GeriMutfak Tüyoları Enginar nasıl temizlenir ve soyulur? Kolay ve pratik yöntemlerle enginar temizleme
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Enginar nasıl temizlenir ve soyulur? Kolay ve pratik yöntemlerle enginar temizleme

Enginar nasıl temizlenir ve soyulur? Kolay ve pratik yöntemlerle enginar temizleme

Sebzelerin pişirilmesi kadar doğru şekilde temizlenmesi de oldukça önemli. Bunlardan biri de şifa deposu enginar. Karaciğere olan faydalarıyla ünlü enginar, antioksidan olan C vitamininin kaynağıdır. Farklı tariflerde tercih edilen enginarın önceden mutlaka temizlenmesi gerekir. Peki enginar nasıl temizlenir? İşte kolay ve pratik yöntemlerle enginar temizleme

Enginarları hazır olarak aldığınızda veya kendiniz soyup, temizlediğinizde mutlaka kararmaması için limonlu su içinde bekletmeniz gerekir. Fakat bekletme süresi 1-2 günden fazla olmamalıdır. Çünkü enginarlar limonun ekşiliğini iyice çekerse tadı bozulur. Bunun için enginarları aldıktan hemen sonra saklama işlemlerine başlanmalı.

Ayrıca enginarları kendi suyunda veya limonlu suda dondurucuya atıp saklamak, aylar sonra çıkarıldığında tadının kaçmasını hatta bozulmasını önleyecektir.

Enginar nasıl temizlenir ve soyulur?

İlk olarak enginarların yaprakları ayırın. Yaprakları zor sökülüyorsa elinizde ki enginarın tadı güzel olmayacaktır çünkü kolay sökülen ve uçları kararmış enginarlar daha taze ve lezzetlidir. Orta kısmına ulaştıktan sonra tüylerini ayıklayın. Tüylü yapıyı aldıktan sonra enginarın asıl yenilebilir kısmı ortaya çıkacaktır. Daha sonra bu kısmı,kararmaması için limon suyuna batırın.

Enginarı soyduktan sonra bir müddet limonlu su içerisinde bekletirseniz, enginar hem kararmaz hem de daha yumuşak bir lezzete sahip olur. Bu bekletme işlemini mutlaka enginarı soyma işleminden sonra yapmanız gerekir. Tüm soyma ve temizleme işlemini bitirdikten sonra ise fırında enginarı pişirme işlemine başlayabilirsiniz.

Enginarın dış kısmında yer alan yaprakları da tek tek ayıklayabilirsiniz. Enginar için asıl soyma işlemi ise yaprakların temizlenmesine ve ayrılmasına dayanır. Yaprakları tek tek soyarak, enginarın daha yumuşak bir tada kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Enginar nasıl saklanır?

Enginarların miktarına göre tencereye su koyun ve kaynatın. Enginarları temizleyip, yıkadıktan hemen sonra kaynamış olan suyun içine atın.

Tamamen kaynamamış suya enginarları atmamaya özen gösterin, aksi takdirde enginarlar kararacaktır. Enginarlarla birlikte su fokurdamaya başlayınca 5 dakika kadar bekletin ve ocağı söndürün.

Hemen ardından kaynamış suda olan enginarları süzün ve kaynatılan miktarda soğuk suyu üzerine dökün. Suyun içinde iyice soğuyan enginarları artık poşetleyebilirsiniz.

Hepsini poşetledikten sonra dondurucuya atın, aylar sonra çıkardığınızda bile tadı ilk günkü kadar lezzetli olacak.

 

False