literatür haberleri sayfasında literatür hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 810 literatür haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dilimize Arapçadan geçen imtina kelimesi ''men'' sözcüğünden türetilmiştir. Men, hem yasaklama hem de mahrum bırakma anlamına gelirken, imtina kelimesinin sözlük anlamı sakınmaktır. Bu kelime gerçekleşmesi imkanlar dahilinde olmayan şeyler için de kullanılır. Davranışları aşırı ölçülü olan çekingen ve utangaç kişilere ''mümteni'' denir. Mümteni kelimesi, imtina eden, sakınan, uzak duran demektir. İmtina Etmek ne demek, ne anlama gelir? İmtina Etmek bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile derledik.
#İmtina EtmekTürk doktorlar nefes borusunda darlık oluşması nedeniyle solunum sıkıntısı çeken hastalar için geliştirdikleri yöntem sayesinde tıp literatürüne girmeyi başardı. KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş “Dünyada bu patolojiye sahip hastaları tedavi eden merkezlerde bizim geliştirdiğimiz teknik yaygın olarak kullanılacaktır” dedi.
#Karadeniz Teknik ÜniversitesiOtomobil jantına kaynakla yaptırdıkları ve araç macunuyla kapağınıgizledikleri bir santimlik bölümde eroin taşıdığı iddia edilen 2 kişitutuklandı. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, "şeytanın zulası"ismi verilen ve kayıtlara bu şekilde geçirilen yöntemin dünyada ilk kezgörüldüğünü belirtti. A.A.
#Şeytan ZulasıKahramanmaraş'ta, kalp yetmezliği teşhisi konulan 8 günlük Salih Bebeğin delik kalbi, yapılan anjiyonun ardından kateter yöntemi kullanılarak kapatıldı. Böylece, dünyada ilk kez 8 günlük bir bebeğe böyle bir müdahale yapılmış oldu. A.A.
#Sallih BebekTürk Dünyası Ortak Marş hazırlıklarına başladı. Alfabe başta olmak üzere birçok konuda ortak kullanım alanlarını hayata geçiren Türk devletleri, sanat alanındaki kelimelerle ortak sanat sözlüğü ve ortak marş projelerini de hayata geçirecek. Sözlük çalışmasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türk Devletleri Sanat Üniversiteleri Birliği Dönem Başkanı ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, İbn-i Sina'nın tıpla ilgili eserinde olduğu gibi sanat alanında da ansiklopedik bir çalışma yapılacağını söyledi. İşte, Türk Dünyası Ortak Marş çalışması hakkında önemli bilgiler
#Türk DünyasıDünya'da yaklaşık 70 kişiye yapılan ve sadece 7'sinin hayatta kaldığı ‘Hemikorperektomi' ameliyatlarından biride yaklaşık iki ay önce Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (SEAH) yapıldı. 13 saatlik ameliyat sonrasında belden aşağısı kesilerek tümörden kurtarılan 65 yaşındaki Tuncer Poşluk, dünya genelinde 8'inci Türkiye'de ise eşine rastlanmayan bir vaka olarak kayıtlara geçti. Başarılı geçen operasyon sonrasında ölümün kıyısından alınan hasta, hayatına vücudunun yarısı olmadan devam edecek.
#SakaryaDünya'da yaklaşık 70 kişiye yapılan ve sadece 7'sinin hayatta kaldığı ‘Hemikorperektomi' ameliyatlarından biride yaklaşık iki ay önce Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (SEAH) yapıldı. 13 saatlik ameliyat sonrasında belden aşağısı kesilerek tümörden kurtarılan 65 yaşındaki Tuncer Poşluk, dünya genelinde 8'inci Türkiye'de ise eşine rastlanmayan bir vaka olarak kayıtlara geçti. Başarılı geçen operasyon sonrasında ölümün kıyısından alınan hasta, hayatına vücudunun yarısı olmadan devam edecek.
