Öğretmenlik, tüm dünyada saygınlık ve özveri ile eşleştirilen çok kıymetli bir meslek olarak tanımlanabilir. Ancak siz de takdir edersiniz ki, öğretmenliği yalnızca profesyonel bir iş olarak görmek pek mümkün değil. Daha çocukluk yıllarımızın başında, her birimiz annemizin sıcak kucağından çıkarak bir öğretmenle gönül bağı kuruyor, ona güveniyor, seviyor ve onu yaşamımızın bir parçası haline getiriyoruz.
#Konuk Yazar24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlenen fotoğraf yarışmasında dereceye giren ve sergilenmeye değer görülen fotoğrafların yer aldığı "Öğretmen Gözüyle" fotoğraf sergisi, Ankara'da ziyarete açıldı. Yarışmada Bingöl'den Serhat Bürke'nin birinci, Ankara'dan Arzu Özkan'ın ikinci ve İstanbul'dan Seda Akça'nın üçüncü oldu. Ödüller 26-27 Kasım'da Erzurum'da düzenlenecek olan Maarif Kongresi'nde Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından verilecek.
#Öğretmen Gözüyle Fotoğraf SergisiMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama programı kapsamında 26-27 Kasım'da Erzurum'da toplanacak kongrede, "öğretmen gözüyle" teması kapsamında, "oyun ve arkadaşlığın", "ailenin" ve "sosyal sorumluluk çalışmalarının" eğitime etkisi konuları ele alınacak.
#24 Kasım Öğretmenler GünüRıfat Ilgaz’ın eseri olan ve Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlanan, Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmlerinden biri Hababam Sınıfı. Bir bölümünde Münir Özkul’un canlandırdığı idealist öğretmen Mahmut Hoca şu sözleri söyler: "Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur.”
#Konuk YazarMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), iller arası '100. Yıl ve Eğitim' temalı kısa film yarışması düzenledi. Bakanlığın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törenle ödüller sahiplerini buldu. Yarışmada birinciliği 'Unutulmaz' isimli film ile Mersin Millî Eğitim Müdürlüğü; ikinciliği, 'Aziz' isimli film ile Ankara Millî Eğitim Müdürlüğü, üçüncülüğü 'Kabala' isimli film ile Mardin İl Millî Eğitim Müdürlüğü elde etti. Bakan Yusuf Tekin ve 'Cumhuriyet’e Doğru' tiyatro oyununda sahne alan sanatçılar derece elde edenlere ödüllerini takdim etti.
#Türkiye YüzyılıMilli Eğitim Bakanlığı’nın ‘en yüksek danışma kurulu’ olarak nitelendirilen Milli Eğitim Şurası, 7 yıl aradan sonra ilk kez toplanacak. 1-3 Aralık’ta yapılacak 20’nci Milli Eğitim Şurası’nda üç önemli konu masaya yatırılacak: Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği, Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi ve Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi...
#Milli Eğitim ŞurasıKüresel ısınma sebebiyle son günlerde televizyon kanallarının vazgeçilmez haberi ‘kuraklık’ oluyor. Türkiye’nin her tarafından göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Hem içme suları hem de tarımsal amaçlı kullanılan sular bitme noktasında.
#Yazar‘Dünyada ve Türkiye'de Güncel Gelişmeler Işığında 2023'e Doğru Dijital Eğitim Çalıştayı’, 22-24 Ocak tarihlerinde arasında gerçekleşti. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran’ın da konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda, ‘Dijital Eğitimin Felsefesi ve Sosyolojisi’, ‘Dijital Eğitim ve Öğretim Programları’, ‘Dijital Eğitimin Yönetimi’, ‘Dijital Eğitim ve Öğretmen Yetiştirme’, ‘Dijital Eğitimde Materyal Geliştirme’, ‘Dijital Eğitimde Yapay Zekâ ve Etik’, ‘Dijital Eğitim ve Öğretmen – Ebeveyn – Öğrenci Psikolojisi’ gibi konular konuşuldu.
#EğitimEğitim toplum için en önemli kavramdır. Eğitim sayesinde insanların dünya görüşü değişerek gelişir ve dünyaya bakış açıları anlam kazanır. Bu sebeple eğitim özellikle dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. 8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi içinde eğitimle ilgili kazanımlar bulunmaktadır. Özellikle Kurtuluş Savaşı sırasında toplanan Maarif Kongresi yeni Türkiye Devleti’nin eğitim çerçevesini belirlediği için oldukça önemlidir. 8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Maarif Kongresi ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Maarif Kongresi Konu AnlatımıDünyayı sarsan COVID-19 salgınının en çok etkilediği sektörlerden biri havacılık sektörü oldu. Ülkeler sınırlarını kapattı. İnsanlar evlerine kapandı. Hemen her şey dibe vurdu. Havayolları da uçaklarını pistlere park etti. Salgından THY de etkilendi, diğer ülkelerin havayolları da. Uluslararası havacılık teşkilatı IATA’ya göre, havayollarının 2020 zararı 84.3 milyar doları aşacak.
#YazarKoronavirüs en çok bu yıl lise ve üniversite sınavına girecek öğrencileri etkiledi. Okullar kapalı. Liseye giriş sınavının 7 Haziran’da yapılması planlanıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “LGS kapsamındaki merkezi sınav sadece birinci dönem müfredatından yapılacak” diyerek öğrencileri rahatlattı.
#LgsSelçuk Pehlivanoğlu, Türk Eğitim Derneği’nin (TED) 15 yıldır genel başkanlığını yapıyor. Bir süre inşaat mühendisliği yaptı, siyasetle ilgilendi ve uzun süredir de eğitimle ilgili çalışmalar yapıyor. 5 bin çalışanı, 38 okulu, üniversitesi, binlerce burslu öğrencisi olan 90 yıllık derneği yöneten Pehlivanoğlu ile eğitim sektörünü konuştuk.
#TEDSevgili öğretmenlik; sözlerime başlamadan önce sana yıllardır borçlu olduğum özrü dilemek isterim. İtiraf etmem gerekirse hayallerimdeki meslek değildin. “Hiç olmadı öğretmen ol” tavsiyeleri üzerine “hem tatili de bol” diye düşünerek ve çok da istemeyerek öğretmen olduğum için senden ne kadar özür dilesem az. Hatta üniversitenin ilk iki senesinde “bu iş bana göre değil” düşüncesinin esiri olduğum için de özür dilerim.
#ÖğretmenHacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Senemoğlu, Atatürk’ün öngördüğü Cumhuriyet eğitiminin, yaygın, demokratik, halkçı bir eğitim olduğunu belirtti. Senemoğlu, "Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşılamaz. Çocuklar, geleceğindir. Geleceği yetiştirecek anne ve babalar aydınlatılmalıdır" dedi.
Milli Eğitim Şûrası’nın "imam hatiplilere üniversiteye girişte katsayı uygulaması kaldırılsın" önerisine TÜSİAD tepki gösterdi. Yapılan açıklamada kararın, Şûra’nın siyasete alet edildiği izlenimini doğurduğu vurgulandı ve "Bunlar kaynak israfına yol açıyor" denildi.