Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de çocukluk çağı kanserlerinde başı çeken löseminin son yıllarda görülme sıklığı giderek artıyor. Öyle ki çocukluk döneminde tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 35'ini lösemi oluşturuyor.
#LösemiHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerik‘MasterChef Türkiye All Star’da dokuz ay süren maraton geçen hafta sona erdi. Bu sene kupayı kucaklayan isim Esra Tokelli oldu. Onunla buluştuk; yarışma boyunca yaşadıklarını, hayatını, 1 yaşındayken nasıl alevler içinde kaldığını, lösemiyle mücadelesini ve başarısını konuştuk: “Bu işin okulunu okuyup eğitimini alanlar vardı ama bence mutfakta güzel şeyler yapabilmek için pratiğe çok ihtiyaç var. 45 yaşımdayım, 7 yaşımdan beri mutfaktayım.”
#Hakan GenceVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Bir haftadır kuvvetli yağmurlarla birlikte soğuk havalar da sert yüzünü göstermeye başladı. “Üşüyorum” diyenlerin sayısı bir anda arttı. Kışın yaklaşmasıyla üşümeyi "Soğuktandır" diyerek olağan bir durum olarak görebiliyoruz ama üşüme hissi bazı önemli hastalıkların işareti olabilir. Peki her üşüme hastalık belirtisi mi? Hangi belirtiler endişe verici? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGeçtiğimiz günlerde Bodrum’da bir annenin 28 günlük bebeğini emzirirken uyuyakaldığı ve bebeğin boğularak hayatını kaybettiği haberini okuduk. Bu haberin ardından biraz araştırınca özellikle yeni doğum yapan annelerin gece emzirmelerinde uyuyakalma riskinin sanılandan çok daha fazla olduğunu öğrendim. Öte yandan bebeklerde boğulma vakaları sadece emzirme sırasında değil emzirme sonrası ve uyurken de yaşanabiliyor. Bu riskleri önlemek için sadece anneye değil hem babaya hem de doğum sonrası anneye refakat eden kişiye görev düşüyor. İşte emzirme ve bebeklerde boğulma hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…
#EmzirmeBirçok kişi kokulu mumları, tütsüleri ve oda parfümlerini evinden eksik etmiyor. Ancak uzmanlar, bu ürünlerin özellikle küçük yaşam alanlarında kullanımının sağlık riskleri yaratabileceğini söylüyor. Peki tehlikenin boyutları ne ölçüde? Mumların ve oda kokularının olası tehlikelerini Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pelin Aktaş Uysal ile konuştuk...
#MumVücutta taşınan kan, sağlıklı bireyler açısından hem sağlıklı beslenmelerini hem de asit dengelerini korunmaları açısından oldukça önemli bir göreve sahiptir. Bu nedenle de kişilere yapılan kan tahlilleri bu değerlerin tümünü belirlemek açısından önem kazanmaktadır. Kan tahlillerinde ortaya çıkan değerlerden birisi de Lökosit değeridir. Bu yazımızda lökosit nedir? Lökosit eğer aralığı kaç olmalıdır? Lökosit değerlerinin yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkRBC, kırmızı kan hücresi anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri de kan testleri yapılarak ölçülebilir. RBC nedir, RBC değeri kaç olmalıdır, RBC düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarınız sizler için derledik.
#SağlıkKan testlerinde Granülasitler şeklinde sıklıkla karşılaşılan bir terim olan Gran, tıbbi olarak ifadesinden dolayı çok az biliniyor. Gran nedir, Gran kan değeri kaç olmalıdır, düşüklük ve yükseklik nedenleri nelerdir, düşük ya da yüksek olduğunda nasıl belirtiler gösterir sorularının cevaplarını sizler için derledik.
#Gran Nedir'Hollywood'un gizemli yakışıklısı'.... 'Gösteri dünyasının en yardımsever ünlüsü'... 'Pamuk gibi bir kalbi var'... Bu ve bunun gibi tanımlamalar hep onun için kullanılıyor. Hayranları elbette onunla ilgili bu değerlendirmeleri uzaktan bakarak yapıyor ama yine de haklılık payı yok değil.