#SakaryaKabataş Erkek Lisesi’nin 12’nci sınıf öğrencileri TEKNOFEST’te, ‘Ulaşımda Yapay Zekâ’ kategorisinde çoğu üniversite olmak üzere yaklaşık 2 bin 700 takımı geride bırakarak birinci oldu. Öğrenciler bu başarıyı, yakın geleceğin teknolojisi uçan arabaların karşılaşacağı olası sorunlara yapay zekâ tabanlı çözümler üreterek elde etti.
#Kabataş Erkek LisesiMilli İstihbarat Akademisi, eğitim hayatına, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın katıldığı ilk dersle başladı. Kalın, ' İstihbarat çalışmalarında teori ve pratiği bir araya getirecek çalışmalar, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda saha uzmanlarını yetiştirecek ve yeni çalışma alanlarının önünü açacaktır.' dedi.
#Milli İstihbarat AkademisiGeçen 30 Ağustos’ta Kara Harp Okulu’nun mezuniyet töreni sırasında yaşanan olaylar, ordu ile ilgili tartışmaları, bu çerçevede asker-siyaset ilişkileri meselesini bir kez daha ülkemizin gündemine sokmuş bulunuyor. Öyle anlaşılıyor ki, daha bir süre bu mevzu ile yaşamaya devam edeceğiz.
#Kara Harp OkuluAkademisyenler, makalelerinin etkisini artırmak için ‘atıf’ satın almaya yöneliyor. Yurt dışında bazı şirketler parayla atıf satarken, Türkiye’de ise işler ‘sen benim makaleme atıf yap, ben de seninkine yapayım’ şeklindeki çıkar ilişkisiyle yürütülüyor. Atıfı yüksek olan makaleler ve dolayısıyla bilimsel çalışmalar daha çok öne çıkarken, düşük olanlar arka planda kalıyor. Bu durum bilimsel araştırmalara olan güveni de zedeliyor.
#Bilimsel ÇalışmaDaha önce Rize'nin Çayeli açıklarındaki petrol sızıntısına dikkat çeken Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden, Bayburt'ta petrol varlığına yönelik yaptıkları çalışmalarda yeni bulgulara ulaştıklarını belirterek alınan numunelerin incelemeye gönderileceğini ve bölgenin petrol açısından ümit vadettiğini söyledi.
#PetrolDenizli'de Babadağ zirvesi civarlarında yeni bir bitki türü keşfedildi. Zeybek değneği olarak bilim dünyasına tanıtılan bitkiye ilişkin Ege Üniversitesi'nden (EÜ) Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "Zeybek değneği'nin, bugüne kadar yapılan saha çalışmalarında sadece Denizli Babadağ sınırlarında yayılış gösterdiği ve popülasyonlarının özellikle keçi ve koyun sürüleri tarafından ciddi tahribata uğradığı tarafımızca tespit edildi" dedi.
#DenizliEğitim, bir değer kazandırma süreci olarak tanımlanabilir. Değer, insanın hem kendisi hem de çevresiyle ilişkilerinde düşünce, duygu ve davranışlarını biçimlendiren bir olgu. Bireylere şahsiyet, yani kişilik, karakter, kimlik kazandırdığı gibi toplumsal yapının da önemli belirleyicisi. Davranış bilimciler ve sosyal psikologlar değerlerin bir yandan bireysel tutum ve davranışları, bilişsel süreçleri etkilediğini, diğer yandan toplumun kültürel kalıplarıyla etkileşimde bulunduğunu ve onları yansıttığını belirttiler. Onun için değer, bir kişi ya da bir topluluğun ideal kabul ettiği var olma ya da hareket etme tarzıdır.
#Konuk Yazar38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Tarih boyunca devlet disiplininin ve makam iradesinin bir göstergesi olan ve belgelere hukuki kimlik kazandıran 884 parça mührümüzü; beş yıl süren yoğun bir çalışmayla inceledik, literatürdeki yerlerini belirledik" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiTanınmış sporculardan müzisyenlere birçok ünlü isme destek veriyor. Kendi yaşlanma sürecini durdurmak için de önlem üstüne önlem alıyor. Ünlülerin performans uzmanı, sağlıklı ve uzun ömürlü olmak için kullandığı takviyeleri anlattı...
