Günlük hayatın koşuşturmacasında, masum görünen bazı belirtileri dikkate alınmayıp ötelenebildiği ya da başka hastalıklarla karıştırılabildiği için teşhisi genellikle gecikebilen MS (Multipl Skleroz) hastalığının görülme sıklığı ülkemizde giderek artıyor. Son yıllarda toplumsal farkındalık artışıyla birlikte MS’in giderek erken evrede teşhis edilebildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 29 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında hastalık hakkında bilinmesi gereken 9 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MSEkol Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Adnan Şimşir, ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklerin 40 yaşından itibaren, olmayanların ise 45 yaşında itibaren yılda bir kez prostat kanser taraması için bir üroloji uzmanına başvurması gerektiğini açıkladı.
#1EKOL Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Orçun Çelik, ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklerin 40 yaşından itibaren, olmayanların ise 45 yaşında itibaren yılda bir kez prostat kanser taraması için bir üroloji uzmanına başvurmasının önemli olduğunu açıkladı.
#1Her hastalıkta erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Dr. Mehmet Topçu, belli bir yaştan sonra 6 ayda bir kan testlerinin, iki yılda bir de görüntülü ‘MR’ çektirerek vücudun içinin kontrol edilmesinin gerektiğini söyledi: “İnsan vücudunun en zirvede olduğu yaş 27’dir ve o yaştan sonra vücudumuz eskimeye başlar. Saçlarımızın beyazlaması, yüzümüzün kırışması gibi akciğerimiz, karaciğerimiz, damarlarımız ve bütün vücudumuz eskimeye başlamaktadır. 50-60 yaşlarında beynimizin, boyun ve beyin damarlarının hangi halde olduğunu merak etmeliyiz. MR görüntülemeyle bunları kontrol ettirmeliyiz, gerekirse tedavisini yaptırmalıyız.”
#Dr. Mehmet TopçuKulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, ani başlayan çınlama, işitme kaybı, baş dönmesi şikayetlerinde acilen bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulması gerektiğini belirterek, "Bu tablolarda erken tanı ve tedavi çok önemlidir. İç kulakta oluşmuş hasarın iyileşmesi oldukça zordur. En önemli nokta, çınlamanın oluşmasını önlemektir." dedi.
#Kulak ÇınlamasıErgenlik dönemi fiziksel ve hormonal olarak çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecidir. Ergenlikte hormonal değişim ile birlikte sekonder cinsel özelliklerin belirginleşmesi, vücut yağ dağılımın değişimi, boy uzamasında sıçrama ile yetişkin boya ulaşma, erkek ve kızlarda fertilite kazanımı olur.
#Erken ErgenlikBağırsak sistemimizin son bölümü olan anal kanal ile makat çevresindeki deri arasında olan bir kanal şeklindeki bağlantıya “anal fistül” denir. Genellikle aynı bölgede geçirilmiş “anal apse” hikayesi bulunan hastaların makat çevresinde sivilce benzeri bir yara ve buradan olan kötü kokulu akıntı şikayeti mevcuttur. Bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen anal fistül nedir? Hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri nasıl yapılmalıdır? Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlker Sücüllü konuyla ilgili görüşlerini aktardı.
#Fistül TedavisiOmurgamız vücut ağırlığımızı taşımanın yanında, dış etkenlere karşı koyma ve hareketimizi sağlamaktadır. Boyun omur kemikleri ile birlikte her ili kemik arasında bulunan diskler vücudun postürünü sağlayan yapılardır. Yaşlanma ile birlikte disklerin içindeki sıvı içeriği azalır ve diskler yıpranır. Boyuna binen ani yükler, ani hareketler ile disk yırtılır ve fıtıklaşır. Yaşamımızın bir döneminde mutlaka boyun ağrısı ile karşılaşırız. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Şevki Gök boyun fıtıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veriyor.
#FıtıkKaraciğer kanseri, organın üzerinde gelişen kötü huylu tümörleri tarif etmektedir. Net bir belirtisi olmayan Karaciğer kanseri, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik gibi bazı şikayetlerle ortaya çıkmaktadır. Peki, Karaciğer kanseri nedir ve belirtileri nedir? İşte, Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden alınan veriler hakkında detaylı bilgiler
#Karaciğer KanseriHamilelik döneminde ilk akla gelen soru “Bu acaba bebeğime zararlı mı?” oluyor. Hamilelikte MR çektirmek de bu açıdan merak edilen konuların başında geliyor. Radyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Yörübulut, anne ve bebek sağlığını ilgilendiren durumlarda MR çektirmenin bir sakıncası olmayacağını belirtiyor.
#GebeHastalıkları erken dönemde yakalayabilmek için vücut taramalarına ihtiyaç duyarız. Bu taramalar sayesinde “ciddi bir sorunumuzun olmadığını” öğrenip rahatlar, huzur buluruz. Peki ne yapmalı? Bu tür vücut taramaları işe yarıyor mu? Biz de yaptıralım mı? Buyurun...
#Osman MüftüoğluProf. Dr. Sabri Demircan: "Dünyanın en küçük kalp pilinin avantajları, klasik yöntemde yerleştirirken karşılaşılan akciğer zedelenmesi ve enfeksiyon gibi risklerin olmamasıdır. Üstelik işlem sonrası ve uzun dönemde hastanın pil yerleştirilen taraftaki kol hareketlerinde kısıtlama, pil cebine ait yara izi de olmuyor. Ayrıca minyatür kalp pili MR uyumlu."
#Kalp Pili- Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bilen:"Erkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinde, tanı eziyeti sona erdi. Prostat kanseri tanı ve tedavisinde devrim yaratan üç boyutlu yarı robotik füzyon biyopsi uygulaması artık Türkiye'de de uygulanıyor"- Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sözen:"Prostat, Türkiye'de erkek popülasyonunda en sık görülen kanser halinde. Kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada"