Okulların kapanmasına kısa bir zaman kala öğrenciler karne heyecanı yaşıyor. İlkokul 1,2,3,4. sınıflarda yönetmelik gereği sınıf tekrarı bulunmuyor. 2022-2023 eğitim öğretim yılı 16 Haziran’da sona erecek. Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Milli Eğitim Bakanlığı devamsızlık ve sınıf tekrarı ile ilgili önemli kararlar aldı. Normal şartlarda liselerde devamsızlık sınırını aşan ve not ortalaması başarısız olan öğrenciler sınıf tekrarına kalabiliyor. Deprem bölgesindeki öğrenciler için bu yıl uygulanacak adımları eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıklamıştı. Peki Bu yıl ortaokul ve lisede sınıfta kalma var mı? İşte, öğrenciler için alınan kararın detayları…
#Ortaokul Sınıf Tekrar Var MıMEB'den yeni dönemde liselerde sınıf geçme notu ile ilgili olarak açıklama geldi. Söz konusu kararla beraber liselerde sınıfta kalma var mı sorusu da gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sınıf geçme notu ile ilgili alınan kararı paylaştı ve temel eğitim yönetmeliğinin bu hafta yayımlanacağını ifade etti. Peki lise ve ortaokulda sınıf geçme notu kaç? Türkçe dersinden kalma var mı? Liselerde sınıfta kalma olacak mı? İşte MEB sınıf geçme notunda yeni düzenleme ile ilgili ayrıntılar...
#Sınıf Geçme Notu KaçBeyin Cerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç, “Bağlantısal Bütünsellik” adını verdiği bilimsel yaklaşımı ile beynin nasıl düşünce ürettiğini anlamak için çalışmaya devam ederken, nöronlar arasındaki bağlantının matematiği üzerinden de yaşamın sırrına ışık tutmayı hedefliyor.
#BursaTürkiye’nin entelektüel hayatının en renkli isimlerinden gazeteci-yazar Hıfzı Topuz bu hafta 100 yaşına bastı! Onunki Nişantaşı’nda bir konakta başlayıp 1960’ların Paris’inden Afrika’ya, oradan Türkiye’nin en sevilen yazarlarından biri olmaya uzanan bol serüvenli bir hikâye… Cumhuriyet’in ilan edildiği yıl dünyaya gelen Topuz; 2 büyük savaş ve birçok devrime tanıklık etti, çok etkili isimlerle mülakatlar yaptı. Peki bir asır boyunca neler gördü, onu en çok neler etkiledi? Topuz, 100’üncü yaşını kutlarken sorularımızı yanıtladı. Nice yıllara!
#Hıfzı TopuzDevamsızlıktan kalınır mı, sorusu öğrencilerin yoğun gündemini oluşturuyor. Ortaokulda devamsızlıktan kalma var mı sorusunun yanıtı, merak konusu oldu. Okulların kapanmasına kısa bir zaman kala öğrenciler, sınıf geçme ve sınıf tekrarıyla ilgili yönetmelik bilgisini araştırıyor. İlkokulda sınıf tekrarı bulunmuyor. Ortaokul ve lise öğrencilerinin sınıf tekrarına kalıp kalmadığına devamsızlık ile yıl sonu ortalamasına göre karar veriliyor. Peki Ortaokulda sınıfta kalma var mı? İşte, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
#Devamsızlıktan KalmaDevamsızlıktan kalınır mı, sorusu öğrencilerin yoğun gündemini oluşturuyor. Ortaokulda devamsızlıktan kalma var mı sorusunun yanıtı, merak konusu oldu. Okulların kapanmasına kısa bir zaman kala öğrenciler, sınıf geçme ve sınıf tekrarıyla ilgili yönetmelik bilgisini araştırıyor. İlkokulda sınıf tekrarı bulunmuyor. Ortaokul ve lise öğrencilerinin sınıf tekrarına kalıp kalmadığına devamsızlık ile yıl sonu ortalamasına göre karar veriliyor. Peki Ortaokulda sınıfta kalma var mı? İşte, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
#Devamsızlıktan KalmaOkullarda birinci dönem 20 Ocak Cuma günü sona erecek. Okulların kapanmasına kısa bir zaman kala öğrenciler, sınıf geçme ve sınıf tekrarıyla ilgili yönetmelik bilgisini araştırıyor. İlkokulda sınıf tekrarı bulunmuyor. Ortaokul ve lise öğrencilerinin sınıf tekrarına kalıp kalmadığına devamsızlık ile yıl sonu ortalamasına göre karar veriliyor. Peki Ortaokulda sınıfta kalma var mı? İşte, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
#Ortaokulda Sınıfta Kalma Var Mı12. sınıfta devamsızlıktan kalma var mı sorusu öğrencilerin gündeminde yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in okulun son dönemleri yaklaşırken açıklık getirdiği 12. sınıfta devamsızlıktan kalma hususu, bu yıl da merak konusu oldu. Peki, 12.sınıfta devamsızlıktan kalma var mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Devamsızlıktan Kalma6 Eylül itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitim başlıyor. En dikkat çekici olansa öğrencilerle diyalog halinde olan aşı olmamış öğretmen ve diğer personele haftada en az iki defa PCR testi zorunluğunun getirilmesi… Peki bu durum aşı kararsızlığı yaşayan öğretmen ve personeli aşıya yöneltir mi? Çocuklar okulda koronavirüse karşı neler yapmalı? Uzaktan eğitim sonrası ebeveynler, çocukları yüz yüze eğitime nasıl hazırlamalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınavlara girip girmemeyi lise öğrencilerine bırakması okul yöneticilerini tedirgin etti. Derslere devamsızlığın artmasından endişelenen müdürler, “Artık öğrenciler ne eğitime katılır ne başka türlü varlık gösterir. Bu öğrencileri derste nasıl tutacağız” diyor.
