Güz mevsimiyle birlikte sararan ve dökülen yapraklar yeryüzünde bir renk cümbüşü oluşturuyor. Ülkemizde bu renkliliği fotoğraflamak ve yaşamak için en ideal adres Karadeniz Bölgesi. Bölge; şelaleleri, tabiat parkları, ormanları, kanyonları, köy ve kasabalarıyla adeta bir hazine. Bu hafta uzmanlarımıza Karadeniz'in sonbaharda görülmesi gereken güzelliklerini sorduk. Kartpostallık kareler yakalayacağınız ve sonbaharın tadını çıkaracağınız birbirinden özel önerilerde bulundular.
#RotaYazın en hararetli günlerini yaşıyoruz. Yurdun tamamını etkisi altına alan bunaltıcı hava ve nem herkese daha serin yerlerin hayalini kurdurtuyor. Biz de jürimize bu sıcaklardan kaçmak isteyenler için en güzel rotaları sorduk. Listemizde şelale de var, Karadeniz’in ağustos sıcağında dahi üşüten noktaları da.
#HürriyetDoğu Karadeniz’i keşfetmek için güzel zamanlardayız. Sonbahar renklerinin adeta hediye gibi her yana saçıldığı bu coğrafyayı ziyaret etmek için farklı yollar izleyebilirsiniz. Benim tercihim Kars’a uçup önce Ardahan’a uğramak, ardından Artvin’i her yönüyle doyasıya keşfetmek oldu.
#HürriyetBeş yıl öncesine kadar, adını meraklısından başka kimsenin bilmediği ama şimdilerde hemen herkesin adı andığı ve ve gitmek istediği bir yer haline geldi Macahel. Peki, Macahel’de insanları cezbeden ne var, hep birlikte bakalım... İşte size Macahel gezi rehberi...
#MacahelSu toprağa kavuşunca Anadolu’nun her köşesi farklı renklere bürünür; ağaçları ve çiçekleriyle doyulmaz manzaralar sunar. Doğaya âşık 4 Hürriyet Seyahat yazarı Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’den en sevdikleri yürüyüş yollarını yazdı. Yürümeye yeni başlayanlara kolay, dağlara tırmanmak isteyenlere zorlu; şelaleli, dereli; kimi gizli, kimi çok bilinen bu adreslerden biri sizi de harekete geçirecek.
#SeyahatKültür ve gezi programlarına katılmak isteyenler özellikle doğa harikası şelale, göl ve mağara gibi özel oluşumlara ilgi göstermektedir. Maral Şelalesi de bu oluşumların başında geliyor. Maral Şelalesi nerededir ve nasıl gidilir? Maral Şelalesi özellikleri, Maral Şelalesi giriş ücreti (2023), Maral Şelalesi ziyaret saatlerini (2023) derledik.
#Maral ŞelalesiEGE Üniversitesi akademisyenlerinin arı zehiri üzerine yaptıkları bilimsel çalışmalarla ilgili bilgi verildi. Propolis, arı zehiri, arı sütü gibi arı ürünlerinin sağlıkta kullanılmasına ‘apiterapi’ deniyor. Apiterapiyle tedavi dünyada hızla yayılıyor.Türkiye, 8.1 milyon kovanla dünyanın üçüncü büyük arıcılık ülkesi. Bu kovanlardan bal dışında katma değeri çok yüksek sağlık ürünleri üreterek hem üretici kalkınır, hem de döviz girişi sağlanabilir. O nedenle Egeli akademisyenlerin Türkiye’nin her köşesinden arı zehiri örnekleri toplayarak kimyasal özelliklerini belirleme ve sağlıkta kullanılabilecek standartlara getirme çalışmaları çok önemli.
