Güncelleme Tarihi:
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında, Türkiye’nin 2020 Turizm Yılı temasının, Antalya’nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti olduğunu açıkladı. Likya’nın ana liman şehri olan Patara’nın tarihteki önemine dikkat çeken Erdoğan, şöyle dedi: “Osmanlı devleti kuzey Afrika ile olan telgraf bağlantısını Patara Telsiz Telgraf İstasyonu aracılığı ile sağlıyordu. Yaklaşık 850 kilometrelik uzunluğu ile Avrupa’nın en büyük hattının ucunda yer alan Patara istasyonu, İtalyanlar tarafından bombalanana kadar ülkemize çok önemli hizmetler vermiştir.”
ÖNEMLİ ESERLER
“Bu istasyonu aslına uygun şekliyle yeniden ayağa kaldırıyoruz. Antik dönemden günümüze ulaşan tek deniz feneri de yine Patara’da dır. Bu deniz fenerini de en kısa sürede ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Şehir kapısından su yollarına kadar pek çok nadide özelliği ile Patara’yı ülkemizin tarihi zenginliğini dünyada temsil edebilecek bir yer olarak görüyoruz.”
VALİ’DEN KUTLAMA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları Antalya’da büyük bir heyecanla karşılanırken, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Patara Yılı ilanını, sosyal medyadan kutladı. Vali Karaloğlu, “2020 Patara Yılı Antalyamıza ve ülkemize hayırlı olsun. Antalya bu tarihi sorumluluğu başarıyla temsil edecektir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve katkısı olan herkese şükranlarımı arz ediyorum” dedi.
DÜNYA TANIYACAK
Patara Antik Kenti’nde 32 yıldır kazı çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Havva İşkan Işık, “Bu kararla hem 32 yıllık çalışmalarımız taçlanmış oldu, hem de Antalyamız, ülkemiz tanıtımı çok büyük ivme kazanmış oldu. Bu kararla Anadolu’nun en kadim uygarlıklarından biri olan Likya Uygarlığı, dünyanın da tanıdığı bir alan haline gelecek. Bütün meslektaşlarımla birlikte bu kararın hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
BAKAN ERSOY’A ÖZEL TALİMAT
Patara Yılı ilanı sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a kürsüden seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Patara’daki çalışmaların hızlı yürütülmesi talimatını verdi. Erdoğan, “Yoğun çalışacağız, yetiştireceğiz” dedi.
KİM NE DEDİ?
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş: Patara, turizm açısından çok büyük bir potansiyele sahip. Alınan karar bu potansiyelin ortaya çıkartılması açısından önemli olacaktır.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin: Patara’yı iyi anlatmak lazım. Bu şehre 16 milyon turist geliyor. Biz hep deniz-kum, güneş eksenine sıkıştık. Artık biraz daha tarihi güzelliklerimiz ve coğrafyamıza dikkat çekmek lazım. Patara da bizim açımızdan en önemli nokta.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır: Turizm sektörü olarak alınan kararı sevinçle karşılıyoruz. Kültürel varlıklar turizme kazandırıldığı sürece Türkiye turizmi de payını her daim artıracaktır.
Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege: Patara’yı ulusal ve uluslararası alanlarda tanıtmaya çalışacağız. Göbeklitepe örneğinde olduğu gibi, Patara’nın da kültür turizmi açısından hak ettiği değere kavuşacağına inanıyorum.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı: Patara, tarihi açısından son derece önemli bir değer. Böyle bir değerin tanıtılması için güzel bir adım atıldı.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz: Patara bunu hak etti. Emeği olanları tebrik ediyorum. Doğru bir karar verildi.
PATARA NERESİ?
Antalya’nın Kaş İlçesi sınırlarında olan Patara Antik Kenti, Fethiye- Kalkan arasında Xanthos Vadisi’nin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş köyünde yer alıyor. Likya Birliği’nın başkenti kabul edilen Patara’da Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve eşi Prof. Dr. Fahri Işık tarafından 1988 yılından beri kazılar sürdürülüyor. Dünyanın ilk demokratik meclisi olarak kabul edilen Likya Birliği Meclisi binası, Patara’da bulunuyor. Yine Osmanlı Devleti’nin ilk Telsiz Telgraf İstasyonu da Patara’da bulunuyor.