Kolesterol, yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli olan yağımsı bir maddedir. Beyin, kalp, sinir, bağırsak bölümü, karaciğer ve kaslarda yaygın şekilde bulunur. İki ayrı çeşittirler. Bunlar LDL ve HDL olarak iki kısma ayrılır. LDL kolesterol nedir, değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri nelerdir, sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#SağlıkKolesterol vücut için sinsi bir tehlikedir çünkü damar sertliğini yaratan en önemli nedenlerden biridir. Bu da, kalp ve beyin damarlarında tahribata sebep olur. Kolesterol aynı zamanda yaşam için vazgeçilmez bir yapı taşıdır ve vücut için gereklidir. Kolesterol eksikliği; vücuttaki hormonların yapımı için gerekli olduğundan eksikliğinde pek çok fonksiyon bozukluğu oluşur.
#KolesterolYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkGünümüzde sağlıklı yaşam ve doğal besinler, insanların daha fazla ilgisini çekmektedir. Bu doğal besinlerden biri de Hint bektaşi üzümüdür. Bu üzüm, hem meyve olarak tüketilebilir hem de suyu çıkarılarak çeşitli sağlık faydaları sağlar. Özellikle her sabah aç karnına bu suyu içmek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu birçok besin maddesini almanızı ve çeşitli sağlık sorunlarından korunmanızı sağlayabilir. Peki, Hint Bektaşi üzümü nedir, nasıl kullanılır? İşte Hint Bektaşi üzümü faydaları
#Hint BektaşiHDL kolesterol yüksek yoğunluklu lipoproteinin kısaltılmış halidir. Kolesterolün damarlardan ve dokulardan karaciğere taşınmasını sağlar. Peki, HDL kolesterol değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte HDL kolesterol yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri, belirtileri ve merak edilenler...
#SağlıkIşkın otu, faydaları ve lezzeti dolayısıyla dikkat çekiyor. Işgın otu, pazarlarda erişilebilen ve yemek yapılabilen ot türleri arasında yer almaktadır. Ekşi ve biraz da mayhoş lezzette olan ışgının kiviye yakın bir tadı vardır. Kabuğu muz gibi soyulduktan sonra genelde tuza batırılıp çiğ olarak yenir. Peki, ışkın otu nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir? İşte, o detaylar
#Işkın OtuKuzugiller familyasından bir bitki türü olan uçkun otu, ışkın, ışgın gibi isimlerle de biliniyor. Kivi tadında mayhoş lezzetli sevilen bir sebze olsa da Türkiye'de halk arasında «meyve» olarak da nitelendirilerek muz ve kivi ile kıyaslanıp "Doğu'nun muzu" ya da "kivisi" olarak bilinir. Peki, uçkun nedir, nerede yetişir? İşte uçkun faydaları...
#Uçkun OtuDağlık alanlarda yetişen ışkın otu sağlığa faydaları ile dikkat çekiyor. Işgın otu olarak da bilinen ışkın salata ve yemeklerde kullanılmasının yanında alternatif tıpta da yer alıyor. Peki, ışkın otu nedir, neye iyi gelir? İşte, ışkın faydaları ve merak edilenler...
#Işgın OtuSon zamanlarda oldukça popülerleşen keto diyetini denemek isteyenler, bir kez daha düşünün. Çünkü ketojenik beslenme olarak da bilinen keto, bir uzman paneli tarafından yılın en kötü diyeti seçildi. Peki neden en kötü diyet? Uzmanlar yanıtladı…
#YasamBAŞLADIĞINDAN durduğu ana kadar hiç yorulmadan çalışmaya devam eden kalbin, bir insanın ortalama yaşama süresi boyunca 2.5 milyar kezden fazla attığını söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, bu kadar uzun süre ve hiç durmadan çalışan organı besleyen damarlarda da bazı durumlarda tıkanmalar olabildiğini söyledi.
#1Bütün yemeklerin yanına konulabilen ve sık sık tüketilen bir sebze türü olan kıvırcık marul, büyük ölçüde şifa deposu olmaktadır. Göbek salataya göre iki kat daha çok protein, üç kat daha çok K vitamini, dört kat daha çok demir ve on yedi kat daha çok A vitamini içeren kıvırcık için uzmanlar bahsedilen zengin içeriğinin beraberinde çeşitli hastalıklara karşı da bir kalkan görevi gördüğünü belirmiştir. Sizin için kıvırcık marulun ne demek olduğunu, kıvırcık marulun faydalarını, bağırsakları çalıştırıp çalıştırmadığını, neye iyi geldiği ve hangi hastalıklara karşı koruma sağladığını derledik.
#FaydalarıPolen, bitkilerin üreme hücreleridir. Arılar tarafından, yavru beslenmesinde ve arı sütü salgılayan genç işçi arıların beslenmesinde yüksek miktarda kullanılır. Polen, bileşimindeki lifler, vitaminler, mineraller, aminoasitler ve fenolik bileşiklerle değerli bir besin maddesidir. İçeriğinde doğal olarak; A, E, C, D, K, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, selenyum ve fosfor gibi mineraller yer alır.
#PolenVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
#KolesterolKolesterol her insanın duymuş olduğu fakat tam olarak neyi ifade ettiğini birçok kişinin bilmediği bir lipoproteindir. Kolesterolün LDL ve HDL olmak üzere iki çeşidi bulunur HDL kolesterol nedir? HDL Kolesterol değeri kaç olmalıdır? HDL kolesterol düşüklüğü, yüksekliği belirtileri ve nedenleri nedir? Yazımızda tüm merak edilen soruların yanıtlarını derledik.
#HDL Kolesterol NedirVücutta aşırı miktarda yağ birikmesi olarak tanımlanan obezite, sadece fazla kiloya sahip olmak anlamına gelmiyor. Sağlığı pek çok yönden olumsuz etkileyen obezite hakkında Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Yalım Uçtum önemli bilgiler verdi.
#Obezite NedirBazı hastalıklar hayatımızın merkezinde yer alır. Gazetede ve haberlerde sıklıkla duyar, çeşitli uzmanların açıklamalarına şahit olur. Ancak çoğu bilgi çelişkili olması sebebiyle bilgilendirmekten ziyade kafa karıştırmaktan öteye gidemez. Bu hastalıkların başında ise kolesterol gelir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, kolesterol ile ilgili kafa karışıklığı gidererek önemli bilgiler veriyor.
#Genel SağlıkTarçın çok lezzetli bir baharattır. Binlerce yıldır tıbbi özellikleri ile ödüllendirilmiştir. Modern bilim artık insanların uzun zamandır bildiklerini doğrulamıştır. Diyetisyen Emre Uzun, bilimsel araştırmalarla desteklenen tarçının sağlık için 10 yararını açıklıyor.
#Genel SağlıkKolesterol nedir sorusu birçok kişi tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Yağ benzeri bir madde olan kolesterol, vücudumuzda ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Peki, Kolesterol nedir? Hangi yiyeceklerde bulunur?
#KolesterolYetişkinlerde sıklıkla görülen ve en basit şekilde kan yağlanması olarak tanımlayabileceğimiz kolesterol, beslenme alışkanlıklarının bozulması ve hareketsiz yaşam nedeniyle toplumda oldukça sık görülen bir sağlık sorunu haline geldi. Vatandaşlar ise, kolesterolün doğal yöntemlerle nasıl düşürülebileceğini merak edip araştırıyor. Peki, kolesterol nedir? Kolesterol nasıl düşürülür?
#Kolesterol Nasıl Düşürülür?