Sevgilisiyle birlikte daha kaliteli vakit geçirmek isteyen kişiler, haftada bir ya da iki kez kitap okuma günleri düzenleyebilir. Daha sonrasında okunan kitaplar üzerine konuşmak, sevgililerin ilişkisini ve iletişimini olumlu yönde etkiler. Sevgiliyle birlikte hangi kitaplar okunabilir? Yazar ve kitap isimlerini türlerine göre listeledik.
Bir duygu ya da düşünceyi okura aktarmak için kaleme alınan ve kendi içinde konu bütünlüğü taşıyan yazılara metin denir. Metinler, sanatsal ve öğretici metin olarak ikiye ayrılır. Felsefe yazıları, denemeler, makaleler ve fıkra türündeki eserler, öğretici metinlere örnek olarak gösterilebilir. Roman, hikaye, fabl ve masal ise sanatsal metinler arasında yer alır. Yazılı anlatım türleri ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
1.yüzyılın ikinci çeyreğinde toplumcu gerçekçi akım hem sinema hem de edebiyat alanında ortaya çıkmıştır. Sinemada İtalyan Yeni Gerçekçi adı ile bilinmekte olan akım, edebiyatta ise başta hikaye ve şiir olmak üzere pek çok türü kapsamaktadır. Toplumcu gerçekçi yazarlar kimlerdir ve eserleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimToplumcu gerçekçi akım, ilk olarak 19. yüzyılın ikinci çeyreğinde hem edebiyat hem de sinema alanında ortaya çıktı. Sinemada İtalyan Yeni Gerçekçi ismi ile de bilinen akım, edebiyatta ise, başta şiir ve hikaye başta olmak üzere pek çok türü kapsar. Toplumcu gerçekçi hikaye anlayışı nedir, yazarları kimlerdir ve örnekleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimSerim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan olay yazılarına hikaye denir. Olay örgüsü, karakterler, zaman, anlatıcı ve mekan, hikayenin temel unsurları arasında yer alır. Ülkemizde 1940 ve 1960 arası ''Cumhuriyet Dönemi'' olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde hem hikaye hem de roman alanında birçok yenilik yaşanmış, eserlerin hem niteliği hem de sayısı artmıştır. 1940 ve 1960 arası hikaye özellikleri ve konuları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimHeine, Hesse, Remarque, Böll, Andersen, Unamuno, Hamsun Mann’ı Türkçeye çeviren emekçi şairimiz Behçet Necatigil bu süreçte neler yaşamıştır? Serenad Demirhan’ın hazırladığı ‘Tercümemi Nasıl Buldunuz?’da, tercümesini yaptığı yazarlarla karşılıklı mektuplar üzerinden, onun bu dünyasını izleyebiliyoruz.
#Tercümemi Nasıl Buldunuz?Oğlu Ali Nesin’le Aziz Nesin, yayıncılık üzerine konuşurken Ali Nesin bir yayınevinden söz etmiş, konu adına geldiğinde ‘Düşün’ ismini koyacağını söyleyince Aziz Nesin “Sen de benim gibi inatçısın” demiş. Düşün’ü 1957’de Kemal Tahir ve Aziz Nesin kurmuştu...
#Aziz NesinBazı kitapların tamamlanmasını, bazı kitapların yeniden basılmasını ve gazete, TV’de yer almış kimi konuşmaların da kitap olarak yayımlanmasını bekliyorum. Talât Sait Halman, Dr. Mustafa Şerif Onaran, Hilmi Yavuz üçlüsünün kayıtları, yazıya aktarılması gerekenlerden...
#Talât Sait HalmanHikâye ve romanlarının ilk baskıları, hain bir pusuda hayatını kaybedişi, cenaze törenindeki öfke ve hüzün, ardından yazılanlar, söylenenler... Şimdi, ‘Tüfekliler’ romanının yeni edisyonu vesilesiyle Ümit Kaftancıoğlu’nu bir kez daha anarken kendimi 50 yıl öncesinde bulmak, dünyayı değiştirmek isteyen bir kuşağın heyecanını yeniden hissetmek ne tuhaf bir duygu... Ne kadar güzel söylemiş Kaftancıoğlu; “Ölüm hiç önemli değil, yaşam var dağ gibi, yaşam var gökyüzü, deniz...”
#Ümit KaftancıoğluKöy Enstitüleri’nin kuruluşunun 80. Yılı anılıyor. ‘Cumhuriyet’in sabah güneşi’ olarak adlandırılan ‘Köy Enstitüleri, eğitim konusunda dünyaya örnek olmuş, tamamen Türkiye’ye özgü olmuş bir projedir. Peki, Köy Enstitüleri ne zaman kuruldu? Köy Enstitüleri kurucusu kim? İşte Köy Enstitüleri mezunu olan isimlerden bazıları...
#Köy Enstitüleri Ne Zaman