Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama programı kapsamında 26-27 Kasım'da Erzurum'da toplanacak kongrede, "öğretmen gözüyle" teması kapsamında, "oyun ve arkadaşlığın", "ailenin" ve "sosyal sorumluluk çalışmalarının" eğitime etkisi konuları ele alınacak.
#24 Kasım Öğretmenler GünüRıfat Ilgaz’ın eseri olan ve Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlanan, Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmlerinden biri Hababam Sınıfı. Bir bölümünde Münir Özkul’un canlandırdığı idealist öğretmen Mahmut Hoca şu sözleri söyler: "Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur.”
#Konuk YazarMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), iller arası '100. Yıl ve Eğitim' temalı kısa film yarışması düzenledi. Bakanlığın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törenle ödüller sahiplerini buldu. Yarışmada birinciliği 'Unutulmaz' isimli film ile Mersin Millî Eğitim Müdürlüğü; ikinciliği, 'Aziz' isimli film ile Ankara Millî Eğitim Müdürlüğü, üçüncülüğü 'Kabala' isimli film ile Mardin İl Millî Eğitim Müdürlüğü elde etti. Bakan Yusuf Tekin ve 'Cumhuriyet’e Doğru' tiyatro oyununda sahne alan sanatçılar derece elde edenlere ödüllerini takdim etti.
#Türkiye YüzyılıMilli Eğitim Bakanlığı’nın ‘en yüksek danışma kurulu’ olarak nitelendirilen Milli Eğitim Şurası, 7 yıl aradan sonra ilk kez toplanacak. 1-3 Aralık’ta yapılacak 20’nci Milli Eğitim Şurası’nda üç önemli konu masaya yatırılacak: Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği, Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi ve Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi...
#Milli Eğitim ŞurasıKüresel ısınma sebebiyle son günlerde televizyon kanallarının vazgeçilmez haberi ‘kuraklık’ oluyor. Türkiye’nin her tarafından göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Hem içme suları hem de tarımsal amaçlı kullanılan sular bitme noktasında.
#Yazar‘Dünyada ve Türkiye'de Güncel Gelişmeler Işığında 2023'e Doğru Dijital Eğitim Çalıştayı’, 22-24 Ocak tarihlerinde arasında gerçekleşti. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran’ın da konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda, ‘Dijital Eğitimin Felsefesi ve Sosyolojisi’, ‘Dijital Eğitim ve Öğretim Programları’, ‘Dijital Eğitimin Yönetimi’, ‘Dijital Eğitim ve Öğretmen Yetiştirme’, ‘Dijital Eğitimde Materyal Geliştirme’, ‘Dijital Eğitimde Yapay Zekâ ve Etik’, ‘Dijital Eğitim ve Öğretmen – Ebeveyn – Öğrenci Psikolojisi’ gibi konular konuşuldu.
#EğitimEğitim toplum için en önemli kavramdır. Eğitim sayesinde insanların dünya görüşü değişerek gelişir ve dünyaya bakış açıları anlam kazanır. Bu sebeple eğitim özellikle dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. 8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi içinde eğitimle ilgili kazanımlar bulunmaktadır. Özellikle Kurtuluş Savaşı sırasında toplanan Maarif Kongresi yeni Türkiye Devleti’nin eğitim çerçevesini belirlediği için oldukça önemlidir. 8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Maarif Kongresi ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Maarif Kongresi Konu AnlatımıDünyayı sarsan COVID-19 salgınının en çok etkilediği sektörlerden biri havacılık sektörü oldu. Ülkeler sınırlarını kapattı. İnsanlar evlerine kapandı. Hemen her şey dibe vurdu. Havayolları da uçaklarını pistlere park etti. Salgından THY de etkilendi, diğer ülkelerin havayolları da. Uluslararası havacılık teşkilatı IATA’ya göre, havayollarının 2020 zararı 84.3 milyar doları aşacak.
#YazarKoronavirüs en çok bu yıl lise ve üniversite sınavına girecek öğrencileri etkiledi. Okullar kapalı. Liseye giriş sınavının 7 Haziran’da yapılması planlanıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “LGS kapsamındaki merkezi sınav sadece birinci dönem müfredatından yapılacak” diyerek öğrencileri rahatlattı.
