler
Epsilon Yayınevi ayrıca oyuncu Mert Fırat’la birlikte ‘Sabahattin Ali’ projesi hazırladı. Fırat, ‘Değirmen’ ve ‘Sırça Köşk’ adlı öyküler ile yazarın ‘Ses’ öyküsünde yer alıp ‘Leylim Ley’ adıyla bestelenmiş şiiri seslendiriyor. Projeye kitapların arkasında yer alan QR kod aracılığıyla veya Epsilon Yayınevi’nin resmi YouTube kanalından erişilebilecek.
EVEREST
Kürk Mantolu Madonna
Kuyucaklı Yusuf
İçimizdeki Şeytan
İTHAKİ
Kürk Mantolu Madonna
Kuyucaklı Yusuf
İçimizdeki Şeytan
Kağnı
Ses - Esirler
Sırça Köşk
Değirmen
Yeni Dünya
Bütün Şiirler
İthaki Yayınevi tüm eserleri ilk baskısını esas aldığı metinler üzerinden yayımlayacak.
KOR KİTAP
Kuyucaklı Yusuf
Kürk Mantolu Madonna
Seçme Öyküler
İçimizdeki Şeytan
HANGİ YAZAR HANGİ YIL SERBEST?
Orhan Veli 2020
Sait Faik Abasıyanık 2024
Reşat Nuri Güntekin 2026
Cahit Sıtkı tarancı 2026
Peyami Safa 2031
Nazım Hikmet 2033
Halide Edip Adıvar 2034
Refik Halit Karay 2035
Orhan Kemal 2040
Yakup Kadri Karaosmanoğlu 2044
Bedri Rahmi Eyüboğlu 2045
Oğuz Atay 2047