Yüzyıllar boyunca limonlar, en basit ve en eski koruma yöntemlerinden biri olan tuzla korunmuştur. Tuzla korunmuş limonlar, Orta Doğu'da ortaya çıkmıştır, ancak şimdi tüm dünyada mutfakla ilgisi olan herkesin uyguladığı bir yöntem olarak biliniyor. Peki kavanozda limon nasıl saklanır?
#Kavanozda Limon SaklamaLimon, özellikle çorbalarda, yemeklerde, salatalarda, kek ve pastalarda lezzeti arttırmak amacıyla tercih edilir. Vücut direncini olumlu yönde etkiler. C vitamini açısından oldukça zengindir. Gribal enfeksiyonlardan korunmak amacıyla sık sık tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Tüm yemeklerde kullanılabilme özelliği bulunan limonun dondurucuda saklanabilmesi için bazı püf noktalar vardır. Limon dondurucuda 3 şekilde saklanabilir.
#LimonMustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan Enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen Enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
#EnginarUzun yıllardır sofralardan eksilmeyen komposto yalnızca Türk mutfağında değil, yabancı ülkelerde de beğenilerek içilir. Yurt dışında bazı ufak değişikliklerle tüketiyor olsalar da esasında aynı şekilde yapılır. Kompostonun tüm inceliklerini Rüzgar Sünbül ve Lezizz rehberimizden tüm merak ettiklerinizi öğrenip, kayısı, erik, elma, vişne, armut kompostosu tariflerini denemeye başlayabilirsiniz.
#KompostoTürkiye genelinde her yörede birbirinden farklı turşular yapılıyor. Özellikle turşu suyu yapımı ise merak uyandırıyor. Turşu suyu nasıl yapılır, ayarlanır ve saklanır? Turşu suyu tarifi ve yapımı için püf noktaları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Turşu SuyuReçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelHünnap önemli bir geleneksel bitki ve toniktir. Hünnap ağacının günümüzde botanik formüllerinde en sık kullanılan kısımları olan meyve ve tohumlarının zihni, kalbi ve sindirim sistemini sakinleştirdiğine inanılır. Peki, bu meyveyi uzun süre saklamak için nasıl kurutabilirsiniz? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hünnap MeyvesiSıcak havalarda evdeki karıncalar bir sorun haline gelir. Koku alma yetenekleri çok gelişmiş olan karıncalar yiyecek kalıntısına gelip o bölgeyi sarabilir. Bu durumda evde doğal ve kolay birkaç yöntemle karıncalara zarar vermeden uzaklaştırmak mümkün. Peki karıncalardan nasıl kurtulunur? İşte evde doğal yöntemlerle karıncaları mutfaktan uzak tutmanın yolları...
#Karıncalardan Nasıl KurtulunurBamya, lif yönünden zengin bir besin olmasının yanı sıra kalorisi de oldukça düşük. Bol miktarda A, B ve C vitaminlerini içeren bamya sağlık için vücut için faydalı gıdalardan. Yaz aylarının sağlıklı sebzelerinden olan bamyayı dondurucuda saklayarak kış boyunca tüketebilirsiniz. Peki bamya nasıl saklanır? İşte haşlamadan, çiğ bamyayı dondurucuda ve buzlukta saklamanın püf noktaları...
#Bamya Nasıl SaklanırAvokado sağlığa olan faydalarıyla beslenme listelerinde yer alan bir besin. Omega-6 ve omega-9 yağ asitleri yönünden oldukça zengin bir meyve olan avokado, ayrıca vitamin ve lif deposu. Bu faydalı meyvenin ham hali birkaç günde olgunlaşıp kısa sürede bozulabilir. Bu nedenle saklamak için birkaç püf noktasına dikkat edilmesinde fayda var. Peki mutfaklarda sık sık yer verilen avokado nasıl saklanır? İşte buzdolabında ve buzlukta ham, olgun, dilimlenmiş ve püre haline getirilmiş avokado nasıl saklamanın püf noktaları...
#Avokado Nasıl SaklanırKayısı marmelatı, hafif şekerli ve aromalı tadıyla kayısı marmelatı sofraları süslüyor. İster sıcacık ekmek ve tereyağıyla isterseniz de pankek eşliğinde kahvaltıların gözdesi. Ayrıca pasta ve tatlılara da ayrı bir lezzet katıyor. Kayısı marmelatı, bu güzel meyveyi kışa taşımanın en nefis yolu. Peki kayısı marmelatı nasıl yapılır? İşte tam kıvamında, kolay ve pratik kayısı marmelatı tarifi
#Kayısı Marmelatı Nasıl YapılırSebzelerin pişirilmesi kadar doğru şekilde temizlenmesi de oldukça önemli. Bunlardan biri de şifa deposu enginar. Karaciğere olan faydalarıyla ünlü enginar, antioksidan olan C vitamininin kaynağıdır. Farklı tariflerde tercih edilen enginarın önceden mutlaka temizlenmesi gerekir. Peki enginar nasıl temizlenir? İşte kolay ve pratik yöntemlerle enginar temizleme
#Enginar Nasıl TemizlenirTürkiye’nin dört bir yanında yetişen bitkiler yemeklere kattıkları lezzet kadar çaylarıyla da şifa kaynağı. Antioksidan özelliğiyle Arapgir’in mor reyhanından Antakya’nın sindirimi kolaylaştıran zahterine, Isparta’nın gülünden Nizip’in nanesine... Bu hafta 15 Aralık Dünya Çay Günü vesilesiyle Anadolu’nun şifalı bitki çaylarının peşinde bir tura çıkalım.
