Paylaş
Onu fark etmeyiz ya da görmezden geliriz. Multipl skleroz ne zaman başlar? Bu soru bu günkü modern tıp biliminde henüz yanıtlanamamış bir soru. “Sen beni görmezden geldin, ama ben çok zamandır seninleydim” ya da “Ben geldiğimi şimdi haber verdim, ama ne zaman geldiğimi kimse bilemez” der.
Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Egemen İdiman, kısaca MS diye tanımlanan Multipl Skleroz hastalığını şöyle anlattı:
“MS, dünyada yaklaşık 2.500.000 kişiyi etkileyen, beyin ve omurilik beyaz cevherindeki miyelin kılıfı zedeleyerek bir çok belirti ve bulguya yol açan, ömür boyu süren ve ciddi özürlüklere yol açan önemli bir nörolojik hastalıktır. Miyelin, sinir liflerinin çoğunu çevreleyen bir maddedir ve sinir iletilerinin vücudun diğer bölümlerine geçişini hızlandırır. “
BELİRTİLER- BULGULAR
* 20-40 yaş arasında ve kadınlarda 2-3 kat daha sık görülen bir hastalık.
* Bazan çocuklarda, bazen 40 yaştan sonra başlayan olgular görülebilir.
* Beyaz ırkta daha çok olmak üzere her ırkta görülür.
* Her iki yarı kürede 40-60 enlemleri MS’in en sık görüldüğü coğrafi bölgelerdir.
* Her ne kadar çocukluk çağında başlayan olgularda Ebstein virüs suçlanmakta ise de, bugüne dek izole edilebilmiş bir ajan saptanmamıştır.
* Multipl skleroza genetik bir yatkınlık söz konusudur ve sık olmayarak bazı ailelerde birden fazla bireyde görülebilir.
* Gebelik MS’de koruyucu bir dönemse de doğumdan sonraki ilk 6 ay atakların ortaya çıktığı bir dönemdir.
* Bazı aşılar bilinen bir MS’lide atakları tetikleyebilir.
* Görme kaybı, çift görme, denge ve konuşma bozukluğu, kollarda ve bacaklarda güç kaybı, uyuşmalar, karıncalanma, yanmalar, idrar ve gaita yapma ile ilgili sorunlar, baş dönmesi, bulantı, kusma, cinsel sorunlar, unutkanlık,konsantrasyon güçlüğü temel belirti ve bulgularıdır.
* Hastalık bir gün bu belirti ve bulgulardan biri ya da bir kaçı ile ortaya çıkar.
* Yorgunluk en sık rastlanan belirtilerden biridir.
* İlk atak tablosu Klinik İzole Sendrom olarak adlandırılır. Atak en az 24 saat süren yeni belirti ve bulguların ortaya çıkmasıdır.
* Atak hızlı ve uygun tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Uygun ve erken başlanan atak tedavisi özürlülük birikimininin engellenmesinde çok önemlidir.
* MS olarak değerlendirilen bir hastada atak tedavi edildikten sonra koruyucu tedavilere başlanır.
TANISI NASIL KOYULUR
Multipl Skleroz tanısı tanımlanan belirti ve bulgularla, Magnetik Rezonans Görüntüleme de (MRG) saptanan bulgularla, yapılan ponksiyon lomber sonrası incelenen Beyin Omurilik Sıvısı’ndaki özgün bandların varlığıyla konur.
TEDAVİSİ
MS hastalığını kesin nedeni bilinmediği için kesin tedavi eden ilaç yoktur. Ancak son 10 yılda hastalığın seyrini değiştirebilen bir çok tedavi büyük bir umut ışığı olmuştur.
İzmir Multipl Skleroz Derneği 1988 yılında İzmir’de kurulmuş olan ülkemizdeki ilk sivil toplum kuruluşudur.
“Multipl Skleroz” önemli bir nörolojik hastalık olma yanında sosyal bir olgudur. Yarattığı sosyal ve yasal sorunlarla yalnızca hasta bireyi değil tüm aileyi etkiler. MS’li eşi, çocuğu, kardeşi ya da ebeveyni olma en az MS’li olma kadar aile yaşamını etkiler. MS iş kaybı ve eş kaybını sık yaşadığımız sosyal durumlardan biridir. Öldürücü bir hastalık değildir.
---------------------------
Bebek dostu
TINAZTEPE
DÜNYA Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından önerilen ‘Başarılı Anne Sütü’ uygulamaları nedeniyle İzmir Buca’da faaliyet gösteren Özel Tınaztepe Hastanesi ‘Bebek Dostu Hastane’ unvanına sahip oldu.
Gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan ve güncel bilgilerle eğitimlerini tamamlamış sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzireceği konusunda destek olan Özel Tınaztepe Hastanesi, ziyaret edilerek uluslararası standart form çerçevesinde değerlendirilip başarılı bulunarak ‘Bebek Dostu Hastane’ olarak belgelendi. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği ve Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” kapsamında bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6’ncı aydan sonra uygun besinlerle emzirmenin 2 yaşına kadar devam ettirilmesi amaçlanıyor.
Başhekim Doç. Dr. A. Serhat Gür, “Sadece ‘Bebek Dostu Hastane’ olmak için değil, sağlıklı ve güçlü bir nesil yetişmesine aracı olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Paylaş