#LgsSelçuk Pehlivanoğlu, Türk Eğitim Derneği’nin (TED) 15 yıldır genel başkanlığını yapıyor. Bir süre inşaat mühendisliği yaptı, siyasetle ilgilendi ve uzun süredir de eğitimle ilgili çalışmalar yapıyor. 5 bin çalışanı, 38 okulu, üniversitesi, binlerce burslu öğrencisi olan 90 yıllık derneği yöneten Pehlivanoğlu ile eğitim sektörünü konuştuk.
#TEDSevgili öğretmenlik; sözlerime başlamadan önce sana yıllardır borçlu olduğum özrü dilemek isterim. İtiraf etmem gerekirse hayallerimdeki meslek değildin. “Hiç olmadı öğretmen ol” tavsiyeleri üzerine “hem tatili de bol” diye düşünerek ve çok da istemeyerek öğretmen olduğum için senden ne kadar özür dilesem az. Hatta üniversitenin ilk iki senesinde “bu iş bana göre değil” düşüncesinin esiri olduğum için de özür dilerim.
#ÖğretmenHacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Senemoğlu, Atatürk’ün öngördüğü Cumhuriyet eğitiminin, yaygın, demokratik, halkçı bir eğitim olduğunu belirtti. Senemoğlu, "Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşılamaz. Çocuklar, geleceğindir. Geleceği yetiştirecek anne ve babalar aydınlatılmalıdır" dedi.
Milli Eğitim Şûrası’nın "imam hatiplilere üniversiteye girişte katsayı uygulaması kaldırılsın" önerisine TÜSİAD tepki gösterdi. Yapılan açıklamada kararın, Şûra’nın siyasete alet edildiği izlenimini doğurduğu vurgulandı ve "Bunlar kaynak israfına yol açıyor" denildi.
Eğitim kademeleri arasındaki geçiş, küreselleşme ve AB sürecinde Türk eğitim sistemin başlıklarıyla toplanan 17’nci Milli Eğitim Şurası, Türk eğitim sisteminin “millilik” ve “küreselleşme” değerlendirmeleriyle başladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, küreselleşme olgusunun dışında kalma lüksü olmadığını belirtirken, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan dış kaynaklı eğitim transferinde dikkatli olunması, Türkiye’nin özgün şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yeni eğitim-öğretim yılı başlarken, Cumhuriyet’in temel felsefelerinden olan "okula, kışlaya ve camiye siyaset sokulmaz” anlayışının değiştirilerek, bazı okulların bazı siyasi akımların arka bahçesine dönüştürüldüğü uyarısında bulundu: Baykal, AKP iktidarını, “Küçük yaştaki yavrularımızın geleceklerine AKP iktidarıyla birlikte tarikatlar yön ve karar vermeye başlamışlardır” diye suçladı.
Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda "Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler" temasıyla toplandı. Gün boyu süren toplantının ardında, Türk Devletleri Teşkilatı Sekizinci Zirve Bildirisi yayınlandı. Zirve Bildirisi'nde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı.
#Türk Devletleri TeşkilatıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'nde merakla beklenen 2023 manifestosunu açıkladı. Erdoğan, 'Vatandaşlarıma buradan bir çağrıda bulunuyorum. Milli servetimiz olan evlerindeki döviz ve altını, çeşitli finans araçlarına yatırarak, ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istiyorum' dedi. Erdoğan kongre sonrası yaptığı teşekkür konuşmasında, ‘2023 Cumhur İttifakı’nın zafer yılı olacak.’ dedi. Öte yandan Erdoğan, 7. Olağan Büyük Kongre'de 1428 geçerli oyun tamamını alarak AK Parti Genel Başkanlığına yeniden seçildi.
#AK PartiAK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, İstanbul İl Kongresi’nde aday olmayacağını, görevini devredeceğini belirterek “Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimiz için Durmak Yok Yola Devam!” dedi. Şenocak’ın yerine, Milli Görüş kökenli bir isim olan Osman Nuri Kabaktepe’nin geçeceği öğrenildi.
#GazetehaberleriGazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1932'de düzenlenen ‘Birinci Türk Dil Kurultayı’nın açılış günü, her yıl ‘Dil Bayramı’ olarak kutlanıyor. Başta siyaset dünyası olmak üzere pek çok kişi, Türk Dil Bayramı’nda Türkçe’mizi düzgün kullanmasının öneminden bahsediyor. Peki, Türk Dil Bayramı ne zaman ilan edildi? İşte Türk Dil Bayramı’nın tarihi...
#Türk Dil Bayramı Ne Zaman İlan Edildi?