#1Önümüzdeki pazar, 8 Mayıs, Anneler Günü… Eğer anneniz sizinle tatil yapmayı seviyorsa ona verebileceğiniz en güzel hediye, yepyeni bir rota olabilir. Jürimiz farklı zevk ve beklentideki anneler için seyahatler planladı… Gurme anneler lezzetin peşinde Kopenhag’a doğru yolculuğa çıkıyor, yorgunluğunu şifalı termal sularda atmak isteyenlerse Afyon’a…
#HürriyetBu kez de bal çekimleri için Anadolu’yu arşınlıyorum. İlk durağım Macahel’de, saf Kafkas ırkı ana arıların üretimini görüp bal sağımına katılacağım. 12 yıl önce yine arıcılık için gittiğim Macahel, hiç bozulmamış doğasıyla nadide balların anavatanı olmaya devam ediyor.
#Ebru ErkeArtvin’in Borçka ilçesine bağlı Macahel (Camili) bölgesine ulaşım etkili olan kar yağışı nedeniyle son günlerde güçleşti. Yörede yoğun kar yağışı sonrası çığ tehlikesi nedeniyle 6 köyde ulaşım sağlanamazken, Camili Bölgesi'nde yaşayan ve bir süredir erzaksız kalan vatandaşlara iş makineleri sayesinde erzak ulaştırıldı.
#KarDOĞU Karadeniz’in bilgi ve üretimle değerini daha da arttıran bir isim; Nihat Gökyiğit... Artvin’in gerçek üstü güzellikteki doğasını, özellikle de Macahel vadisini koruyor; arıcılık ve bal üzerindeki projeleriyle onlara öncülük yapıyor; doğa turizmi ve organik tarım üzerine yeni projeleriyle yeni sahalar açıyor; vakfı aracılıyla gerektiğinde sosyal sorumluluk projelerine her türlü desteği yapıyor.
#YazarlarKaradeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 kilometrelik Yeşil Yol projesini de kapsayan ve TEMA Vakfı tarafından açılan davada ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilen 1/100.000 ölçekli ‘Çevre Düzeni Planı’, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenerek onaylandı. Yeşil Yol projesinin önünü açan Çevre Düzeni Planı onayının yargı kararlarına aykırı olark yapıldığını öne süren TEMA Vakfı, karara tepki gösterdi.
#Yeşil YolArtvin Borçka’daki Macahel, 18 köyden oluşan büyük bir bölge. Sınırlar çizilirken bu köylerin altısı Türkiye’de kalmış, diğerleri o zamanki sınır komşumuz Sovyet Rusya’da... Macahel'in en güzel zamanları karların eriyip de doğanın yeniden uyandığı, onlarca tür çiçeğin dağları rengarenk donattığı bahar ve yaz ayları... Hakkında ne okunursa okunsun, anlamak için mutlaka görmek, koklamak, tatmak, yaşamak gereken coğrafyalardan Macahel...
#MacahelKaradeniz’in cennet yaylalarını birbirine bağlayacak Yeşil Yol Projesi’ne çevrecilerin tepkisi sürerken, hükümet projenin ‘bölge turizmini canlandıracağını’ savunuyor. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise Yeşil Yol gerçekleştiği takdirde Karadeniz dağları, ormanları, meraları, su varlıkları, flora ve faunasının geri dönüşü olmayacak bir şekilde zarar göreceğine dikkat çekti.
#Tema VakfıRessam, mucit, müzisyen, matematikçi Leonardo, sırtını Appenin Sıradağları’na vermiş Toskana kasabası Vinci’de 560 yıl önce doğmuştu. 15 Nisan’ın ilk saatlerinde başlayan bu macera 67 yıl sürdü, İstanbul’a kadar uzandı. Her yıl Vinci’de, Leonardo’nun doğum haftası şölenle kutlanıyor.
Deniz ve gölün buluştuğu Dalyan, keşfedilmeyi bekleyen koylarla çevrili Bozburun, konaklarla süslü Safranbolu, Doğu Karadeniz’in mücevheri Karagöl ve Kapadokya’nın kalesi Uçhisar... Doğa ve kültür değerleriyle bezeli bu beş yöre ziyaretçilerine unutamayacakları kadan güzel görüntüler vaat ediyor