Antalya’nın tarih ve doğanın iç içe geçtiği ilçelerinden Demre’de binlerce yıllık kaya mezarın önüne kaçak ev yapıldı. Kaya mezarın görünümünü engelleyen evin kaldırılması için Demre Belediyesi tarafından gönderilen tebligata rağmen karar uygulanmadı.
#Antik MezarAntalya’nın tarih ve doğanın iç içe geçtiği ilçelerinden Demre’de binlerce yıllık tarihi kaya mezarın önüne kaçak ev yapıldı. Kaya mezarın görünümünü engelleyen evin kaldırılması için Demre Belediyesi tarafından gönderilen tebligata rağmen karar uygulanmadı. Konuya ilişkin bilgi veren Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, “Biz kendisine gereken yazıyı yazdık. 2-3 defa tebliğ etmemize rağmen arkadaşımız yapıyı kaldırmadı. Biz yoldan geçenlerin sağlı sollu lahitleri görmesini, ilçemizin tarihinin ön plana çıkmasını istiyoruz. Yazılı tebliğ ile hareket ediyoruz. Kanun ve prosedürlerin sonucunda en kısa sürede orası kaldırılacaktır" dedi.
#AntalyaYazın kızgın sıcağı azalırken Kaş’ın manzaralı tepelerinden başlayıp Simena’da ortaçağ şövalyelerinin inşa ettiği görkemli kalede sona eren güzergâhı adımlayalım mı? Likya uygarlığının boy verdiği topraklarda bir hafta boyunca doğa ve tarihle iç içe, unutulmaz bir yürüyüş... Yola çıkmak için ihtiyacınız olan tek şey cesaret.
#Melih USLUÖlüdeniz Plajı ülkemizdeki en güzel plajlardan biridir. Bu sebeple her yıl birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Ölüdeniz Plajı’nın nerede olduğu, plaja nasıl gidilebileceği ve özellikleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Ayrıca plaj çevresindeki kamp yerleri ve konaklama mekanları hakkında detaylı bilgileri derledik.
#ÖlüdenizMUĞLA'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Fethiye'de 'hayalet köy' olarak bilinen ve 65 yıl önce terk edilen Kayaköy, havadan görüntülendi. Rumca ismi 'Levissi' olan Kayaköy'ün, 20'nci yüzyılın başına kadar zengin bir yerleşim alanı olduğu aktarılıyor.
#MuğlaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta içinde yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından 13-14 Temmuz'u idari izin olarak açıklamasıyla 9 günlük Kurban Bayramı tatili fırsatı doğdu. Biz de gezgin yazarlarımıza "Bu dokuz günü çok fazla cep yakmadan nasıl değerlendirebiliriz?" diye sorduk. Kamp yapılacak yerlerden tutun da denize girilecek, doğa ile baş başa kalınacak hatta köylerde keşfe çıkılacak adreslere kadar birbirinden güzel 20 yeri önerdiler.
#RotaBayram tatili için bavulunuzu hazırlamaya başladıysanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayacak bir tatil için en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel ve pek fazla cep yakmayan 15 öneride bulundular.
#RotaGünümüzde Teke Yarımadası olarak bilinen Antalya ile Fethiye arasındaki bölgede gelişen Likya uygarlığı, ardında sadece görkemli bir kültürel miras değil aynı zamanda çarpıcı efsaneler de bıraktı. Bu hafta birbirinden zarif antik kentlerin büyüleyici atmosferinde Likya’nın mitolojik hikâyelerinin izini sürelim.
#Teke YarımadasıAntalya'nın Kaş ilçesinde kısa süre sonra hizmete girecek olan Kaş Sualtı Sanat Parkı, ilçedeki dalış turizmine yeni bir alternatif olacak. Kaş Kaymakamlığı koordinesinde yürütülen projede yer alan heykeller ve amforalar bir bilim ekibi tarafından hazırlandı. Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, "Bu projenin dünyada yaklaşık 15 örneği var. Ama bizim projemizi dünyadaki 15 örnekten ayıran bir özellik var. 6 bin yıl önce bu topraklardan kaçırılan eserleri, suyun altı ile buluşturuyoruz" dedi.
#ANTALYAAntalya ve şarapçılık… Bu ikili yan yana pek gelmese de Antalya’da şarapçılık yapılabileceğinin en güzel örneğini görmeye gittik önceki hafta sonu. Bereketli topraklar üzerinde geçmişten gelen şarap yolculuğu şimdilerde Elmalı’daki Likya Bağları ile devam ediyor. Likya’nın en büyük avantajı Kaş, Demre, Finike gibi sahil kentlerine yakın olması. Bağ gezinizin ardından Akdeniz’in bu güzel köşelerini keşfedebilirsiniz.
#AntalyaBazı insanlar deniz tatili ile tarihi kültür turizmini beraber yaşayacağı turistik yer arayışı içindedirler. Bu insanlar için eski yerleşim yeri olarak da kullanılmış adalar muhteşem bir seçim olmaktadır. Kekova Adası bu anlamda seçilebilecek en muhteşem yerlerden biridir. İşte sizin için Kekova Adası hakkında tüm detayları derledik.
