Travmatik bir süreç olan doğum, her annede derin izler bırakabiliyor. Ancak asıl sorunlar doğum sonrası süreçte başlıyor ve anneler, en çok desteğe ihtiyaç duyduğu bu dönemde yalnızlık yaşıyor. Evde Bakım Hekimi Dr. Tayyar Vardar, anne adaylarına tavsiyelerde bulunurken bu süreçte lohusa koçlarından destek alınabileceğinin altını çizdi.
#Doğum SonrasıDoğum sonrası ortaya çıkan lohusalık depresyonu, kadının yaşam kalitesini düşürüyor. Doğumdan sonraki ilk 2-4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12’inci aya kadar devam edebilen lohusalık depresyonuna zamanında müdahale edilmesinin önemine işaret eden uzmanlar, kişinin depresyon geçmişi, birden fazla çocuğa sahip olma, plansız gebelik, eşle olumsuz ilişki gibi risk faktörlerine dikkat çekiyor. Uzmanlar bebeğin de bu durumdan etkilendiğine dikkat çekerek “Doğum sonrası depresyona sahip annelerin çocuklarının daha sinirli, çekingen, daha az yüz mimiği kullanan, az konuşan, sık davranış problemi gösteren ve bilişsel açıdan zorlanmalar yaşayabilen çocuklar olduğu görülmüştür” uyarısında bulunuyor.
#Lohusa DepresyonuLohusalık bir kadının doğumdan sonra yaşadığı süreci tanımlayan döneme verilen isimdir. Lohusalık döneminde ciddi ve uzun süreli sorunlar yaşanabilir. Bu süreçte yeni annenin yakınlarına da büyük bir sorumluluk düşmektedir. Peki, lohusalık döneminde ne gibi değişiklikler görülür?
#Lohusalık NedirMEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ PSİKİYATRİ BÖLÜMÜ’NDEN YRD. DOÇ. DR. ŞABAN KARAYAĞIZ, "DOĞUM VE SONRASI, ANNE OLAN HER KADININ YAŞAMINDA BİYOLOJİK, PSİKO-SOSYAL VE EKONOMİK DEĞİŞİMLERİN YAŞANDIĞI BİR DÖNEMDİR. DOĞUM SONRASI DÖNEMDE KADINLARIN % 70-85’İNDE PSİKOLOJİK SORUNLAR ORTAYA ÇIKABİLMEKTEDİR. AĞLAMA KRİZLERİYLE GÖSTEREN ENDİŞE, HÜZÜN VE DEPRESYON BUNUN EN ÖNEMLİ GÖSTERGELERİDİR" DEDİ.