#HürriyetGünümüzde tüketilen gıdaların doğru şekilde saklanması tüketim tarihi için oldukça önemlidir. En önemli kahvaltı gıdalarından biri olan yeşil zeytinler de, kişiler tarafından özenli olarak saklanabiliyor. Yeşil zeytinlerin doğru saklanma şekilleri kişiler tarafından internette tüm detaylarıyla araştırılan konuların başında yer alıyor. Yeşil zeytin nasıl saklanır? Çizik yeşil zeytin uzun süre dayanması için ne yapılmalı, nasıl muhafaza edilir? Yeşil zeytinin nasıl saklanacağıyla alakalı tüm detayları sizler için derledik.
#Yeşil ZeytinKekik, koyu yeşil renkli olan yapraklı ve kokulu bir çalıdır. Çalı, keskin aroması ile pek çok böcek ya da arıyı kendisine çekmektedir. Bahsedilen baharatlı olan kekik bitkisi her çeşit yemeğin içerisinde kullanılarak yemeklere farklı bir aromanın katılmasına yardımcı olmaktadır. Taze kekik kurutularak yemeklerin içerisine katılabilmektedir. Sizin için taze kekiğin zeytinyağı içerisinde nasıl saklanabildiğini ve taze dağ kekiğinin saklama koşullarının nasıl olması gerektiğini detayları ile derledik.
#Taze KekikKahvaltı sofralarında en çok tüketilen yiyeceklerden biri de, zeytindir. Özellikle siyah zeytin her bireyin severek tükettiği bir zeytin türüdür. Siyah zeytin satın alan kişiler siyah zeytinin hangi şartlarda saklanacağını öğrenmek için araştırma yapabiliyor. Siyah zeytinin uzun ömürlü olabilmesi için yapılması gerekenler internet üzerinde araştırılıyor. Siyah zeytin nasıl saklanır? Siyah zeytin küflenmemesi için ne yapılır, nasıl muhafaza edilir? Siyah zeytinin saklanmasıyla ilgili tüm detayları ile derledik.
#Siyah ZeytinYaz aylarının en sağlıklı ve en lezzetli yiyecek türleri arasında bamya gelir. Tabii uzun süreli bamyayı saklamak için ne tür yöntemler bulunuyor merak edilen konular arasında gelmektedir. Peki, bamya buzlukta nasıl saklanır? Çiğ bamya dondurucuda ve buzdolabında ne kadar süre saklanır? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.
#BamyaSon dönemlerde özellikle diyet yapanların listesinde olan yiyecek türleri içerisinde avokado geliyor. Aynı zamanda sağlıklı bir yiyecek olması nedeniyle pek çok kişi Avokadonun nasıl saklanması gerektiğini merak ediyor. Peki, avokado nasıl saklanır? Avokado kesildikten sonra kaç günde tüketilmeli, kararmaması için ne yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#AvokadoNar bitki türleri arasında geçen içinde küçük çekirdekler barındıran meyve gövdesini ise yüzlerce taneciğin oluşturduğu meyve çeşididir. Bu meyve oldukça sevilen meyve çeşitleri arasında yerini almaktadır. Tadı ise bazen ekşi olabileceği gibi tatlı da olabilmektedir. Nar ılıman bir iklimde yetişmektedir. İnsan vücuduna oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Nar suyu nasıl yapılır, nasıl sıkılır, nasıl saklanır, evde doğal nar suyu yapımı ve tarifi hakkında detayları derledik.
#Nar SuyuYaklaşmakta olan Muharrem ayıyla birlikte bu ayı özel kılan aşure tarifi ve yapımı araştırılmaya devam ediyor. Özenle hazırlanan aşure malzemeleriyle birlikte bu geleneksel lezzet komşularla paylaşılıyor ve evlere bereket katıyor. Pek çok malzemeden oluşan aşure tarifinin yapılışı oldukça zaman alıyor ve bunun yanında tam ölçüsünü tutturmak da maharet istiyor. Peki, Aşure malzemeleri nelerdir, nasıl yapılır? İşte, tam ölçülü aşure tarifi ve yapımı için püf noktaları…
#AşureTurşular geleneksel mutfağımızın en önemli parçalarından. Buna bir de sağlığa faydaları eklendiğinde turşuyu soframızdan neden eksik etmememiz gerektiğini anlıyoruz. Fermente bir gıda olan turşu, bağışıklık sistemini güçlendirmekten kilo kontrolünü desteklemeye vücudumuza birçok yarar sağlıyor. Ancak dışarıdan alınan turşular içindeki olası katkı maddeleri nedeniyle kafa karıştırabiliyor. Bu nedenle ev yapımı turşunun yerini hiçbir şey tutmuyor. Peki evde turşu yaparken nelere dikkat edilmeli? Turşu yapmanın püf noktaları hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz…
#Turşu Nasıl Yapılır