#Gıda TakviyeleriCeline Dion, 2022 yılından bu yana milyonda bir kişide görünen Katı Kişi Sendromu adlı bir hastalıkla mücadele ediyor. Tüm dünya da bu hastalığı ünlü şarkıcı ile tanıdı. Peki katı kişi sendromu tam olarak nedir? Hangi belirtilere dikkat etmek gerekiyor?
#Celine DionYapı Kredi Galeri’de açılan ‘Bugünü Resmetmek’ sergisi ziyaretçileri resmin gizemli kapısından içeri davet ediyor. Günümüzün toplumsal atmosferini yansıtan eserler arasında Taner Ceylan’ın 20’nci yüzyılın başlarında, İstanbul’da bir gece kulübündeki ‘can alıcı bir anı’ resmettiği ‘Kulüp’ adlı eseri de var.
#Bugünü ResmetmekUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Artık hepimizin en kıymetlisi zaman; yani hiçbirimiz bir yerde beklemek istemiyoruz. Onun için de biz Serbest Geçiş Sistemi'ni hayata geçirdik. Büyük şehirlerde uygulamaya koyduğumuz Serbest Geçiş Sistemi'ni, yakında ülke genelinde de inşallah yaygınlaştıracağız" dedi.
#Abdulkadir UraloğluTarım ve Orman Bakanlığı Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu, Türkiye’de mutfaklarda bugüne kadar kullanılmayan 4 bitkiye onay verdi. Kral meyvesi liçi, karabuğday filizi, kutsal fesleğen ve Japon biberi artık mutfaklardaki yerini almaya hazırlanıyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı'nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Model" kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı'nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Model" kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.
#Milli Eğitim BakanlığıSağlık Bakanlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp olarak kabul edilen hipnoza standart getirdi. Bu standart ile hipnoz sertifikası bulunan hekime ve ona yardımcı olacak sağlık personeline, uygulamaları etkin ve verimli bir biçimde yerine getirmelerini sağlayacak yeterliliğin kazandırılacağı belirtildi.
#Sağlık BakanlığıAkademisyen ve diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından kaleme alınan 3 ciltlik ‘Osmanlı Bilim Mirası’ adlı eserin İngilizce baskısının tanıtımı amacıyla Harvard Üniversitesi’nde uluslararası sempozyum düzenleniyor. İhsanoğlu şerefine gerçekleştirilecek olan ve Osmanlı bilim mirasının geçmişi, bugünü ve geleceğinin konuşulacağı sempozyum, 26-27 Nisan tarihlerinde halka açık olarak Harvard Üniversitesi’nde yapılacak. İhsanoğlu, “Eserin Tükçesi Koç Üniversitesi, Arapçası ise İskenderiye Kütüphanesi aracılığıyla tanıtıldı. İngilizce baskısının tanıtımı ise önümüzdeki hafta Harvard Üniversitesi’nde olacak. Bu ciltlerin içinde 40 yıllık çalışmalar ve araştırmalar var” dedi.
#Ekmeleddin İhsanoğluİki ay boyunca şiddetli karın ağrısı, şişkinlik ve kusma sorunundan şikayetçi olan Fiona Gallacher, önce hamile olduğunu düşündü. Yaptığı testin negatif çıkmasının ardından doktora gitti. Yapılan tetkikler sonucunda hamile değil 4. evre kanser olduğunu öğrenen kadına altı ay ile bir yıl arası ömür biçildi ama ama teşhisten yaklaşık iki ay sonra hayatını kaybetti.
#Sağlık2023’ün teknoloji alanında hızla büyüyen girişimcilik ekosistemi için zorlayıcı ama fırsatları da beraberinde getiren bir yıl olduğunu belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Teknolojide Girişimcilik ve İnovasyon Yüksek Lisans Programı Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Çağla Gül Şenkardeş, aynı yılda yeni kurulan işletmelerin aldığı yatırımların son 5 yılın en düşük seviyesine düştüğünü, bu düşüşe rağmen 100 yeni girişim Unicorn, yani 1 milyar Doların üzerinde yatırım aldığını söyledi.
#1