#YAZARGünümüzde otomasyonun ve yapay zekâ teknolojilerinin yaygınlaşması hem ulusal hem de küresel iş piyasalarında ciddi dönüşümlere yol açmaktadır. Artık büyük data analitiği (big data analytics) ve bulut teknolojileri farklı sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönüşümler iş piyasasında işlerin insan ve makine katkı oranını sürekli insan işgücü aleyhine değiştirmektedir. Örneğin Dünya Ekonomik Forumu (WEF)’nun raporunda ele alınan 12 farklı endüstriyel sektörde 2018 yılında toplam görev saatlerinin ortalama yüzde 71’i insanlar tarafından gerçekleştirilirken bu oranın 2022 yılında yüzde 58’e düşmesi öngörülmektedir (World Economic Forum, The Future of Jobs Report 2018).
#Mesleki Eğitim27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu. Erdoğan, Selahattin Demirtaş'ın yazdığı tiyatro oyunu ile ilgili "Enteresan olan bir şey var; bir bakıyorsunuz ki ana muhalefetin başı ve heyeti, o parti ile birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroda tiyatro izliyorlar. İnanıyorum ki benim aziz milletim vakti geldiğinde bunlara da gereken dersi verecektir." ifadelerini kullandı. "Libya'daki meşru hükümetin ayakta kalması için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz." diyen Erdoğan, "Türkiye'nin güvenliğinin sınırları dışında başladığının bilinciyle siyasi, ticari, insanı, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanCNN TÜRK ekranlarında Buket Aydın'ın sunduğu "40", Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'u ağırladı. Bakan Selçuk, "Hayatınız minibüs şoförlüğünden, profesörlüğe ve bakanlığa nasıl uzandı?" sorusuna samimi bir cevap verdi.
#40Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, AA Editör Masası’na konuk oldu. 2023 Eğitim Vizyonu’yla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, merkezi sınavda öğrencilerin sürprizle karşılaşmayacağını söyledi. Bakan Selçuk, 'Seneye sınav daha az stresli, ne olduğu belli olan, çocukların neye çalışacağını bildiği bir düzen söz konusu' dedi.
#MEBMilyonlarca öğrenci bugün dersbaşı yapıyor. Uluslararası değerlendirme ve kalkındırma raporları PISA ve OECD’de karnemiz zayıf... Peki eğitimdeki sorun nedir? Müfredatı hemen her yıl değişen bir sistemde yetişen çocukları umutlu bir geleceğin beklediğini söylemek olası mı? TEOG kaldırılmalı mı, beyin göçü nasıl engellenir? Eğitimbilimci Dr. Özgür Bolat’a göre, “Önce ‘var olma’ meselemizi halletmemiz gerekiyor, bu set kalkınca gelişim kendiliğinden gelecek… Bizim sadece bilgilendirme zannettiğimiz eğitim aslında bir özgürleşme süreci”...
#GazetehaberleriHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 9’uncu oturumu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (TOBB ETÜ) gerçekleşti. Rektör Adem Şahin, üniversitenin çevresine yaptığı katkıyla ilgili “Bölgeye de değer katan marka haline geldik” dedi.
#AnkademiDarbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınıp savcılık sorgusunun adından adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Danıştay Tetkik Hakimi Ebubekir Başel, yargı içindeki örgütlenmeye ilişkin önemli itiraflarda bulundu. Ebubekir Başel, yargı teşkilatındaki yapılanma, kıdeme, sicil numarasına göre T1, T2, T3 ve T4 şeklinde düzenlendiğini, yargı teşkilatında bir taşra bir de devre yapılanması bulunduğunu belirtti. Maaşının yüzde 10'nunu cemaate verdiğini belirten Başel sigara içenlerin 'abi' olamadığını söyledi.
#DanıştayZiynet Sali ile doğduğu yerde, Kıbrıs’ta bir ödül töreni öncesinde buluştuk. “Aşk adası” dediği Kıbrıs’ta müzik dünyasında yaşadığı zorluklardan başlayıp Akdeniz’in divası olma hayallerine kadar konuştuk. Ayrıca şubat ayında çıkacağı Türkiye turnesi öncesinde Sıla ile çalıştığı son albümünde kendini ne kadar iyi hissettiğini anlatan Sali, evlilik ve çocukla ilgili düşüncelerini de paylaştı.
#Ziynet SaliMilli Eğitim Bakanı Avcı, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde ilk ders zilini çalarak, 2015-2016 eğitim-öğretim yılını başlattı. Avcı, lisede öğrenim gören öğrencilerin yaklaşık yarısının, mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında eğitim gördüğüne işaret ederek, bu oranın, OECD ortalamasının üzerinde olduğunu bildirdi. Avcı ayrıca öğrenciler ve velilere cep telefonu hakkında önemli uyarılarda bulundu.
#LiseDoğum günü 1 Ocak olan Zeybekci, yeni yılda bilinmeyen yönlerini Hürriyet’e anlattı. “Yeni yılın kutlanması normal” diyen Zeybekci, “Bu dünyada yaşıyoruz, yeni bir yıldır, kalkıp da bunun kutlanması da son derece normaldir. Kutlanması da gerekir zaten” diye konuştu.