Prehistorik dönemlere kadar giden tarihiyle hem Anadolu’nun geçmişini anlamak hem de Hititleri ve Kadeş Antlaşması’nı kavramak açısından eşsiz bir laboratuvar olan Likya uygarlığı, ‘Lukka’dan Likya’ya’ adlı çalışmada geniş bir perspektifle ele alınıyor. Elimizdeki çalışma, kadim Anadolu halkı Lukka’nın yarattığı bu etkileyici uygarlığı, geçmişin ‘ışık ülkesi’ni tanımak için derli toplu bir fırsat...
#Likya UygarlığıDünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına öncülük eden UNESCO, 2020 yılında Türkiye’den 5 yeni kültür varlığını daha listeye ekledi. Dünya çapında pek çok ülkede kültür varlıklarını listeleyen UNESCO, Türkiye’den toplam 83 kültür varlığına bu listede yer verdi. Peki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde Türkiye’den kaç kültür varlığı yer alıyor? İşte, Dünya Miras Alanı olarak kabul edilen yerler ve geçici liste içerisine alınan kültür varlıkları
#Türkiye Dünya MirasıTürkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Antalya'nın Demre ilçesindeki müze ve ören yerleri, koronavirüs sonrası alınan önlemler nedeniyle en sessiz günlerini yaşıyor. Geçen yıl 710 bin kişinin ziyaret ettiği Aziz Nikolaos Müzesi, Myra, Simena ve Andriake antik kentleri ve Likya Uygarlıkları Müzesi ile günübirlik yatlarla ziyaret edilebilen Batık Kent ve Simena Antik Kenti, tarihte görülmemiş bir biçimde sessizliğe büründü.
#DemreCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin 2020 Turizm Yılı temasının Patara Antik Kenti olduğunu açıklaması Antalya'da sevinçle karşılandı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, "Antalya bu tarihi sorumluluğu başarıyla temsil edecektir" dedi. Kentteki sivil toplum kuruluşlarının başkanları ise 'Patara Yılı' kararının Antalya ve Türkiye'nin tanıtımına çok önemli katkı koyacağını, bölge turizminin ivme kazanacağını kaydetti.
#AntalyaAKDENİZ'in antik mutfağını Roma'da sergilemek için kilden seramik tabaklar yapan sanatçı Serdar Aslan, seramiklere Likya ruhu kazandırmak ve sualtı basıncının seramik üzerindeki etkisini görmek için tabakları Akdeniz'e daldırdı.Seramik sanatçısı Serdar Aslan, Akdeniz'in antik mutfağını İtalya'nın başkenti Roma'da tanıtmak için bir süre önce Antalya'nın farklı noktalarından aldığı killerle seramik tabak ve sürahiler yaptı. Seramik ürünlerin tamamlanmasının ardından boya ve astar işlemlerini de bitiren Aslan, seramiklerini Akdeniz'in serin sularına daldırdı. Muratpaşa ilçesinde bir otelin plajına getirilen 51 parça seramik eser, tek tek denize daldırıldı. Yaklaşık 15 metre derinlikte bir ahşap kasa içerisinde muhafaza edilen seramiklerin güvenli şekilde dibe indirilmesi işlemini ise Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Antalya İl Temsilcisi ve Star Diving Academy Dalış Eğitmeni İsa Alemdar yönetti.Türkiye'nin ve özellikle Antalya'nın tanıtımı için Serdar Aslan'ın attığı bu adıma gönüllü destek olduklarını aktaran Alemdar, “Tanıtım için önemli olduğuna inanıyoruz. 1 ay süresince her gün dalıp seramiklerin durumunu kontrol edeceğiz. Dalış merkezleri yalnızca ticari beklenti içerisinde değildir. Turizme katkı sağlayacak her türlü etkinliğe destek vermeye hazırız" dedi. Alemdar, kasanın ahşap olması nedeniyle denize daldırmada zorlandıklarını belirterek, projenin amacına ulaşmasını ümit ettiklerini kaydetti.Sanatçı Serdar Aslan ise 1 ayın sonunda çıkaracakları seramikleri Roma'ya götüreceğini ve 2 bin yıl önce Akdeniz kıyılarında hüküm süren Likya Uygarlığı'nı, Roma'da açacağı sergide, Akdeniz'e özgü çipura ve levrek balıklarını pişirip, yine Akdeniz'e özgü portakal ve yeşilliklerle bu seramikler içinde sunarak tanıtacağını söyledi. Seramikleri denize daldırmalarındaki amacı da açıklayan Aslan, “Seramiklere hem Likya ruhunu kazandırmak, Akdeniz'e bir atıfta bulunmak hem de su altı basıncının seramikler üzerindeki etkisini bilimsel olarak görebilmek için böyle bir şey yaptık" dedi.Sergi, 27 Eylül'de Roma'da açılacak.
#Akdeniz