#Keanu ReevesO Türkiye’nin hem ilk kadın boks hakemi hem de anne... Ringlerde döktüğü teri şimdi lösemi hastası oğlunu hayata bağlamak için döküyor. Ve lösemiye kroşe atmaya hazırlanıyor: “Boksörlüğü, hakemliği nasıl başardıysam, lösemiyle savaşı da kazanacağım.”
#Nazan SavaşKansızlık veya diğer adı ile anemi vücutta organlara veya dokulara yeterli oranda oksijen taşıması için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Vücut yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretemez ise anemi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde nefes darlığı veya baş dönmeleri gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. İşte kansızlık ile ilgili tüm detaylar.
#Kansızlık TedavisiKaşıntı insanları zor duruma sokan oldukça kötü bir his olmaktadır. Kaşıntının pek çok farklı nedeni olabildiği gibi çocuklarda görülme olasılığı da yüksektir. Çocuklarda kaşıntının olması bazı sağlık problemlerin habercisi olabileceği için doktora danışılmasında yarar bulunmaktadır. Peki, çocuklarda kaşıntı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda kaşıntıya ne iyi gelir? Sizlere kaşıntının nedenleri ve nasıl tedavi edileceği ile ilgili bilgileri detaylıca derledik.
Stomatit ağızda ortaya çıkan hastalıklardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Bazı insanlarda devamlı olarak tekrarlayan Stomatitin bir çok nedeni bulunmaktadır. Stomatit mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle ağız bölgesinde ortaya çıktığı için yemek yerken acı verici olabilir. Peki Stomatit nedir? Stomatit neden oluşur? Ağızda üremik Stomatit tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte Stomatit hastalığı ile ilgili tüm detaylar.
Genellikle dağlık alanlarda yetişen ışgın otu, sağlık düzenleyici bitki olarak bilinir. Çok uzun yıllardır kullanılan ışgın otu, yüksek yerlerde yetişen bitki türlerinden biridir. Işgın otu nedir, nerede yetişir, nasıl kullanılır, hangi mevsimde bulunur, ne işe yarar, kullanımı nasıl olmalıdır, zararları var mıdır sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#Işgın OtuCiltte nokta biçiminde kanamalarla damar dışına kan çıkması anlamına gelen peteşi nedenleri ve belirtileri halk arasında merak edilen cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Peki peteşi nedir, neden olur? İşte, peteşi hastalığı belirtileri ve tedavisi.
#PeteşiÖzene bezene seçip bir karpuz aldınız, nasıl çıkacak diye heyecanla kesiyorsunuz ve bir bakıyorsunuz içinde çatlaklar. Kesin çok iyi olgunlaştığındandır diye düşünüyorsunuz ve önemsemiyorsunuz ama içindeki o çatlaklar bir tehlikenin habercisi olabilir mi?
#HekstraFissür, genel olarak Anal Fissür olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Ülkemizde bu rahatsızlıktan muzdarip olan genelde genç kesimdir. Bunun nedenleri arasında hazır ve kuru yemekler, gerekli kişisel bakımın yapılmaması ve yanlış cinsel hayat seçimleri gelmektedir. Peki, fissür nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fissür Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?Hastanelerde uzun süreli tedavi gören çocuklar, pandemi döneminde de yüz yüze eğitime devam etti. İstanbul’da ‘hastane sınıflar’da görevli 13 öğretmen vakaların artmasıyla uzaktan eğitime geçilmesine rağmen gönüllü olarak her gün hastanelere giderek öğrencilerinin elinden tuttu...
#GazetehaberleriUzak Doğu'nun şifa dolu bitkisi safran, antik çağlarda ağrıyı, sindirim sorunlarını ve hatta yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılmaktaydı. Günümüzün en pahalı baharatlarından biri olan safranın faydalarını Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım anlattı.
#Safran